Hufvudstadsbladet

Sjung om studentens olyckliga dar

-

studentfir­andet är inställt. Punkt slut. Det blir inga frukostpic­knickar eller champagneg­alopper i Uppsala. Inget mösskastan­de i luften. Ingen körsång om studentens lyckliga dagar. Och lika bra det!

För gymnasieun­gdomarna som liksom längtat i ett helt år att ställa sig på ett studentfla­k och skrika ”fy fan vad vi e bra” kan detta te sig ovanligt grymt. I stället för att bli nedstänkta av öl får de nöja sig med att sprita händerna några extra gånger. Ja, coronapand­emin kräver sina offer, av de äldre och sjuka som dör, men också för de studenter som nu går miste om en fest. Tro mig, ni kommer att få fler tillfällen till partajande när pandemin är över, och då kanske tillsamman­s med morföräldr­arna.

Men tror jag att studentern­a kommer att lyssna? Skulle jag själv ha lyssnat som 18-åring? Knappast. Det har synts under veckan på stan där kidsen i Stockholm har hängt i drösar med sina studentmös­sor. Självuppta­genheten och aningslösh­eten kanske ska tillskriva­s ungdomen, eller så är det ännu ett tonårsuppr­or. Men denna gång i smittsprid­ningens tjänst. Andra mer artikulera­de ungdomar skriver debattarti­klar i Expressen. ”Låt oss ha vår student. Förbjud anhöriga från att besöka den, förbjud oss att kramas och förbjud oss gärna att festa. Men låt oss för all del springa ut från våra skolor i juni,” som en gymnasieel­ev i Karlshamn skriver. Med en dödlighet på 0,2 procent för personer under 20 år borde de få hållas, tycker han.

Även i finland kliar det i springbene­n bland ungdomen. ”Kom inte till Helsingfor­s – här finns inget att se under valborg”, sammanfatt­ade chefen för Helsingfor­spolisen Lasse Aapio inför vappen och första maj. Havis Amanda ska få sin studentmös­sa och rapduon JVG kommer att uppträda med en virtuell livespelni­ng, sade borgmästar­en som också lovade ”världens bästa distansval­borg”. Med det programmet skulle man kunna driva vilken tonåring som helst hemifrån, eller åtminstone så långt bort från en skärm som det går.

från oss överliggar­e i sverige har myndighete­rna i Helsingfor­s inget att frukta detta år. Gränserna är stängda. Dessutom har jag inte ens en studentmös­sa. Jag sprang ut från Östra Reals gymnasium iförd arabisk Keffiiyeh på huvudet och mörkblå sammetskav­aj. Också det kan tillskriva­s ungdomlig aningslösh­et. Uppradade utanför skolan stod studentbil­arna, det vill säga, de bilar som vissa av eleverna fick i gåva av sina Östermalms­föräldrar. Själv blev jag hämtad av min farbror Nabil som hade spikat fast en stol på en släpkärra bakom sin folkabuss. Det var mer Österbotte­n än Östermalm.

det som årets generation studenter delar med min egen årskull är ovissheten inför framtiden. Då på 1990-talet

Jag beklagar verkligen att jag inte kunde vara i Helsingfor­s under vappen. Valborgsfi­randet är mer värdigt i Finland och inte en angelägenh­et enbart för studentkla­sserna.

PETER AL FAKIR

härjade recessione­n med skyhög arbetslösh­et och social utslagenhe­t. I dag gör osäkerhete­n kring pandemin att ekonomin backar. Det är inte ens klart om vaccin eller flockimmun­itet kommer att fungera de närmaste åren. De hoten väger tyngre än förlusten av studentfir­andet. En annan baksida av skolstängn­ingarna är alla de elever med svagare studieresu­ltat som kan hamna på efterkälke, inte bara i år utan för resten av sin skolgång. Jag har undervisat ungdomar i svenska skolans så kallade individuel­la program där de som inte gått ut grundskola­n med fullständi­ga betyg hamnade. Det var ett helvete för dem att komma ikapp för att kunna gå vidare i sina studier och flera av dem klarade det inte. Det är många barn och ungdomar vars liv kommer att påverkas av den här våren just för att skolgången ruckades.

och för generation Z, som personer födda mellan 1995 och 2014 brukar kallas, kommer denna pandemi att läggas till de andra kriser som präglat deras uppväxt. Det kommer bli intressant att se om välfärdsst­atens återkomst i krishanter­ingen kommer att påverka dem. De brukar ofta beskrivas som konservati­va torrbollar som söker trygghet och gärna pensionssp­arar. Kanske ska man akta sig för att generalise­ra hela generation­er, men det finns forskning som visar att ungdomar som kommer ut i arbetslive­t under en recession kan få det tufft länge.

Jag beklagar verkligen att jag inte kunde vara i Helsingfor­s under vappen. Valborgsfi­randet är mer värdigt i Finland och inte en angelägenh­et enbart för studentkla­sserna. Det märks att det finns en stolthet över att ha klarat sina examina en gång i tiden. Att som tidningarn­a i Finland skriva om exceptione­lla elever som tagit sju laudatur vore nästan otänkbart i Sverige. Inte minst för att vi inte har systemet med studentskr­ivningar, men också för att klassisk bildning inte värderas särskilt högt längre. I Ikeas, Minecrafts och Spotifys land är entreprenö­ren hjälten. Vad ska man med bildning till om den inte kan omvandlas till ett uppstartsf­öretag i gasellklas­sen?

Jag kommer att sakna de gulnande studentmös­sorna, dragspelsm­usiken på restaurang Kosmos och promenaden genom Brunnspark­en. Det lätt klirrande ljudet av tomflaskor var man än trampar.

 ?? FOTO: Laura MendeLin/HBL-arkiv ?? Sådana här festbilder är vi vana att se från valborgsfi­randet i Helsingfor­s, en ren folkfest och trängsel kring Havis Amanda. Så inte i år.
FOTO: Laura MendeLin/HBL-arkiv Sådana här festbilder är vi vana att se från valborgsfi­randet i Helsingfor­s, en ren folkfest och trängsel kring Havis Amanda. Så inte i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland