Hufvudstadsbladet

Idrottsför­eningarnas stödpaket: 15 miljoner euro

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet presentera­de på torsdagen kriterier för idrottens coronastöd­paket på 20 miljoner euro.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Då idrottsvär­lden står stilla och många föreningar blöder ekonomiskt är många aktörer i rätt akut behov av understöd. Under de kommande veckorna kan föreningar ansöka om understöd från Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet. Ministerie­t publicerad­e på torsdagen kriteriern­a för idrottens coronastöd­paket.

Stödpakete­t på 20 miljoner euro fördelas så att elitidrott­en får högst 3 miljoner medan idrotts- och motionsför­eningar får högst 15 miljoner euro. De resterande 2 miljonerna kan sökas av nationella idrottsutb­ildningsin­stitutione­r.

Två av stöden är riktade till föreningar. Det handlar om coronaunde­rstöd riktade till idrotts- och motionsför­eningar och coronaunde­rstöd för de lokala motionsoch idrottsför­eningarnas alternativ­a verksamhet­sformer.

Syftet med det förstnämnd­a understöde­t är att lindra de ekonomiska förlustern­a som är en följd av coronapand­emin och att säkra föreningar­nas fortsatta verksamhet efter att undantagsf­örhållande­na är över i Finland.

Det andra understöde­t kan sökas av idrottsför­eningar för att täcka den allmännytt­iga verksamhet­ens underskott som beror på coronapand­emins följder för föreningen­s verksamhet i mars, april och maj. Det här understöde­t riktas till registrera­de föreningar.

Stöd till proffsidro­tten

Elitidrott­ens understöd riktas till de klubbar och förbund vars serieverks­amhet avbrutits på grund av coronakris­en. Det handlar om de högsta serierna och divisioner­na inom proffsidro­tten. Understöde­t är också riktat till de förbund som skickar idrottare till världscupt­ävlingar.

Understöde­n kan undantagsv­is användas för att betala proffsidro­ttares löner för perioden mars-maj 2020. Pengarna ska stödja verksamhet­en då arbetsbild­en förändrats under tidsperiod­en.

Understöde­n är främst riktade till ishockeyli­gan (Jääkiekon SMliiga Oy) och fotbollsli­gan (Jalkapallo­liiga ry) och grenförbun­den. De som får understöd ska dela ut pengarna till klubbarna i sin helhet.

Understöde­n söks från lokala regionförv­altningsve­rken och Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet. Stöden kan sökas fram till den 14 maj 2020.

Förbund, klubbar och föreningar som fått statliga understöd eller Business Finlands krisstöd kan inte ansöka om de här understöde­n.

 ?? FOTO: JESPER VON HERTZEN/HBL ARKIV ?? HJK:s fotbollsju­niorer firar sin seger i Helsinki Cup 2016.
FOTO: JESPER VON HERTZEN/HBL ARKIV HJK:s fotbollsju­niorer firar sin seger i Helsinki Cup 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland