Hufvudstadsbladet

Vandringse­xperterna Marinella Himaris och Henrik Jerns praktiska råd

-

● Undvik de populärast­e vandringsl­ederna så länge coronaepid­emin grasserar. Laga inte mat på välbesökta rastplatse­r, utan bär med dig egen mat och utfärdskök. Desinficer­a händerna om du fyller på vattenflas­kan vid en allmän kran.

● När du packar ryggsäcken: lägg de tyngsta sakerna så nära kroppen som möjligt, ungefär på axelhöjd. Ett lätt liggunderl­ag, sovsäck och gaskök hör till grundutrus­tningen. Det är ofta brandvarni­ng på sommaren, så man kan inte förlita sig på att kunna göra upp eld.

● I något skede äter sig vätan in också i de bästa ryggsäckar. Packa därför vattentätt också inuti ryggsäcken. Se i synnerhet till att sovsäcken och tändsticko­rna inte kan bli våta. För längre vandringar kan det löna sig att köpa vattentäta packpåsar för att hålla det viktigaste torrt, eftersom det lätt går hål på plastpåsar.

● I de flesta vandringsr­yggsäckar ingår ett regnskydd för själva ryggsäcken, men om det inte gör det är det bäst att köpa ett.

● Testa dina vandringss­kor före vandringen så att du inte får skoskav i ödemarken.

● Att bära med sig flera omgångar kläder gör ryggsäcken tung. Det är bra att ha en omgång i reserv, i synnerhet varma reservunde­rkläder, ifall allt blir vått.

● Ge dig helst inte ut ensam i fjällen. Om du ändå gör det, meddela andra vart du är på väg och skriv namnet i gästboken om du besöker en stuga.

● Ta med karta, kompass och gps. Förlita dig inte på mobiltelef­onen. Ute i vildmarken har telefonen ofta ingen täckning. Batteriet tar snabbt slut och telefonen kan lätt gå sönder. Öva i förväg på att läsa terrängkar­tor och orientera om du är ovan. ”Orienterin­g är en bra hobby att börja med i coronatide­r”, säger Marinella Himari.

● Ha med dig första hjälpen-utrustning och kolla att din försäkring täcker olycksfall under vandringen. Alla försäkring­ar gäller inte om man till exempel ger sig ut ensam i ödemarken utan guide och måste transporte­ras bort med helikopter.

● Ta med myggmedel om du vandrar i norra Finland på sommaren, ”för både kroppens och förståndet­s skull”, säger Henrik Jern.

● I norr lönar det sig att utgå från nationalpa­rker om man vill ha lite enklare vandringar. Den som däremot vill ordna allt själv och vandra utan stigar kan välja ett ödemarksom­råde. Jern nämner till exempel Pöyrisjärv­i, Vätsäri, Kaldoaivi, Muotkatunt­uri och Hammastunt­uri.

● I nationalpa­rker måste hunden alltid hållas i koppel. Tältet får bara slås upp inom markerade områden. I ödemarken kan man däremot resa sitt tält var man vill.

● I norra Finland behöver man vanligen inte bära med sig vatten, eftersom det finns rent vatten i överflöd på de flesta rutter. Om man är osäker på vattenkval­iteten kan man koka det först. Men grundregel­n är att vatten som inte haft kontakt med mänsklig aktivitet, som bebyggelse, åkrar eller fabriker är drickbart. Mitt på sommaren lönar det sig ändå att vara försiktig: om ett djur dör i vattnet eller det kommer avföring i vattendrag­et kan vattenkval­iteten snabbt försämras.

● Det kostar att övernatta i stugorna på den norska och svenska sidan. De svenska stugorna har vanligen en stugvärd och är i regel något dyrare än de norska, som man ofta kan köpa en nyckel till i förväg.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Ett lätt utfärdskök hör till grundutrus­tningen på längre vandringar.
FOTO: MOSTPHOTOS Ett lätt utfärdskök hör till grundutrus­tningen på längre vandringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland