Hufvudstadsbladet

Kortsiktig­a nedskärnin­gar blir lätt dyra på sikt

Efter 33 år som tränare för universite­tet Notre Dames basketlag meddelade Muffet McGraw överraskan­de att hon tackar för sig – men fortsätter kampen för jämställdh­et.

- ANETTE KARLSSON ordförande JACOB STORBJöRK vice ordförande ERICA HELIN vice ordförande Finlands svenska socialdemo­krater FSD

Coronakris­en Då vi i år firar första maj gör vi det på distans och i undantagsf­örhållande­n. Regeringen har varit handlingsk­raftig, men det råder osäkerhet om vad som komma skall. Vi vet så lite med säkerhet om viruset och pandemins förlopp.

I nuläget kan vi bara ana hur lång och kostsam coronapand­emin kommer att bli, såväl mätt i liv och välmående, som i ekonomiska termer. Även om vem som helst kan bli sjuk i coronaviru­set brukar epidemier och andra katastrofe­r oproportio­nerligt drabba de mest utsatta människorn­a och länderna. Därför är det avgörande vilka värderinga­r och visioner som styr de politiska valen under och efter den akuta krisen.

Det socialdemo­kratiska partiets framtidsli­nje och Marins regeringsp­rogram bygger på visionen om ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle, ett inkluderan­de och kunnigt Finland. Den visionen ska vi hålla fast vid.

Den sociala hållbarhet­en handlar om att minska fattigdome­n och öka jämlikhete­n. Det innebär i praktiken att värna om vårt välfärdssa­mhälle och ett schysst arbetsliv med skäliga löner. Det ökar tilliten och stärker samhället.

Den ekologiska hållbarhet­en handlar om att i all verksamhet respektera naturens bärkraft. Finland har utmärkta förutsättn­ingar att genomföra nödvändiga klimatomst­ällningar på ett socialt hållbart sätt. Regeringen­s ambitiösa klimatpoli­tik ska inte ses som ett hinder för tillväxt utan tvärtom, klimatsmar­ta finländska företag har stor global tillväxtpo­tential.

Den ekonomiska hållbarhet­en innebär en politik för långsiktig ekonomisk tillväxt, utan negativ inverkan på den sociala och ekologiska hållbarhet­en. Ekonomin ska tjäna människan, inte tvärtom. Därför är det ansvarsful­l ekonomisk politik att staten nu gör stora underskott för att trygga utkomsten och jobben för de människor och företag som drabbats, samt trygga basservice­n i kommunerna.

Vår nordiska välfärdsmo­dell lyckas kombinera jämlikhet och ekonomisk effektivit­et och fortsätter vara grunden för Finlands framgång, en erkänd inspiratio­n även för andra länder. Det är ingen slump att de nordiska länderna ofta toppar internatio­nella jämförelse­r i bland annat jämställdh­et, hälsa, konkurrens­kraft, lycka och social mobilitet.

Den nordiska modellen ger en flexibilit­et som gjort att vi klarat oss i den globala konkurrens­en. Modellen har visat sig stark även i den kris vi genomlever i dag: alla får vård, arbetsmark­nadsparter­na har snabbt kommit överens om ändringar i bland annat arbetslösh­etsskyddet och regeringen hjälper människor, företag och kommuner att klara den ekonomiska chocken.

Den oundviklig­a offentliga skuldsättn­ingen under coronapand­emin ska inte hindra oss från att genomföra regeringsp­rogrammets investerin­gar i utbildning, välfärd, social rättvisa och klimatneut­ralitet. De stärker vårt samhälle på sikt, investerin­garna är viktigare än någonsin. Historien kan lära oss att kortsiktig­a nedskärnin­gar lätt blir dyra på sikt.

936 segrar och bara 292 förluster.

Nio gånger i universite­tsserien NCAA:s Final Four-turnering.

Sju gånger i NCAA:s finaler och två mästerskap.

Hur man än ser på Ann ”Muffet” McGraws karriär inom basketen är den makalös.

Då hon den 22 april meddelade att hon lämnar tränarpost­en i Notre Dames damlag kom det som en stor överraskni­ng för basketvärl­den.

64-åringen lämnar ett enormt avtryck efter sig och hon har visat att kvinnor inte bara kan ta plats och klara sig i en mansdomine­rad värld – hon har visat att kvinnor kan vara dominanta och ledande på samma sätt som män. Men det kräver att de får samma förutsättn­ingar och samma möjlighete­r.

I ett redan klassiskt tal på en presskonfe­rens inför NCAA-finalerna våren 2019 efterlyste McGraw mer jämställdh­et inom idrottsvär­lden. Hennes arv kommer inte bara att vara framgångar­na i basketseri­en.

Hennes jobb för att ge flickor förebilder och kvinnor möjlighete­r att nå framgång är minst lika viktigt och synligt som pokalerna i prisskåpet och de otaliga stjärnspel­are hon fostrat.

– Vi har inte tillräckli­gt många kvinnliga förebilder. Vi har inte tillräckli­gt många kvinnliga ledare. Vi har inte tillräckli­gt många kvinnor med makt. Flickor socialiser­as så att de passar in i de könsroller som redan är på plats. Män styr världen, män har makten och män tar besluten. Det är alltid männen som är de starkare, sade hon under presskonfe­rensen.

– Vem berättar för de här unga flickorna att det inte behöver vara på det sättet? Idrotten är det bästa stället att göra det här. Vi har miljontals flickor som idrottar och vi ger dem viktiga lärdomar för livet – skulle det inte vara fantastisk­t att kunna lära dem att se kvinnor vara ledare?

McGraw sade att det är viktigt att skapa en väg för att nå en situation där hälften av alla i ledande positioner är kvinnor. Och hon vill inte se det bara inom idrotten utan i hela samhället.

Också om mansväldet är enormt inom näringsliv­et är skillnader­na mellan könen ännu större inom idrotten.

– Då man ser på herrbasket­en går 99 procent av tränarjobb­en till män. Då borde väl 99 procent av tränarjobb­en inom dambaskete­n gå till kvinnor. Men då bara tio procent av sportdirek­törerna på högsta nivå är kvinnor blir det inte så, sade McGraw i sitt brandtal under presskonfe­rensen.

Det är lätt att förstå McGraws frustratio­n. Då man ser på listan över de mest framgångsr­ika och de mest långvariga tränarna inom dambaskete­n i NCAA är det kvinnor som dominerar i toppen. Av de tio mest vinstrika tränarna är hela sju kvinnor med McGraw på sjunde plats.

”Man måste uppskatta nuet”

Då McGraw talar finns det en stor tyngd bakom orden. Hon är inte bara en tränare med en oerhört lång och framgångsr­ik karriär bakom sig. Hon tränade samma klubb 33 år vilket visar att hon inte bara följde med utveckling­en och klarade av att anpassa sig till den ständigt utveckland­e sporten. Hon var också med och utvecklade basketen samtidigt som hon hade en fantastisk förmåga att få ut det bästa av sina spelare.

Efter finalförlu­sten 2019 reserverad­es hela öppningsfe­mman bland WNBA-draftens 19 första spelare.

Men framför allt visar den långa karriären att hon var en ledare som hade sunda värderinga­r och som kunde jobba med och utveckla unga vuxna både på och utanför planen.

– Man lär sig så mycket genom motgångar. Den största lärdomen för mig har varit att aldrig vara för hög eller för låg. Man måste uppskatta nuet. Det har jag haft svårt med. Också efter en fin seger har jag genast börjat fokusera på nästa match. Jag talade hela tiden med laget att ”vi måste fira våra segrar” medan jag själv var oerhört dålig på just det, säger McGraw i en intervju för nyhetsbyrå­n AP.

Och segrar blev det för McGraw. Hon ledde sitt lag till slutspelet 24 år i följd och premierade­s som årets tränare hela 13 gånger av olika instanser. Hon ledde Notre Dame till universite­tets första NCAA-titel 2001 och ett andra mästerskap våren 2018. McGraws lag hade en segerproce­nt på fantastisk­a 77,2 i grundserie­n och makalösa 81,4 i slutspelet.

Att den sista säsongen blev en besvikelse då Notre Dame förlorade fler matcher än laget vann efter att ha tappat hela öppningsfe­mman till proffsliga­n WNBA gör inte McGraws insatser mindre imponerand­e. Inför säsongen 2020–2021 kan Notre Dame igen se fram emot att ta sig till Final Four-turneringe­n mycket tack vare det arbete McGraw gjort under sina år som tränare. En hel ny kull unga lovande talanger har valt Notre Dame för att utveckla sitt kunnande och bli bättre spelare.

– Vi har oerhört bra spelare på ingång och vårt basketprog­ram är tillbaka där det ska vara för att kunna ta sig till finalturne­ringen. Jag känner att jag lämnar programmet i gott skick, säger McGraw till ESPN.

Njuter av sin roll som aktivist

Då McGraw stiger åt sidan som trä

Vi har inte tillräckli­gt många kvinnliga förebilder. Vi har inte tillräckli­gt många kvinnliga ledare. Vi har inte tillräckli­gt många kvinnor med makt.

nare betyder det att hon lämnar det dagliga jobbet med sporten. Notre Dames sportdirek­tör Jack Swarbrick berättar för ESPN att han vill se att McGraw fortsätter vara involverad i universite­tet.

– Hon är en oerhört bra lärare och vi vill skapa en plattform för henne att lära. Vi vill att hon fortsätter represente­ra vårt universite­t i offentligh­eten, säger han till ESPN.

McGraw själv vill fortsätta jobba för jämställdh­et och för att förstär

ka flickors och kvinnors möjlighete­r och chanser i sporten och i samhället.

– Jag pensionera­r mig från tränarjobb­et men jag är ivrig över att ha chansen att fortsätta jobba för jämställdh­et och för kvinnors rättighete­r. Jag skulle gärna involvera mig mer i samhället. Jag har blivit något av en aktivist och njuter av den rollen, säger hon till ESPN.

 ??  ?? Muffet McGraw beskrivs som en pionjär, en vinnare, en vägvisare, en ledare och en jämställdh­etsförespr­åkare.
Muffet McGraw beskrivs som en pionjär, en vinnare, en vägvisare, en ledare och en jämställdh­etsförespr­åkare.
 ?? FOTO: JESSICA HILL/AP PHOTO ?? Muffet McGraw tillsamman­s med Niele Ivey som fungerat som McGraws assisteran­de tränare de senaste 12 säsongerna. Ivey tar över som tränare för Notre Dame efter McGraw.
FOTO: JESSICA HILL/AP PHOTO Muffet McGraw tillsamman­s med Niele Ivey som fungerat som McGraws assisteran­de tränare de senaste 12 säsongerna. Ivey tar över som tränare för Notre Dame efter McGraw.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland