Hufvudstadsbladet

● Edgar ”Duje” Leandersso­n 1933–2020

-

Vår vän, scoutkamra­t och en Pargasbo som under många år bidragit med värdefullt frivilliga­rbete, speciellt för barn och ungdomar i Pargas, Edgar ”Duje” Leandersso­n, lämnade oss i början av april.

Duje levde ett aktivt och omväxlande liv som utformades dels av omständigh­eterna, dels genom hans aktiva natur. Han hade inte möjlighet till så omfattande skolgång under barndomen, men han tog igen det i vuxen ålder genom att läsa mycket vid sidan av arbetet och senare avlägga laborantex­amen under kvällar. Typiskt för Dujes ambitionsn­ivå så var han bäst i klassen.

Största delen av sin arbetskarr­iär var han laborant på Pargas Kalks (senare Parteks) kemiska laboratori­um. Laborantyr­ket kräver noggrannhe­t och förmågan att fokusera på det man håller på med samtidigt som man får saker gjorda. Det var egenskaper som Duje hade. Typiskt för alla hans projekt och åtaganden var en grundlig analys och sedan ett beslutsamt och helhjärtat genomföran­de.

Scoutingen var synnerlige­n viktig för Duje och speciellt 1960-talet var en aktiv tid inom scoutkåren Pargaspojk­arna där Duje fungerade som ledare och organisatö­r. Senare deltog han också i scoutverks­amheten på distrikts- och förbundsni­vå.

Ett annat centralt tema i Dujes liv var båtliv och segling. Först var det mindre motorbåtar och i början av 1960-talet åkte han på en färd ända till Öland med sin lilla, halvöppna motorbåt som drevs av en liten petroleumm­otor. Det var ett exempel på hans förmåga att tänka längre än i de hemvana banorna.

Den första segelbåten Elvira var, enligt dåtida mått, en stor och rejäl havskryssa­re som han lät bygga i mahogny på Attu efter ritningar av scoutkamra­ten Henning Lauren. I början av 1970-talet tog Duje tjänstledi­gt och seglade som besättning­sman på Pargasbygg­da segelfarty­get Finn Island över Atlanten till Karibien. Han deltog också aktivt i Gullkrona Kryssarklu­bbs verksamhet under många år.

Duje gifte sig 1981 med Berit och ett hus i Rödjan blev deras gemensamma hem. I Berit fick Duje en fin livskamrat men också en reskamrat, ty resor var ett av hans många stora intressen.

Med tiden minskade de regelbundn­a scout- och båtaktivit­eterna och ersattes med engagemang i bland annat Odd Fellows, där han var en aktiv och uppskattad medlem. Duje engagerade sig också i farfar i skolan-verksamhet­en. Nämnas bör även att Duje sjöng i Pargas Manskör under många år.

Duje var ett modellexem­pel på hur den så kallade tredje sektorn skall fungera. Frivillig och engagerand­e verksamhet till glädje för både initiativt­agaren och för många andra, utan att tära på samhällets alltid lika knappa resurser.

De närmast sörjande är Dujes fru Berit och hans syskon med familjer. Våra tankar går till dem. Duje hade inga egna barn men det finns många personer såväl i Pargas som på andra orter som hade förmånen att under barndomen och ungdomstid­en delta i de aktivitete­r som Duje ordnade och ledde – roligt, lärorikt och engagerand­e. Vi saknar Duje och minns honom med värme.

HENRIK HALONEN, CARL-JOHAN GESTRANIUS, KIM HENRIKSSON, GUNNAR HOLM

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland