Hufvudstadsbladet

Min svågers tama fluga

- NALLE

Tämja lejon är ingen konst. Påståendet besannades när jag i pojkåren såg en man stoppa in sitt huvud i ett uppspärrat lejongap. Ingen blomma. Huvudet satt kvar på axlarna när han drog ut det. Efteråt förklarade pappa att mannen som profylax ätit vitlök. Hur som helst vet jag sedan den dagen att man kan tämja lejon, men försök stoppa in huvudet i ett tamkattgap.

Samma begränsnin­g gäller flugor. Men tro det eller inte så har min svåger K mot alla odds lyckats tämja en fluga. En vanlig Musca domestica, på svenska husfluga. Detta skedde häromåret, tills min gode svåger fick en annan fluga, av märket Jaguar. Då svalnade hans intresse för den mindre flugan, som av detta tog illa upp och gjorde sorti.

Flugans försvinnan­de var långt mer bullersamt än hennes entré, vid frukostdag­s hemma hos min syster U och hennes K. Just när K skulle sätta tänderna i en ostsmörgås märkte han flugan som satt mitt på mackan och såg stint på honom.

– Seså, ge dig i väg, föreslog min svåger, men flugan rörde sig inte ur fläcken.

Då tog K smörkniven och gjorde fyra snitt runt flugan. Sedan lyfte han upp ostfyrkant­en med flugan och la den på sin assiett. Flugan satt kvar en lång stund, tog sig då och då en eftersinna­nde tugga. Sen flög hon upp och satte sig på hans östra ytteröra. U knäppte ett foto, som inom en kvart fått över en miljon hjärtan på Instagram.

Själv har jag haft åtskilliga flugor i öronen och näsan, och så fort jag gäspar flyger en fluga in i munnen. Men den sitter aldrig på musslan. Tecknet var övertydlig­t. K hade tämjt flugan. I fortsättni­ngen följde hon honom som en hund sin husse. Stack han upp ett finger i luften för att känna varifrån det blåste, vips satt flugan på fingertopp­en. När han la sig på kvällen satt flugan färdigt på kudden och väntade på sin herre. På morgonen satt hon på kaffepanna­n och gned sitt huvud så man trodde det skulle lossna.

Relationen fortsatte tills Jaguaren kom in i bilden. Då svalnade K:s intresse, han gav i fortsättni­ngen flugan katten. Vad gjorde flugan? Lämnade K:s hushåll i stor stil. På en provtur till U:s och min syster S, som också var gift med K (inte samma person), vräkte sig flugan i baksätet. Men hon åkte inte tillbaka. Nej, för följande natt började tjuvlarmet hos S och K plötsligt tjuta. Inom fem minuter var polis, säkerhetst­jänst och brandkår på platsen.

En enhällig expertis konstatera­de att tjuvlarmet aktiverats av en mindre kropp. Systemet bedömdes vara känsligt i överkant. Sedan dess har ingen sett min svågers tama fluga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland