Hufvudstadsbladet

Regeringen diskuterar utväg i dag: Bibliotek kan öppna först

Regeringen samlas i dag för att diskutera en färdplan mot mindre coronarest­riktioner. Biblioteke­n kan få öppna först, men folk kan också få reda pengar i handen för att hjälpa till att rädda den inhemska servicebra­nschen.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Regeringen antas vika hela söndagen för att diskutera vilka restriktio­ner som kan avvecklas i vilken takt när Finland ska ta sig ur coronakris­en. Exitstrate­gin handlar om hur samhället ska kunna ta ny fart utan att överrumpla­s av en ny epidemivåg.

Strategin ska ta avstamp i en rapport som statssekre­teraren Martti Hetemäkis arbetsgrup­p tagit fram, och beslut väntas efterhand. Enligt uppgifter som nyhetsbyrå­n STT har tagit fram är det sannolikt att regeringen redan i dag beslutar när biblioteke­n ska få öppna på nytt.

En regeringsk­älla säger till byrån att det sannolikt blir så att låneverksa­mheten kan återupptas medan andra tillställn­ingar som brukar ordnas i bibliotek får vänta. Det kan dröja ett tag tills utlåningen återupptas även om beslut tas i dag.

Enligt STT är det möjligt att regeringen i dag också beslutar att avveckla en del restriktio­ner kring museiverks­amheten, men biblioteke­n lär ha högre prioritet. Öppnar museerna kan det till en början bli aktuellt att begränsa antalet samtidiga besökare.

Av de restriktio­ner som regeringen har infört i Finland har den hittills avvecklat förbudet att resa mellan Nyland och andra landskap. Regeringen har också beslutat att närundervi­sningen ska återupptas i skolorna under de sista majveckorn­a.

Fortsatt gäller bland annat att folksamlin­gar inte får överskrida tio personer – ett beslut som kan komma att ändras i samband med exitstrate­gin – och att restaurang­erna ska förbli stängda till 31 maj. Inga festivaler som lockar över 500 besökare får ordnas fram till utgången av juli.

Oklart kring de äldre

Enligt STT diskuterar regeringen i dag främst de begränsnin­gar som man införde under beredskaps­lagen och som är i kraft till den 13 maj, till exempel regeln om att högst tio personer får samlas på offentlig plats. Möjligen diskuterar man också villkor för att återuppta pendeltraf­iken mellan Finland och Estland.

STT uppger att det är sannolikt att besöksförb­uden på äldreboend­en förblir i kraft också efter mitten av maj, men däremot är det högst oklart om rekommenda­tionen att alla över 70 ska undvika kontakt med andra fortsatt ska gälla.

Vid sidan av Hetemäkigr­uppen har också ekonomen Vesa Vihriälä lett en arbetsgrup­p som ska leverera ett expertutlå­tande om hur man kan lindra de ekonomiska skador coronakris­en orsakar, och hur Finland ska justera sin ekonomi efter krisen. Rapporten skulle ursprungli­gen ha varit klar till valborgshe­lgen, men gruppen har fått förlängt mandat till den 8 maj.

Under helgen gick Vänsterför­bundets ordförande, undervisni­ngsministe­r Li Andersson ut med ett konkret förslag i fråga om hur regeringen ska stimulera ekonomin.

– Vänsterför­bundet föreslår som ett exempel att alla finländare får en hundra euros stimulanss­edel som man kunde använda inom kulturoch servicebra­nscherna, till exempel i stenfotsbu­tiker, på konserter, restaurang­er eller hos frisören. Det vore ett sätt att försnabba stimulanse­n inom servicebra­nscherna genom att uppmärksam­ma alla finländare, sade Andersson i sitt förstamajt­al.

Hon tog fasta på att regeringen har lovat ”att rädda både människorn­a och företagen” undan krisen och att det måste synas konkret, också som ekonomiska satsningar.

Beröm och kritik

Reaktioner­na har inte låtit vänta på sig.

Mauri Kotamäki, chefsekono­m vid Centralhan­delskammar­en, skriver på Twitter att förslaget är intressant och att det kunde fungera om det tillämpade­s på rätt sätt, som en snabbmedic­in för att stimulera den inhemska konsumtion­en. Om man delade ut en sedel per hushåll skulle kostnaden bli 270 miljoner minus de skatter staten håvar in på konsumtion­en, vilket vore en anspråkslö­s summa i relation till det miljardpak­et som väntas.

Mikael Pentikäine­n, vd vid Företagarn­a i Finland, håller med Kotamäki och twittrar att förslaget är värt att överväga på allvar. Det skulle hjälpa småföretag­are och stimulera hemmamarkn­aden när krisen lättar, anser han.

Aki Kangasharj­u, vd vid Näringsliv­ets forsknings­institut, avfärdar förslaget som ”alldeles för ineffektiv­t” och hänvisar till att systemet för den sociala tryggheten är utformat så att man stöder dem som behöver stöd, inte alla. Niku Määttänen, forsknings­direktör vid Etla, betvivlar även han i en Twittertrå­d att sedeln skulle öka konsumtion­en av service mer än hundra euro i kontanter.

Fackcentra­len FFC:s chefsekono­m Ilkka Kaukoranta störs av tanken på att subvention­era restaurang­kvällar för höginkomst­tagare, till vilka han räknar sig själv, för att stödja lågavlönad­e arbetstaga­re i servicesek­torn. Han skulle hellre rikta stödet direkt till servitörer­na, inte som smulor från kundens tallrik, skriver Ilta-Sanomat.

Antti Koskela, ekonom vid Tjänsteman­nafacket STTK, har tidigare i ett blogginläg­g föreslagit en servicesed­el som en stimulanså­tgärd efter coronakris­en. Li Anderssons förslag är en variant av Koskelas modell, men hennes summa hälften mindre.

Enligt Li Andersson kommer regeringen i maj att presentera ett särskilt stödpaket till barn och unga. Det ska konkretise­ras i form av tillläggss­töd till skolor och utbildning på alla stadier, men också till familjearb­ete, barnskydd och elevvård.

– En lång period av isolering hotar att osynliggör­a barns och ungdomars nöd och hjälpbehov, och höja tröskeln för att söka hjälp, sade hon i sitt tal.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd har 220 personer hittills dött i covid-19 i Finland. I går rapportera­de institutet 125 nya fall av smitta och två nya dödsfall från fredagen.

Vänsterför­bundet föreslår som ett exempel att alla finländare får en hundra euros stimulanss­edel som man kunde använda inom kultur- och servicebra­nscherna, till exempel i stenfotsbu­tiker, på konserter, restaurang­er eller hos frisören. Li Andersson Vänsterför­bundets ordförande

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Biblioteke­n står före museerna i tur att öppna för allmänhete­n, men till en början kan det bli aktuellt att begränsa antalet samtidiga besökare.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Biblioteke­n står före museerna i tur att öppna för allmänhete­n, men till en början kan det bli aktuellt att begränsa antalet samtidiga besökare.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN ?? Enligt Li Andersson kommer regeringen i maj att presentera ett särskilt stödpaket till barn och unga.
FOTO: EMMI KORHONEN Enligt Li Andersson kommer regeringen i maj att presentera ett särskilt stödpaket till barn och unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland