Hufvudstadsbladet

Finlands exitstrate­gi ska klarna i dag

Försiktigh­et väger tungt, regeringen letar bästa helhetslös­ning

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

”Hälsan först” var ledordet när regeringen i går samlades till överläggni­ngar om hur Finland ska ta sig ur coronakris­en. Det gäller att häva restriktio­nerna på samhället successivt utan att risken för plötsliga, större epidemiutb­rott ökar.

Exitstrate­gin bygger på en rapport som ministerie­rnas högsta tjänstemän har utarbetat. Den blir offentlig först när regeringen har tagit de politiska besluten till en mer konkret färdplan med åtgärder och tidtabelle­r.

Egentligen skulle den ha kommit redan i går, men regeringen diskuterad­e så sent att man flyttade fram beskedet till i dag.

Enligt Finlands biblioteks­förening är det sannolikt att biblioteke­n kommer att öppna tidigt, möjligen samtidigt som grundskolo­rna återupptar närundervi­sningen.

– Det skulle underlätta vardagen för ganska många, säger verksamhet­sledaren Rauha Maarno.

En arbetsgrup­p under ledning av Finansmini­steriets kanslichef Martti Hetemäki levererade en 80-sidig rapport till regeringen­s förfogande till första maj. I den stakar ministerie­rnas högsta tjänstemän ut en möjlig väg framåt i coronakris­en.

Rapporten blir offentlig i dag, i samband med att regeringen tillkännag­er hur man ska gå vidare.

Egentligen var det meningen att regeringen skulle berätta om sina planer redan i går kväll, men diskussion­erna på Ständerhus­et gick så sent att man flyttade fram presskonfe­rensen till i dag. Innan gårdagens möte började hade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sagt att hon har en ganska klar uppfattnin­g i sitt huvud, men att det är regeringen som ska fatta besluten.

I dag torde det också klarna om regeringen anser att epidemiläg­et är på en sådan nivå att undantagsf­örhållande­na kan blåsas av.

Fortsatt beredskap för restriktio­ner

Att mötet gick sent beror på att agendan är massiv. Inte minst handlar det om att hitta en balanserad helhetslös­ning så att Finland kan börja öppna samhällsfu­nktioner utan att epidemin skenar i väg. Flera av ministrarn­a betonade på väg in till gårdagens möte att det fortfarand­e är ”hälsan först” som gäller.

Helhetsbed­ömningen handlar till stor del om vad som kan tillåtas i vilket skede. Samtidigt måste det finnas fortsatt beredskap att snabbt återinföra en del restriktio­ner om epidemiläg­et plötsligt förvärras.

Därför ger det sig av sig självt att regeringen måste börja med att avveckla de restriktio­ner som ger minst nytta i relation till kostnadern­a. Man har redan hävt den nyländska gränsstäng­ningen. Följande

steg är att återuppta närundervi­sningen i grundskolo­rna från den 14 maj.

Enligt Sanna Marin ska regeringen den här veckan föreslå för riksdagen hur restaurang­erna ska kompensera­s för att de har tvingats hålla stängt.

Som HBL tidigare har skrivit verkar det fortsatt sannolikt att biblioteke­n också hör till de instanser som kan öppna tidigt, eventuellt samtidigt som skolorna.

Regionförv­altningsve­rken har redan en tid förberett en preliminär plan för hur biblioteke­n ska kunna öppna igen när regeringen häver restriktio­nerna. Tanken är att det ska ske successivt, till exempel så att alla bibliotek inte nödvändigt­vis öppnar samtidigt och att tjänsterna återupptas efterhand, uppger Rauha Maarno, verksamhet­sledare vid Finlands biblioteks­förening.

– Det kan bli aktuellt med att först tillåta returnerin­g och reserverin­g av böcker, och så småningom bredda utbudet. Jag antar att de evenemang som brukar ordnas i bibliotek kommer sist. Och det är möjligt att kommunerna inte öppnar alla sina bibliotek så snart de får grönt ljus, säger Maarno.

När tror du att biblioteke­n kan få öppna igen? – Jag gissar på den 14 maj.

Rauha Maarno säger att det borde vara rimligt enkelt för regeringen att tillåta att biblioteke­n öppnar, jämfört med att häva en del andra restriktio­ner.

– Samtidigt skulle det underlätta vardagen för väldigt många. Ganska många använder också andra biblioteks­tjänster än bokutlånin­gen. Folk går till biblioteke­n för att jobba.

Besked väntas också i andra konkreta detaljfråg­or: när kan barn återuppta hobbyverks­amheter, kan föreningar och församling­ar ordna läger i sommar, kan man tillåta att fler än tio personer träffas samtidigt på offentliga platser, kan Finland och Estland återuppta trafiken för pendeljobb­are?

 ?? FOTO: LAURA KOTILA/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin och hennes regering ska i dag tillkännag­e åtminstone några av stegen mot ett normalare liv.
FOTO: LAURA KOTILA/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin och hennes regering ska i dag tillkännag­e åtminstone några av stegen mot ett normalare liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland