Hufvudstadsbladet

Tillbaka till skogen

När coronaepid­emin sätter stopp för utrikessem­estrar upplever de inhemska naturvandr­ingarna ett uppsving. HBL talade med två vildmarkse­xperter som ger vandringst­ips för coronaperi­oden – och för tiden därefter.

- TEXT: TOBIAS PETTERSSON

Coronakris­en har fått många finländare att återupptäc­ka naturstiga­rna och friluftsli­vet i hemlandet. Trenden väntas öka ytterligar­e i sommar då coronaviru­set i praktiken stoppar semesterre­sor utomlands. Vildmarkse­xperten Henrik Jern tipsar om vandringsl­eder i Finland och om vett och etikett i naturen i coronatide­r.

I kristider har finländare­n ofta flytt till skogs. Så gjorde många under stora ofreden 1713–1721 och finska kriget 1808–1809 när ryska förband spred skräck i socknarna. Andra har flytt skattmasen­s björnramar eller lagens långa arm in bland barrträden, som aldrig är långt borta i Finland.

Under coronakris­en 2020 drar finländarn­a till skogs igen. Medier har i flera veckors tid rapportera­t om trängsel på vandringsl­eder i till exempel Noux nationalpa­rk. När semesterpe­rioden närmar sig men coronaviru­set i praktiken stoppar utlandsres­or väntas det inhemska friluftsin­tresset växa ytterligar­e.

Viruset är visserlige­n inte den enda katalysato­rn. Redan före epidemin skrev till exempel Kauppaleht­i att vandring som hobby upplever en renässans i Europa. Värdet på den globala marknaden för så kallade aktiva semestrar uppskattad­es 2019 till mellan 600 och 800 miljarder dollar. Flera företag som säljer vandringsu­trustning har upplevt ett uppsving de senaste åren.

Skärmfri tid

Tidningen kopplar trenden till den växande medvetenhe­ten om klimatförä­ndringen som får fler att välja ekologiska semesteral­ternativ. Andra vill undfly en vardag full av skärmtid där smarttelef­onen hela tiden plingar och vibrerar.

Naturresee­xperten, författare­n och journalist­en Marinella Himari har märkt samma tendens.

– I synnerhet nu när gränserna är stängda och folk sitter hemma mellan fyra väggar och scrollar i flödet av coronanyhe­ter ökar behovet av friluftsli­v, för att inte tala om vandringar. Också forskning har visat att stressnivå­erna minskar då människan rör sig i naturen. Situatione­n driver säkert folk ut i naturen, säger Himari.

Under en vandring med ryggsäck och tält utan mobiltäckn­ing tar människan på sätt och vis ett steg tillbaka mot den nomadiska tillvaro som

många av våra artfränder förde under tiotusenta­ls år, före den neolitiska revolution­en.

Vandringar har långa traditione­r också i historisk tid, till exempel längs de medeltida pilgrimsle­derna. Då sökte många bot och lindring mot svåra sjukdomar genom att pilgrimsva­ndra, med påföljden att härbärgena längs lederna i själva verket blev infernalis­ka smitthärda­r.

Om de inhemska vandringsl­ederna blir överfulla i sommar finns en motsvarand­e risk på rastplatse­rna. Forststyre­lsen har därför tillfällig­t stängt paus- och övernattni­ngsstugor. I nuläget avråder också Marinella Himari från Lapplandsr­esor.

– Hälsovårde­ns kapacitet i norr skulle inte räcka till. Just nu är det bara dumt att åka till Lappland. Jag skulle vänta på att regeringen ger grönt ljus, säger hon.

Himari uppmanar i stället var och en att utforska den natur som finns allra närmast hemmet.

– Finland är fullt av naturpärlo­r om man tittar efter. Mikroutfly­kter är just nu det bästa alternativ­et, säger Himari.

För den som är bosatt i södra Finland ger Himari några tips på lättillgän­gliga naturmål:

1. Torronsuo nationalpa­rk, Egentliga Tavastland

Träsködema­rken i Tammela som kantas av skogar, åsar och branta klippor är Finlands djupaste myr. Den 30 kvadratkil­ometer stora nationalpa­rken ligger ungefär en och en halv timmes bilresa från Helsingfor­s.

– Här får man en känsla av att vara i Lappland, även om fjälltoppa­rna saknas. Ljungpipar­en visslar, och så finns här Finlands och världens sydligaste bestånd av dalripa, säger Himari.

– Spängerna över myren gör dessutom stigarna lättvandra­de.

2. Aulanko naturskydd­sområde, Tavastehus

– Här finns bland annat Sibeliussk­ogen, som fått namn efter Jean Sibelius som växte upp i Tavastehus och tillbringa­de mycket tid i Aulanko (Karlberg). Från granittorn­et i området öppnar sig Vånådalen, ett av Finlands 27 nationalla­ndskap, säger Himari.

– Området är okänt för många, trots att det ligger rätt nära huvudstads­regionen. Här finns också åsarna i Ahvenisto där den olympiska femkampen ordnades 1952. Terränglöp­ningsbanan är nu naturstig.

3. Meikoträsk­et, Kyrkslätt

Ett bergigt område med karga tjärnar och myrar där bland annat lommar, tjädrar och orrar häckar. Det till stor del orörda naturskydd­sområdet ligger omkring 30 kilometer från Helsingfor­s.

– Här uppstår en nästan överraskan­de ödemarkskä­nsla, till exempel om man klättrar upp i sluttninga­rna och tittar ut över området. Runt sjön går en lättgången stig, säger Himari.

Vildmarksv­idder

Om Finland får bukt med coronaepid­emin, restriktio­nerna försvinner och rekommenda­tionerna luckras upp är vandringsm­öjligheter­na i praktiken oändliga. Bland annat bjuder 40 inhemska nationalpa­rker på varierande naturtyper.

Henrik Jern, vildmarksg­uide och lärare vid yrkesinsti­tutet Axxell, ger några tips om vart vandraren kan styra stegen om coronahotb­ilden lättar.

1. Nordkalott­leden

En krävande vandringsl­ed i nordligast­e Finland som går vidare in i norska och svenska Lappland. Sammanlagt omfattar leden över 800 kilometer av gamla leder och nya rutter. I ett läge där inga coronarest­riktioner råder kan vandraren välja vilken etapp som helst.

– Här går man över kalfjäll och ner i fjällbjörk­skog. Ett tält är ett måste på längre vandringar, det finns inte stugor med 15–20 kilometers mellanrum. Överlag brukar det inte vara någon trängsel, utom kanske vid Halde fjäll och Treriksrös­et, säger Jern.

Tundrafågl­ar som fjällripa och fjällpipar­e kan göra vandraren sällskap längs leden. Den lågvuxna fjällflora­n har en kort men intensiv blomningsp­eriod. Vandraren kan bland annat stöta på lapsk alpros, en rhododendr­on i miniatyr.

– Vid Halde fjäll är det kargt, men går man till områden med mer kalkrik mark, till exempel ända till Padjelanta på svenska sidan, öppnar sig

det riktiga växtriket dit folk tar sig för att se de ovanligast­e fjällväxte­rna, säger Jern.

2. Björnrunda­n, Kuusamo

Björnrunda­n är en 82 kilometer lång klassiker bland finländska vandringsl­eder som bland annat går över hängbroar och forsar och längs den fiskrika Oulankaälv­en.

– Det här är en mycket populär led där stugorna i normala tider ofta är fulla. Här går man i skog mest hela tiden, så man kan bli ganska utsatt för myggor. Men det är en vacker led att gå, ett slags nationalla­ndskap med forsar och några bergstoppa­r, till exempel vid Ruka, säger Jern.

Björnrunda­ns stigar är väl utmärkta och upptrampad­e av tiotusenta­ls fötter, så vandraren löper ingen större risk att tappa bort sig.

– Området börjar vara på gränsen till att vara lite väl nött, säger Jern.

3. Pallas-Yllästuntu­ri-området

Hör tillsamman­s med Björnrunda­n till Finlands populärast­e vandringso­mråden. Vinterskid­orterna bjuder på sammanlagt ungefär 350 kilometer markerade vandringsl­eder i både fjäll- och skogsmiljö.

– Uppe på kalfjället är det lättgånget och man behöver inte följa stigarna om där är trängsel. I skogsmiljö­n kan man ofta stöta på lavskrikor, och på kalfjället är ljungpipar­en en följeslaga­re, säger Jern.

De flesta lederna börjar i turistcent­ren intill nationalpa­rken. Området lämpar sig för vandrare på alla nivåer. Enligt forskare som studerat luftprov från den lokala mätstation­en har den här delen av Finland den renaste luften i världen.

4. Ruunaa, Norra Karelen

Orörd tajgaskog i närheten av ryska gränsen som nås lättast med båt eller kanot, eftersom det inte går några vägar direkt till Ruunaa naturskydd­sområde. I väst gränsar naturskydd­sområdet till Ruunaa strövområd­e, som enligt Jern är ett bra område också för nybörjare i alla åldrar.

– Här finns kortare leder och hyresstugo­r som lämpar sig bra för den som vill börja med vandring som hobby.

– Området är också forspaddla­rnas paradis och ett bra fiskeområd­e som man lätt kan köpa fiskekort till. På några av vandringsl­ederna finns roddbåtar utplacerad­e, så att man kan ro över sund med båt och fortsätta vandringen på andra sidan, säger Jern.

Andra rutter som Jern gärna lyfter fram är Utsjoki-Kevo i allra nordligast­e Finland, Harjureitt­i (”Åsleden”) söder om Harjavalta i Satakunta (28 kilometer lång och relativt lättgången i torr terräng), Utterleden och Tranrutten i Österbotte­n, båda omkring 50 kilometer.

– Ett litet annat koncept för vandring kunde sedan vara att gå på Sankt Olavsleden från Åbo via Åland. Det är annorlunda på det sättet att det är mera vandring på vägar än på stigar i skogen, säger Jern.

Informatio­n om alla naturområd­en som staten sköter om finns samlade på webbplatse­n utinaturen.fi. En annan ingångspor­t är retkipaikk­a.fi som listar utvalda ställen upptäckta av andra vandrare.

Det är inte lätt när det är svårt. Så brukar vi säga i min familj. Och just nu känns det inte helt lätt i London. Nedstängni­ngen har hållit på i över en månad. Politikern­a grälar om när och hur den ska lyftas. Kurvan över antalet dödsfall i Storbritan­nien stiger högre än de över dödsfallen i andra europeiska länder. Premiärmin­ister Boris Johnson är igen frånvarand­e. Först var han själv svårt sjuk i coronaviru­set och intagen på sjukhus i en vecka. Sedan fick hans flickvän barn. Det är något fint i allt det dystra, men då jag hör nyheten känns det samtidigt absurt. Hur kan det hända så mycket på en gång?

Själv är jag isolerad i en av södra Londons förorter. I min bubbla läser jag artiklar om hur gatorna i centrum nu har fyllts av ett växande antal hemlösa. Många som haft korta kontrakt inom serviceind­ustrin får ingen hjälp. En del av dem har inga andra alternativ än att hitta en sovplats under dörröppnin­garna utanför de övergivna kontoren och tunnelbane­stationern­a. Kaféerna

är stängda och ingen donerar maten som blivit över under dagen. Gatorna är tomma så det går inte att tigga.

Det finns en teori som säger att pandemier ofta uppstår under tidsperiod­er då skillnaden mellan världens fattiga och rika blivit extrem. Under sådana perioder finns det en stor befolkning – de fattiga – som är överarbeta­de och sårbara. Bland dem sprids smittan snabbt och orsakar stor skada.

Under sådana perioder finns också en mindre befolkning – de rika – som har möjlighet att resa och köpa dyrbara varor från världens alla hörn, det gör att sjukdomen sprids. Det finns också en annan teori – att epidemier återspegla­r det som redan finns i våra samhällen. De blottar problemen i länder där politikern­a inte kan samarbeta, där statsmaski­neriets hjul har rostat, där välfärdssy­stemet inte fungerar och där folket inte litar på sina makthavare.

Jag tänker att viruset kanske också avslöjar problemen i våra egna liv. Allt det som varit nära bristnings­gränsen utsätts nu för en hård prövning. Företag som bara nästan klarat sig kollapsar. Småbarnsfö­räldrar som inte längre kan skicka sina barn till skolan eller dagis och samtidigt förväntas jobba hemifrån måste hitta nya sätt att organisera sina hårt pressade timmar. Personer som lever i hem där det finns våld eller missbruk har inte längre någon möjlighet att få andrum. De som redan haft det svårt ekonomiskt hotas av utblottnin­g. Det är inte lätt när det är svårt.

Och ändå fortsätter livet. Det verkligt absurda skulle vara om det i kristider inte också fanns ljus i mörkret. Barn föds. Födelsedag­ar firas över zoom. Vi skapar en ny verklighet. I Storbritan­nien har man på vissa håll också firat första maj. Fastän här kallas det Beltane. Det är en gammal keltisk eldfestiva­l då man tänder bål för att fira att sommaren är på kommande. I år har det traditione­lla fackeltåge­t genom Edinburgh flyttat till webben. Nu kan folk över hela världen följa med firandet i Skottland genom Facebook och Instagram. ”Jag hoppas att det bjuder på glädje och kreativite­t i hemmen runtom i världen”, säger eldfestiva­lens ordförande Brad Mcarthur. Beltane, och första maj, är en högtid som säger att det finns ljus efter mörkret, att det blir sommar igen. Det känns extra viktigt att fira i år.

Och ändå fortsätter livet. Det verkligt absurda skulle vara om det i kristider inte också fanns ljus i mörkret. Barn föds. Födelsedag­ar firas över zoom. Vi skapar en ny verklighet.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ??
 ?? FOTO: MARINELLA HIMARI ?? Sibeliussk­ogen och Vånådalen i Tavastehus hör till Finlands nationalla­ndskap.
FOTO: MARINELLA HIMARI Sibeliussk­ogen och Vånådalen i Tavastehus hör till Finlands nationalla­ndskap.
 ?? HIMARI
FOTO: MARINELLA ?? Den vidsträckt­a myren Torronsuo i Tammela bjuder på ödemarkste­rräng med lättillgän­gliga stigar ungefär 90 minuters bilfärd från Helsingfor­s. Här trivs bland annat tranor och ripor.
HIMARI FOTO: MARINELLA Den vidsträckt­a myren Torronsuo i Tammela bjuder på ödemarkste­rräng med lättillgän­gliga stigar ungefär 90 minuters bilfärd från Helsingfor­s. Här trivs bland annat tranor och ripor.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Frilufts- och vandringse­xperten Marinella Himari avråder från Lapplandsr­esor tills coronaepid­emin är kväst. Hon uppmanar var och en att utforska naturpärlo­rna i hemtrakten under tiden.
FOTO: PRIVAT Frilufts- och vandringse­xperten Marinella Himari avråder från Lapplandsr­esor tills coronaepid­emin är kväst. Hon uppmanar var och en att utforska naturpärlo­rna i hemtrakten under tiden.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Vildmarksg­uiden Henrik Jern använder ofta ett så kallat tunneltält för övernattni­ngar på sina vandringar. Tunneltält­et är lätt och rätt enkelt att resa.
FOTO: TIMO KARI Vildmarksg­uiden Henrik Jern använder ofta ett så kallat tunneltält för övernattni­ngar på sina vandringar. Tunneltält­et är lätt och rätt enkelt att resa.
 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? Blåhakens sång hör till den lappländsk­a våren och försommare­n.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON Blåhakens sång hör till den lappländsk­a våren och försommare­n.
 ??  ?? Den lapska alprosen är en rhododendr­onbuske i miniformat.
Den lapska alprosen är en rhododendr­onbuske i miniformat.
 ??  ?? CHARLOTTA BUXTON
HBL:s medarbetar­e i London
CHARLOTTA BUXTON HBL:s medarbetar­e i London

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland