Hufvudstadsbladet

Det första barnet fick sina adoptivpap­por i Finland

Då den jämlika äktenskaps­lagen trädde i kraft 2017 var Mikko och Jan de första att rycka i dörren när magistrate­n öppnade. Nu är de pionjärer igen. Efter tre års väntan är de det första samkönade paret att genomföra en extern adoption i Finland.

-

När vi träffas i Centralpar­ken i Helsingfor­s har Robin, vi kan kalla honom så, precis sovit middag i tre timmar och ätit mellanmål. Livet ler. Corona är inget bekymmer då man är sju månader gammal.

– Det är en ganska bra ålder med tanke på situatione­n. Rutinerna är viktiga, och nu har de börjat fungera. I början av året var det svårare, säger Jan.

Så länge familjen är samlad är världen komplett.

– Han behöver ännu inte så mycket underhålln­ing som till exempel en treåring skulle behöva. Men farföräldr­arna skulle förstås väldigt gärna träffa honom. Nu får de nöja sig med videolänk, säger Mikko.

Hade inte coronaviru­set kommit emellan, hade familjen varit hos Jans föräldrar nu.

– De är över åttio år gamla. Nu får man se när vi över huvud taget kan träffas.

Men det är inte coronaviru­set vi ska tala om. Egentligen inte om vardagen med små barn heller. I den bästa av världar är det här en artikel som inte hade behövt skrivas, men där är vi inte riktigt än.

En milstolpe har ändå passerats. Och för att komma ytterligar­e en bit på väg ställer Mikko och Jan upp på den här intervjun, men väljer att uppträda bara med sina förnamn.

– Vi skulle ju inte vara här nu om det inte var för aktivismen i San Francisco och New York och medborgari­nitiativet här i Finland som ledde till en jämlik äktenskaps­lag 2017. Nu är det här vår uppgift, säger Jan.

– Vi vill ge den här frågan ett ansikte. Förhoppnin­gsvis är samkönade föräldrar någonting helt normalt för nästa generation. Under de senaste fem åren har regnbågsfa­miljer redan blivit ganska mainstream, säger Mikko.

Även om debatten fortfarand­e kan vara kränkande har det hänt mycket på tio år.

– Om ytterligar­e tio år hoppas jag att föräldrarn­as kön inte är någon avgörande fråga. Om vårt barn blir retat i skolan hoppas jag att det i så fall är för någonting helt annat, säger Jan.

Modfälld

Det var för drygt tre år sedan som den jämlika äktenskaps­lagen trädde i kraft som också gav samkönade par lika rätt till adoption. Intern adoption, alltså att den andra parten i ett registrera­t parförhåll­ande får adoptera partnerns biologiska barn, hade varit möjligt redan tidigare.

Lagändring­arna föregicks av åratal av debatt som till många

❞ Vi skulle ju inte vara här nu om det inte var för aktivismen i San Francisco och New York och medborgari­nitiativet här i Finland som ledde till en jämlik äktenskaps­lag 2017. Jan

NYHETER Telefon: 09-1253 222 E-post: nyheter.hbl@ksfmedia.fi

Facebook: HBL – Hufvudstad­sbladet Twitter: @hblwebb Instagram: @hufvudstad­sbladet

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Efter knappt tre års process har Mikko och Jan sitt barn hos sig.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Efter knappt tre års process har Mikko och Jan sitt barn hos sig. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland