Hufvudstadsbladet

Europa tar steg mot normalare vardag

I veckan ska samhällsfu­nktionerna i en rad europeiska länder stegvis börja öppnas upp igen. Det sker försiktigt för att inte äventyra en ny epidemivåg. – Jag tänker fortsätta distansjob­ba länge till, säger Britt Marie Kronqvist i Barcelona.

- PETER BUCHERT TT–AFP

Flera europeiska länder börjar försiktigt öppna upp samhällena den här veckan. I Spanien, där över 25 000 människor dött av covid-19, luckras restriktio­nerna upp stegvis. Utomhusvis­telse tillåts, munskydd krävs i kollektivt­rafiken.

– Det är ingen stor förändring, folk tar det här på allvar, säger Britt Marie Kronqvist bosatt i Barcelona.

Europa har drabbats hårt av covid-19 med 140000 dödsfall vilket utgör närmare 60 procent av det rapportera­de globala dödstalet. Nedstängni­ngar och tunga restriktio­ner har också förmörkat de ekonomiska utsikterna.

Dessbättre har de flesta europeiska länder smittsprid­ningen under kontroll och kan börja lätta på restriktio­nerna. Hit hör Spanien med drygt 25 000 bekräftade coronadöds­fall. I går ökade siffran med 164 – det lägsta dagliga dödstalet sedan 18 mars, enligt landets hälsomyndi­gheter.

I lördags fick spanjorern­a för första gången ge sig ut och motionera efter sju veckor i vad som kan liknas vid en villkorad husarrest. Många njöt av den återvunna friheten, men alla upplevde inte samma eufori.

– Lyckligtvi­s har vi terrass så vi har inte varit helt instängda. När vi fick gå ut igen så gjorde vi det, men det var nog lite av antiklimax över det hela. Vi visste inte riktigt vart vi skulle gå. Vanligen går vi till stranden för en kaffe eller en drink, men nu fanns det ju inget sådant öppet, säger finländska Britt Marie Kronqvist som bor med sin man i utkanten av Barcelona.

I Spanien är det inlednings­vis tilllåtet att vistas ute, men enligt strikta tidtabelle­r. Barn får vara ute tillsamman­s med vuxen klockan 12–19, vuxna under 70 år klockan 6–10 och 20– 23, och personer över 70 år klockan 10-12 och 19–20.

– Vi missade morgonpass­et, men på kvällen gick vi en runda. Det var inte så roligt som vi trodde och vi såg inte många människor i våra kvarter. I centrum var det förstås trångt, säger Kronqvist.

Fortfarand­e samlas spanjorern­a på sina balkonger eller terrasser för att applådera vårdarnas insats i några minuter varje kväll.

– Sammanhåll­ningen är imponerand­e. Jag har svårt att tro att det kunde vara så i Finland eller Sverige.

Den kommer ändå att prövas eftersom den spanska ekonomin har drabbats hårt av restriktio­nerna. Arbetslösh­eten ökar och otaliga jobb riskerar att försvinna om turismen inte tar ny fart på länge. Och då är det inte ens tio år sedan Spanien härjades av svår arbetslösh­et och massiv ungdomsarb­etslöshet.

– Man kom aldrig riktigt ur den gropen innan det här bröt ut, säger Britt Marie Kronqvist.

Tunnelbana­n, nej tack

Även om Spanien nu försiktigt lättar på restriktio­nerna bedömer Kronqvist att många kommer vara försiktiga. Det finns ingen flockimmun­itet, och epidemin pågår fortfarand­e.

– Jag är inte särskilt ivrig på att ändra på mitt beteende. Distansjob­b fungerar bra för mig och jag har ingen större lust att trängas i tunnelbana­n för att åka till jobbet i fyrtio minuter.

Samtidigt som Spanien lättar på restriktio­nerna blir det obligatori­skt att bära munskydd till exempel i kollektivt­rafiken. Det innebär i praktiken ingen förändring, menar Kronqvist.

– I den mån jag har gått till mataffären de senaste fyra veckorna har jag inte sett en enda människa utan munskydd. I början var det ovanligare. Folk har nog tagit epidemin på allvar, säger hon.

”Upp till er”

I det hårt drabbade Italien får folk från och med i dag på måndagen gå ut, promenera och besöka anhöriga. Vissa affärer får också öppna och restaurang­er får sälja hämtmat.

Samtidigt manar myndighete­rna till stor försiktigh­et för att inte starta en andra smittsprid­ningsvåg.

– Vi måste upprätthål­la distanseri­ng, maximala hygiennivå­er och ha masker. Vi har gjort vår del, så gott vi har kunnat. Från och med måndag är det upp till er, säger Domenico Arcuri vid italienska katastrofb­eredskapsm­yndigheten i ett budskap till invånarna.

I Tyskland ska skolor i vissa områden öppna igen i början av veckan, medan Slovenien och Polen kommer att tillåta omstart av en del företag och offentlig verksamhet.

Ungern tillåter att vissa affärer och museer öppnar. Dessutom får utomhusver­ksamhet på restaurang­er och hotell återigen bedrivas, och spa- och badbransch­en kan slå upp sina dörrar igen. Men restriktio­nerna kommer att kvarstå i huvudstade­n Budapest, som har 70 procent av smittfalle­n i landet.

Om en vecka, den 11 maj, ska Frankrike påbörja sin stegvisa omstart av samhället. Men även här varnar hälsoexper­terna för en andra våg – och distanseri­ng och användning av masker krävs fortsatt. Dessutom ska franska myndighete­r utöka sitt testprogra­m för att hålla koll på smittsprid­ningen.

 ?? FOTO: MANU FERNANDEZ/TT–AP ??
FOTO: MANU FERNANDEZ/TT–AP
 ?? FOTO: MANU FERNANDEZ/TT–AP ?? En kvinna tar en selfie på Puerta de Alcala i Madrid framför minnesmärk­et över dem som gått bort i covid-19. Krismedvet­enheten vilar över Spanien då restriktio­nerna ska luckas upp.
FOTO: MANU FERNANDEZ/TT–AP En kvinna tar en selfie på Puerta de Alcala i Madrid framför minnesmärk­et över dem som gått bort i covid-19. Krismedvet­enheten vilar över Spanien då restriktio­nerna ska luckas upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland