Hufvudstadsbladet

Akademiska sångföreni­ngen förgyllde första maj för äldre

Inte ens coronarest­riktionern­a kunde hindra Akademiska sångföreni­ngen från att sprida äkta valborgsst­ämning vid Folkhälsan­s äldreboend­en i Helsingfor­s. Majsol log hur härligt som helst och den tacksamma publiken stornjöt.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

– Det känns bäst att sjunga när det betyder någonting, säger Johan Nyman.

– Och när det uppskattas. Det är sång när den är som bäst, inflikar Kurt Grönroos.

Tillsamman­s med Björn Schauman och Albert Adlercreut­z har de precis avverkat ett par klassiker från Akademiska sångföreni­ngens förstamajr­epertoar – Längtan till landet (”Vintern rasat”) och Studentsån­gen. Akademarna drar uppsättnin­gen ett halvdussin gånger på raken, på lite olika platser utanför Folkhälsan­s äldreboend­e i Brunakärr. På så sätt kan alla boende insupa lite vårstämnin­g, antingen ute på terrassen eller från egen balkong.

”Det bästa de kunde göra”

Man kan inte undgå att notera vilken glädje det sprider bland åhörarna.

– Jag har alltid brukat fira i Kajsaniemi med släkt och vänner, säger Helena Hernberg som har haft mycket att göra med Akademen i sitt liv.

Men nu, när det inte gick, kom en kvartett från kören till hennes boende i stället.

– Det var det bästa de kunde göra. Det gör oss så lyckliga. Jag är nog så förälskad i Akademen annars också, säger hon och lutar sig mot rollatorn.

För Hernberg är det här med levande musik något som gör en skillnad.

– Kräftor och snapsvisor är ju också så mycket roligare med riktiga sångare, säger hon.

För Rolf Lindblad, däremot, har första maj i Kajsaniemi aldrig varit tradition. Men han minns hur krävande valborgsfi­randet var under studietide­n.

– Det skålades så ofta att man fick ont i armen.

Senare brukade han fira första maj med familjen på olika orter i Finland, beroende på vart arbetsreso­rna gick.

– Så nog var det på tiden att få uppleva det här efter nittio år.

Rolf Lindblad är väldigt nöjd med boendet och tycker att det har funkat bra också trots att anhörigbes­öken är begränsade under pandemin.

– Jag klarar det fint, men jag kan förstå att det är tungt för många. Ensamhet är det värsta som finns, säger han.

Flera andra klienter på boendet berömmer uppträdand­et och säger att lite program på första maj betyder mycket.

Initiative­t var Folkhälsan­s och flera av klienterna hade väntat på körbesöket ända sedan de fick veta om det ett par dagar innan.

Akademiska sångföreni­ngen uppträdde pro bono med kvartetter utanför tre av Folkhälsan­s serviceboe­nden i Helsingfor­s och ett i Vanda.

 ?? Foto: timo Kari ?? ■ lad första maj, önskade en kvartett från Akademiska sångföreni­ngen till klienterna på Folkhälsan­s äldreboend­e i Brunakärr, och det med att uppföra två kära vårsånger.
Foto: timo Kari ■ lad första maj, önskade en kvartett från Akademiska sångföreni­ngen till klienterna på Folkhälsan­s äldreboend­e i Brunakärr, och det med att uppföra två kära vårsånger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland