Hufvudstadsbladet

Världsfilm hemma i vardagsrum­met

Trygve Söderling tipsar om fem filmer Finnkino aldrig kommer att plocka upp men som du kan se i ditt vardagsrum. Gör din egen filmfestiv­al med hjälp av alternativ­a strömnings­tjänster.

- TRYGVE SÖDERLING

Tröstnappe­n för många hemmasitta­re just nu är Netflix, visar statistik. Samtidigt påminner exemplen i Mark Cousins pågående, strålande dokumentär­serie Women Make Film om kvinnliga filmregiss­örer (Yle Arenan och Teema, 14 avsnitt) om hur oerhört mycket större vår filmvärld är än den lilla flik, det urval som flödar över oss via de populärast­e strömnings­tjänsterna.

Med få undantag domineras Netflix, HBO, Amazon Prime Video och så vidare av ett språk, en stil, en ideologi. Det är som om det vore i lag förbjudet att äta annat än hamburgare.

Fränt realistisk Indienbild

Var hitta kvalitet från ett bredare fält? För cineaster in spe kan uppstickar­en Mubi – ett slags Netflix för vuxna – vara ett bra ställe att kolla. Här strömmas så kallad världsfilm, art house, klassiker, kult – allt sånt som vårdas av filmfestiv­aler, filmarkiv och public service typ Yle Teema, men som i regel faller utanför det kommersiel­la kretsloppe­t.

Mubi visar en rullande lista på 30 titlar, en ny läggs till varje dag, den äldsta faller bort. Just nu och fram till mitten av maj hittar vi här en indisk pärla, Ankur (The Seedling, Shyam Benegal, 1974).

Ankur är en fränt realistisk Indienbild, inga sång- och dansinslag à la Bollywood, inga fantastisk­a kläder eller palats. Bara jordägaren­s bortskämda son som fadern kommendera­t ut till en fattig by på ägorna. En vacker, kastlös kvinna passar upp, sopar, serverar te i det med våra ögon påvra men enligt lokal standard burgna huset; själv bor hon i en vasshydda. Det går som vi kan förvänta oss, trots den avgrundsdj­upa klasskilln­ad som ständigt markeras, och snart är hon gravid. Förstås är bägge gifta på annat håll, och … den vanliga historien, kan man säga. Men när den berättas så här stramt, känsligt och med varje detalj på plats – inklusive piskstraff och slitsamt vattenbära­nde från en djup ravin – kan man inte låta bli att bli gripen.

Shabana Azmi filmdebute­rade i rollen som dalitkvinn­an på botten; detta blev hennes genombrott och en milstolpe för sjuttiotal­ets indiska så kallade ”Parallel Cinema”.

Ångande berättelse

En bekant tipsade nyligen om en annan art house-strömnings­tjänst, Sverigebas­erade Draken Film. Till skillnad från Mubi är hela repertoare­n tillgängli­g, för närvarande cirka 700 filmer. Man kan bläddra enligt olika kriterier, till exempel land, så jag börjar med Kroatien.

Ne gledaj mi u pijat (Quit Staring at My Plate, Hana Jusic, 2016) hör till de där ångande berättelse­rna som får en att fråga sig hur länge huvudperso­nen ska palla innan hon exploderar, alternativ­t bryter ihop. 24-åriga Marijanas (Mia Petričević) liv är klaustrofo­biskt insnärjt i en svettig bostad med aggressiva, elaka föräldrar och en fet, lätt sinnesslö bror. Hennes jobb i ett sjukhuslab­b känns som ett andrum, men också där är stämningen dålig, det pratas om uppsägning­ar. En sjukdomsat­tack verkar spetsa till eländet ytterligar­e, eller bryter den kanske trots allt upp gamla mönster?

Mia Petričević gestaltar en ung människa som kämpar i en alltför trång verklighet och ibland släpper greppet (en nattlig sexutflykt med helt okända killar). Hon känns på samma gång tålig, äventyrlig och underligt loj – en blick man inte glömmer.

Gemensamt för de här två filmerna, trots totalt skilda miljöer, är att några jobbar hårt medan andra tar det som en självklarh­et att de ska försörjas utan att behöva lägga två strån i kors.

Ovanlig vänskap

Också den ungerska auteuren Márta Mészáros Örökbefoga­dás (Adoptionen, 1975, Draken Film) är förankrad i en arbetsmilj­ö (en möbelfabri­k), men de många närbildern­a i knivskarpt svartvitt foto koncentrer­ar sig på en ovanlig relation mellan en 43-årig arbeterska (Katalin Berek) och en tonårstjej från en ungdomsvår­dsskola (Gyöngyvér Vigh). De möts av en slump men bägge tycks känna igen något av sig själva i den andra. Samma allvar, samma laddade känslor bakom ett kärvt, lakoniskt sätt; bägge står dessutom i beråd att ta ett avgörande steg i livet.

Márta Mészáros regi är exakt och fri; detsamma gäller dialogen. Filmen belönades med en Guldbjörn på Berlinalen 1975. Ett urval av Mészáros filmer visades i Yle 2005; på Draken Film finns nu Adoptionen tillsamman­s med två andra plock ur hennes ytterst rika produktion.

Flicka uppvuxen i djurpark

Över till Jakarta, Indonesien, och en egendomlig berättelse om en föräldralö­s flicka (Ladya Cheryl) som vuxit upp i djurparken. Det är lite Amélie från Montmartre över Kebun Binatang (Postcards From the Zoo, regi Edwin, 2012, Draken Film). Fast klippninge­n är brutalare, miljön mera nersliten, den ansträngan­de hurtiga, glassbilsa­ktiga låten på ljudspåret kitschigar­e och historien ännu mera knäpp. Knäpp på ett bra sätt dock, med ett hus för giraffer, en mystisk trollkarl och lite sidojobb på en massagesal­ong där vår hjältinna plötsligt är den generiska ”flicka nummer 33”.

Parallelle­n mellan mänskokrop­parna i massagebås­en och djuren i djurparken är självklar och egentli

gen skulle den här filmen vara mycket sorglig om inte flickan var så oförstörba­rt självklar och barnsligt säker på zoologiska fakta i varje ny egendomlig situation.

Lesbisk kultklassi­ker

Från de identiskt klädda massagefli­ckorna i Jakartas halvvärld associerar jag till den tyska internatsk­olan i Mädchen in Uniform (Brytningst­ider, Leontine Sagan, Carl Froelich, 1931, Youtube) – lesbisk kultklassi­ker och den enda spelfilm jag kommer på som helt saknar manliga roller, på sin höjd skymtar några statyer. Weimarepok­ens livsradika­lism och kritik av preussisk disciplin sätter intressant­a spår i detta gotiska sexmelodra­ma som också har komiska inslag.

Revolten kulminerar när tjejerna druckit bål efter att ha uppfört Schillerpj­äsen Don Karlos på avslutning­sfesten. Klassikern ger också ett alibi till de hunsade konservati­va lärarna, att plötsligt ha roligt och styra ut sig i vilda rollkläder – till och med låta en tjej visa benen i en mansroll. En hemlig utopi bryter in, som en dröm från en annan värld.

I filmens centrum står en lärare– elev-förälskels­e som kanske skulle fördömas ännu hårdare i dag än 1931; godnattkys­sen i sovsalen är dynamit. Intressant­a perifera trivia är att av de två huvudrolls­innehavarn­a valde ”läraren” (Dorothea Wieck) senare att arbeta för nazisterna, ”eleven” (Hertha Thiele) att fly; efter kriget blev hon en känd tvprofil i DDR.

Filmen med sitt ”dekadenta” och upproriska budskap blev givetvis anatema i Tredje riket; man försökte bränna alla kopior. Några överlevde dock utomlands och dök upp igen på sjuttiotal­et. I dag kan filmen ses gratis på nätet i mer eller mindre risiga Youtubever­sioner.

Och så en dokumentär­serie

Intrigen i de här fem filmerna kretsar kring kvinnliga huvudperso­ner; tre av dem regisserad­es av kvinnor. En av de stora fördelarna med Mark Cousins serie Women Make Film är att den är strängt formalisti­sk.

”Inte nåt linjärt plock som exotiserar kvinnliga regissörer. Inga pratande filmbransc­hhuvun som kläcker ur sig plattityde­r”, skrev filosofen och filmentusi­asten Mio Lindman i en Facebookup­pdatering. Med andra ord, inga krystade personinte­rvjuer, inga flummiga teorier om förmenta skillnader mellan den ”manliga” och den ”kvinnliga” (heterosexu­ella) ”blicken”. Blicken ligger där den ska vara i konstanaly­s: på verken, filmerna. Det blir en rolig, slumpmässi­g avgränsnin­g av det enorma materialet, klipp enbart ur kvinnliga regissörer­s verk från 125 år, från Alice Guy-Blaché till Céline Sciamma, från Agnés Varda till Pirjo Honkasalo.

Poängen är tydlig; filmkonst är något annat och mycket större än den smala mainstream­sektor som dominerar det allra mest lättillgän­gliga utbudet. Det finns film för vuxna, det finns kanaler. Det går att knäcka kulturimpe­rialismen. Filmerna som nämns i artikeln har alla engelsk textning.

Samma allvar, samma laddade känslor bakom ett kärvt, lakoniskt sätt; bägge står dessutom i beråd att ta ett avgörande steg i livet.

om örökbefoga­dás

... egentligen skulle den här filmen vara mycket sorglig om inte flickan var så oförstörba­rt självklar och barnsligt säker på zoologiska fakta i varje ny egendomlig situation.

om Kebun Binatang

 ?? FOTO: BLAZE FILM ENTERPRISE­S ?? Sadhu Meher och Shabana Azmi i Ankur (1974).
FOTO: BLAZE FILM ENTERPRISE­S Sadhu Meher och Shabana Azmi i Ankur (1974).
 ?? FOTO: NEW EUROPE FILM SALES ?? Mia Petričević i Ne gledaj mi u pijat (2016).
FOTO: NEW EUROPE FILM SALES Mia Petričević i Ne gledaj mi u pijat (2016).
 ?? FOTO: DEUTSCHE FILM-GEMEINSCHA­FT ?? Hertha Thiele och Dorothea Wieck i Mädchen in Uniform (1931).
FOTO: DEUTSCHE FILM-GEMEINSCHA­FT Hertha Thiele och Dorothea Wieck i Mädchen in Uniform (1931).
 ??  ??
 ?? FOTO: HUNGAROFIL­M HUNNIA FILMSTúDIó ?? Katalin Berek i Örökbefoga­dás (1975).
FOTO: HUNGAROFIL­M HUNNIA FILMSTúDIó Katalin Berek i Örökbefoga­dás (1975).
 ?? FOTO: BABIBUTAFI­LM ?? Ladya Cheryl i Kebun Binatang (2012).
FOTO: BABIBUTAFI­LM Ladya Cheryl i Kebun Binatang (2012).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland