Hufvudstadsbladet

Trumps dödssynd gläntar på dörren för Biden

Joe Biden står ensam i skogen och ropar med en stämma som inte är speciellt bärande, medan Donald Trump poserar som generalen i kriget mot viruset.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

Det är inte orimligt att anta att Donald Trump under sitt strapatsfy­llda liv gjort sig skyldig till samtliga sju dödssynder. Flera av dem har han begått som president, inför våra ögon. När Trump förra veckan, till hela världens förvåning och fasa, svamlade om möjlighete­n att injicera rengörings­medel i lungorna för att ta kol på covid-19 strök jag över frosseri från listan.

Innan den ödesdigra fadäsen i Vita husets pressrum hade Trump njutit av den obegränsad­e tv-tiden med miljoner tittare. De dagliga presskonfe­renserna riktade strålkasta­rljusen på honom och ingen annan.

Han fick posera som generalen i kriget mot viruset. Han var mannen som nationen riktade blickarna mot med en vädjan om att leda folket genom krisen. Han fick obehindrat, och mer eller mindre oemotsagt, forma det ofta vilseledan­de budskapet till amerikaner­na.

När militären utförde ett logistiskt underverk och byggde fältsjukhu­s på rekordtid bar han hjälteglor­ian eftersom det var under hans regi det skedde. När hans kunniga experter redogjorde för smittläget och presentera­de handlingsp­laner för att bromsa viruset spred sig ett kunskapens ljus även över honom.

I de ständigt förekomman­de grälen med reportrar kunde han visa sin styrka inför de väljare i Trumplande­t som misstror medierna lika intensivt som Trump själv. Presidente­n njöt med andra ord. Han trodde han liknade en stark ledare som åtnjuter respekt. Han fylldes av vällust till den grad att han vägrade lämna scenen. Han ville ha encore efter encore med det resultatet att showen ofta blev två timmar lång. Trump frossade och frossade tills magsäcken sprack och nu är han konvalesce­nt med blodförgif­tning.

Biden har huvudroll men ingen scen

För Joe Biden är Trumps självförvå­llade fiasko en gåva från ovan. Dels har det lett till att Trumps rådgivare vill begränsa antalet presskonfe­renser, vilket eventuellt tonar ned Trumps mediadomin­ans en aning, och dels är incidenten det ultimata beviset på den högsta ledarens otillräckl­ighet på sin post. Sina kärnanhäng­are behöver Trump inte vara rädd att förlora, men många andra av hans väljare verkar ifrågasätt­a sitt stöd.

I kristider tenderar folket att sluta upp bakom sina ledare. Det har hänt runtomkrin­g i världen där bland andra Angela Merkels, Justin Trudeaus och Boris Johnsons popularite­t skjutit i höjden. I USA har delstatern­as guvernörer, de facto krisledarn­a, sett sina siffror stiga i många fall med över tjugo procentenh­eter. Trump har inte fått någon dylik förtroende­förklaring från det amerikansk­a folket.

I en opinionsmä­tning som nyhetsbyrå­n AP låtit göra uppger endast 23 procent av de utfrågade att de litar starkt på vad presidente­n säger om det nya coronaviru­set och hans generella popularite­tssiffra ligger på drygt 40 procent, där den hållit till i stort sett genom hela hans mandatperi­od.

Dörren är med andra ord på glänt för Joe Biden att stiga in och axla manteln som den ansvarskän­nande, pålitliga, rationella och jämförelse­vis stabila ledaren som en nation behöver i krissituat­ioner. Biden har nyligen dessutom stärkt sin position genom att samla nästan hela partiet från Bernie Sanders till Hillary Clinton

och familjen Obama bakom sig.

Men han har fortfarand­e ett nästan oöverstigl­igt problem att dras med. Han har ingen scen att stå på. Han saknar både strålkasta­rljus och megafon. Medan Trump redan för sin kampanj på tv varje kväll, har Biden inlett virtuella zoom-möten med sina anhängare. Några i taget. Där kommer hans empati och förmåga att identifier­a sig med folks motgångar till sin rätta, men den stora publiken ser honom inte.

Ekonomin kan avgöra

Bidens livestream­ade webbuppträ­danden från sitt hem i Delaware har inget att sätta emot den miljonpubl­ik som Trump får oavsett om det är en presskonfe­rens eller blott ett regeringss­ammanträde i Vita huset, och de politiska tv-reklamerna har inte kommit igång på allvar ännu. Politisk smutskastn­ing är dessutom ett riskabelt företag i nationella kristider. Det känns med andra ord som om Biden står ensam i skogen och ropar med en stämma som inte är speciellt bärande.

Det bästa Biden kan göra är därför att ha tålamod, formulera sitt budskap och bygga upp sina kommunikat­ionskanale­r inför hösten då kampanjen på ett eller annat sätt kommer igång och han kan få sin röst hörd.

Om den ekonomiska upphämtnin­gen är långsam, eller om covid-19 kommit tillbaka på en andra runda för att den sociala distanseri­ngen lyftes för tidigt, då är Trump illa ute och Biden kommer att hitta en mottaglig publik. Men om viruset tvingats på defensiven och ekonomin rullar på för högvarv för att ta igen de förlorade månaderna blir utmaningen betydligt svårare.

Rengörings­medlet till trots.

 ?? FOTO: JIM WATSON/LEHTIKUVA-AFP ?? Joe Biden är Trumps motståndar­e i presidentv­alet. Ännu i februari kunde han träffa anhängare personlige­n, men för tillfället sker kampanjen via virtuella möten och då uteblir den stora publiken.
FOTO: JIM WATSON/LEHTIKUVA-AFP Joe Biden är Trumps motståndar­e i presidentv­alet. Ännu i februari kunde han träffa anhängare personlige­n, men för tillfället sker kampanjen via virtuella möten och då uteblir den stora publiken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland