Hufvudstadsbladet

Könsstympn­ing stoppas i Sudan

Kvinnors ställning i Sudan har stärkts sedan de spelade en framträdan­de roll i revolution­en. Nu förbjuds kvinnlig könsstympn­ing – och människorä­ttsaktivis­ter talar om en ”ny era” för landet.

- TT-REUTERS

Nästan 90 procent av alla flickor och kvinnor i Sudan har genomgått könsstympn­ing, enligt FN-siffror. Men nu förbjuds sedvänjan, och den som utför könsstympn­ing ska kunna straffas med fängelse i upp till tre år.

Förbudet hyllas av människorä­ttsaktivis­ter.

”Sudan har verkligen gått in i en ny era för flickors rättighete­r med kriminalis­eringen av könsstympn­ing. Vilken fantastisk dag för mina systrar och Afrikas framtid, twittrar Nimco Ali, grundare till koalitione­n The Five Foundation som bekämpar könsstympn­ing.

Framträdan­de roll

Sudans kvinnor har länge haft en utsatt tillvaro med kringskure­n frihet men landets övergångsr­egering har lovat prioritera kvinnors rättighete­r. En del av bakgrunden är den framträdan­de roll kvinnor spelade i protestern­a som i april 2019 ledde fram till diktatorn Omar al-Bashirs fall.

Övergångsr­egeringen har sedan tidigare upphävt lagar som begränsade kvinnors möjlighete­r att arbeta och studera. Även krav på att täcka håret i offentligh­eten och förbud mot att bära byxor utanför hemmet har upphävts. Flera ministerpo­ster har också tilldelats kvinnor.

Svår implemente­ring

Samtidigt som de hyllar förbudet varnar dock ideella organisati­oner för implemente­ringen blir en utmaning.

– En lag mot kvinnlig könsstympn­ing kan fungera som en viktig avskräckan­de faktor. Men Sudan kan få svårt att säkra efterlevna­den.

Människor som fortfarand­e tror på sedvänjan kanske inte rapportera­r fall eller agerar för att stoppa kvinnlig könsstympn­ing när de vet att det sker, säger Faiza Mohamed, Afrikachef på Equality Now, en global organisati­on som verkar för flickors och kvinnors rättighete­r.

Vilken fantastisk dag för mina systrar och Afrikas framtid. Nimco Ali grundare av The Five Foundation som bekämpar könsstympn­ing.

 ?? FOTO: HUSSEIN MALLA/TT-AP ?? Kvinnor spelade en framträdan­de roll under den sudanesisk­a revolution­en. På bilden en protest i juni 2019 mot den militärreg­ering som efterträdd­e den störtade diktatorn Omar al-Bashir.
FOTO: HUSSEIN MALLA/TT-AP Kvinnor spelade en framträdan­de roll under den sudanesisk­a revolution­en. På bilden en protest i juni 2019 mot den militärreg­ering som efterträdd­e den störtade diktatorn Omar al-Bashir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland