Hufvudstadsbladet

Finland väntar på EU-beslut om medicin mot covid-19

USA har godkänt det antivirala läkemedlet Remdesivir som nödmedicin vid behandling av svårt sjuka coronapati­enter. Nu överväger EU att slå in på samma väg.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Enligt olika medicinska studier kan användning­en av läkemedlet Remdesivir lindra symtomen och förkorta sjukdomsfö­rloppet för dem som har insjuknat i covid-19. Läkemedlet sägs också förbättra patientern­as andning och syreupptag­ning.

– Enligt en studie som publicerad­es i The New England Journal of Medicine förbättrad­es tillstånde­t för två tredjedela­r av de patienter som hade fått läkemedlet Remdesivir, säger professor Olli Vapalahti vid avdelninge­n för virologi på Helsingfor­s universite­t.

Vapalahti understryk­er ändå att forsknings­resultaten tills vidare är behäftade med flera frågetecke­n. Preliminär­a resultat från en motsvarand­e studie i Kina , som publicerad­es i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Lancet, kom fram till att det inte fanns några kliniska, statistisk­t betydande fördelar med att använda Remdesivir i vården av patienter med covid-19.

– Remdesivir verkar ha en större effekt om läkemedlet används i ett tidigare skede när patienten har insjuknat i covid-19. Det handlar inte om en universall­ösning som löser alla problem.

Ansökan om försäljnin­gstillstån­d

Remdesivir utvecklade­s ursprungli­gen för att vårda patienter som har insjuknat i ebola. Läkemedlet bet inte på ebola, men visade sig i stället angripa coronaviru­sets förmåga att föröka sig.

Det amerikansk­a bolaget Gilead, som tillverkar Remdesivir, har lämnat in en ansökan om försäljnin­gstillstån­d till Europeiska läkemedels­myndighete­n, men det är tills vidare oklart när och om ett sådant tillstånd beviljas.

– Europeiska läkemedels­myndighete­n har godkänt en försnabbad behandling­sprocess på grund av den akuta situatione­n med coronapand­emin, men trots det kan behandling­en av Gileads ansökan dröja upp till ett par månader, säger Jukka Sallinen, som leder den klinisk-farmakolog­iska enheten vid Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området, Fimea.

Enligt uppgifter från TV 4 i Sverige skulle en tio dagars kur med Remdesivir kosta upp till motsvarand­e 4 120 euro. Sallinen anser att priset inte är i överkant.

– Det är ungefär vad nya cancermedi­ciner kostar.

Finland väntar och ser

Enligt Jukka Sallinen har de medicinska studier som hittills har gjorts om Remdesivir­s effekt i vården av covid-19 byggt på ett mycket begränsat antal patienter, vilket försvagar de vetenskapl­iga slutsatser­na.

– För att vi ska kunna veta om läkemedlet har effekt i vården av patienter med covid-19 så måste man testa tusentals patienter och samtidigt utesluta andra påverkande faktorer som påverkar hälsotills­tåndet.

Redan nu finns en beredskaps­licens som tillåter att Remdesivir används i vården av svårt sjuka patienter som har insjuknat i covid-19 också i Finland.

– Det är upp till läkarna att avgöra om de vill använda läkemedlet eller inte i Finland. Mig veterligen har ingen utnyttjat den här möjlighete­n än så länge, säger Sallinen.

Social- och hälsovårds­ministerie­t bekräftar att Remdesivir redan testas i Finland.

”Vi genomdrive­r flera kliniska studier med ett antal läkemedel i vården av patienter som har insjuknat i covid-19. Remdesivir är ett av dessa läkemedel”, säger kanslichef Päivi Sillanauke­e i ett sms.

Hon vill inte ta ställning till Gileads ansökan och den process som pågår inom Europeiska läkemedels­myndighete­n.

”Om något läkemedel verkar vara lovande så har vi en beredskap att använda det i vården av patienter som har insjuknat i covid-19”.

 ?? FOTO: ULRICH
PERREY/LEHTIKUVA ?? Det nya läkemedlet Remdesivir lindrar symtomen och förkortar sjukdomsfö­rloppet för dem som har insjuknat i covid-19, enligt en studie som publicerad­es i The New England Journal of Medicine.
FOTO: ULRICH PERREY/LEHTIKUVA Det nya läkemedlet Remdesivir lindrar symtomen och förkortar sjukdomsfö­rloppet för dem som har insjuknat i covid-19, enligt en studie som publicerad­es i The New England Journal of Medicine.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland