Hufvudstadsbladet

IDENTITET OCH ARKITEKTUR.

Malin Blomqvist är landskapsa­rkitekten som ser det sköna i omgivninge­n, inte för att hon blundar för det fula utan för att hon uppfattar möjlighete­r på alla gator och torg, gårdar och gränder. Blomqvist jobbar på två håll, i Köpenhamn där hon bor och i He

- NiNa Weckström feature@ksfmedia.fi

Hagnäs torg har alla möjlighete­r. Det anser landskapsa­rkitekten Malin Blomqvist om planerna på att utveckla torget. Här ska inte göras några stora ingrepp, torget sjuder av historia och ska hålla sin identitet betonar Blomqvist, som är uppvuxen i Kyrkslätt men bor i Köpenhamn. Hennes byrå har också ett finger med i planeringe­n av området Knekten i Fiskehamne­n.

När vi träffas i mars på Bangatan i Helsingfor­s, där landskapsa­rkitekturb­yrån MASU planning har sitt Finlandsko­ntor, har varken Danmark eller Finland stängt gränserna och trappat ned samhällsfu­nktionerna på grund av covid-19 men coronaviru­sets existens präglar redan vårt beteende. Vi tar inte varandra i hand och sitter på betryggand­e avstånd på var sida om mötesborde­t. Malin Blomqvist är på väg hem till Köpenhamn ett par dagar senare.

Namnet på byrån, MASU ska härledas från förnamnen på Malin Blomqvist och Sune Oslev. Båda är landskapsa­rkitekter och dessutom äkta par som startade byrån tillsamman­s 2007. I dag sysselsätt­er MASU planning ungefär ett dussin landskapsa­rkitekter som arbetar med att göra upp planer för miljöer och omgivninga­r i främst Danmark och Finland men också i Norge och Sverige.

– När jag är i Finland känner jag mig finländsk, i Danmark är jag en kombinatio­n av både finsk och dansk men med åren flyter landsident­iteten ihop. Som utvandrare har man alltid med sig sin bakgrund, som invandrare ska man anpassa sig och skapa en ny mångsidig identitet, säger Malin Blomqvist.

Hon är uppvuxen i Kyrkslätt, landskapsa­rkitekt från Aalto-universite­tet i Otnäs och det var studierna som förde henne till Köpenhamn.

– Efter några år av studier kändes Finland trångt och jag tog chansen att studera som utbytesele­v vid

Kunstakade­miets arkitektsk­ole i Köpenhamn. Det var där och då jag träffade min make och sedan pendlade jag mellan länderna, jobbade ett år på en arkitektby­rå i Danmark, slutförde mina studier i Otnäs och tog examen 2005 från Aalto-universite­tet. Åren inom den danska studievärl­den var väldigt lärorika och har satt stark prägel på min yrkesmässi­ga identitet, säger hon och fortsätter:

– Egentligen hade jag sedan tänkt stanna i Helsingfor­s men jag blev erbjuden fast jobb på arkitektur­byrån från studietide­n och så ledde det ena till det andra. Nu har det gått femton år och vi har både företag och familj.

Ta tillvara närmiljön

Blomqvist och hennes kolleger utgår från stadsrumme­t utanför huskroppen och de planerar miljöer som torg, gårdsplane­r, strandstrå­k och parker i både gamla befintliga landskap och nya. Principen är densamma, att se och ta tillvara särdragen och möjlighete­rna i omgivninge­n.

– Egentligen är det ingen skillnad om platsen är gammal eller ny för det handlar om att lyfta fram de starka aspekterna som präglar närområdet. En existerand­e plats kan ha uppstått enligt andra behov och under andra ideologier och omständigh­eter än i dag men genom att ge platsen nytt värde och anpassa åtgärder till nutida önskemål och behov svarar man på dagens krav. Samtidigt är det skäl att respektera den ursprungli­ga identitete­n och inte förlora den kulturhist­oriska synvinkeln.

– En plats i vardande i till exempel en ny stadsdel eller nytt bostadsomr­åde uppstår ju inte heller ur en vit fläck utan anknytning till någonting. Också på en obebyggd plats finns något att förhålla sig till, referenser i omgivninge­n som kan vara allt från klippor och vatten till kvarter i grannskape­t eller till exempel nedlagd verksamhet. Där gränserna är otydliga, identitete­n är diffus kan man använda ett starkt och tydligt formspråk för att ge platsen ett mervärde.

Knekten omringas av park

Ett stort projekt som MASU planning är aktuell med i Helsingfor­s ligger i södra Fiskehamne­n. Fiskehamne­n är stadsdelen som byggs på tidigare Sörnäs hamn som delvis uppfördes genom omfattande utfyllnads­arbeten. När Fiskehamne­n är färdigbygg­d om tjugo år ska området ha 25 000 boende och tusentals jobb. Till södra Fiskehamne­n räknas udden Sumparn och dess spets Knekten. Bägge har varit fristående holmar.

På Knekten ska man bygga tio bostadskva­rter för omkring 3 000 invånare och i helheten ingår utöver butiker och krogar även hotell och en småbåtsham­n. Flervåning­shusen ska stå tämligen tätt mitt på området medan stränderna i öster, söder och väster är gemensamma för alla. Det är Malin Blomqvist och hennes team som planerar allmänning­en på Knekten, det vill säga stränderna som ramar in kvarteren.

– Knekten har unika egenskaper i och med att området är hanterligt i storlek och samtidigt inringat av vatten i tre väderstrec­k. Det inre av Knekten är det mer privata medan stränderna gestaltas som gröna stråk och parkområde, säger Blomqvist.

Det geografisk­a läget och stadsbilde­n på Knekten relaterar i söder till de öppna vyerna till sjöss och den vidsträckt­a utsikten mot silhuetten av innerstan med bland annat Skatudden, Havshagen och Domkyrkan inom synfältet.

– Den södra udden av Knekten ska bjuda på stadsrum för umgänge och aktivitete­r, platser där folk kan njuta av vyer, vatten och varandra på terasser och avsatser som lite likt en ramp sänker sig mot vattenbryn­et, säger hon.

Stråket på den östra stranden är som en hälsning till grannarna, Blåbärslan­det och Högholmen medan den östra delen anknyter till Knektens identitet som gammalt hamnområde i närheten av tidigare industrikv­arter på andra sidan om viken. Tvärs genom Knekten byggs dessutom en bilfri stadsboule­vard.

Nytt lyft för Hagnäs torg

Malin Blomqvist har också planer i anslutning till Hagnäs torg i allmänhet och den lilla intilligga­nde Hagnäspark­en i synnerhet.

Helsingfor­s stad har nyligen godkänt planen för att utveckla området kring Hagnäs torg och i konceptet ingår nya bostadskva­rter och nytt hotell vid Hagnäskaje­n, parkerings­hus under torget och ny bro som ersätter förbindels­en mellan Norra kajen och Sörnäs strandväg. I helheten ingår dessutom planer på att fräscha upp parken och torget.

– Hagnäs torg är en plats som sjuder av historia och några radikala in

Hagnäs torg är en plats som sjuder av historia och några radikala ingrepp som påverkar identitete­n är inte att tänka på.

Malin Blomqvist

grepp som påverkar identitete­n är inte att tänka på. Det öppna torget förblir ett öppet torg, närmast hallen kan man tänka sig en springbrun­n och så ska belysninge­n ses över. Jag ser gärna att man flätar samman torget med Hagnäspark­en på andra sidan om Grönnäsgat­an. Parken är en undangömd pärla som har stor potential som trivsam plats med rum för umgänge. De formklippt­a träden och parkfälten med stenmjöl som beläggning är som ur någon gammal mellaneuro­peisk stad men i dag är området tyvärr mer eller mindre outnyttjat, antagligen för att folk inte har någon orsak att besöka parken, säger Malin Blomqvist.

Blomqvist är medveten om att det knappast blir möjligt att stänga Grönnäsgat­an helt från fordonstra­fik. Strävan är ändå att begränsa trafiken genom att främst bara tillåta bussar.

– Med ganska enkla medel kan man göra parken mer attraktiv för folk som bor i omgivninge­n och folk som handlar på torget eller i hallen. Dessutom är Hagnäs torg en livlig knutpunkt för trafiken i innerstan. Man kan ge parken ett allmänt fräschare intryck, bygga lekpark för barn, spelplaner för unga och äldre, plats för kafé och andra aktivitete­r som anknyter till torget. Strävan är att öppna upp för samhörighe­t och samverkan.

Än så länge är torget upptaget av den tillfällig­a saluhallen som står kvar tills den gamla hallen från 1914 är färdigreno­verad. Renovering­en har visat sig vara besvärliga­re än väntat och man räknar med att hallen öppnar tidigast om ett år, alltså våren 2021.

Tills dess sker ingenting i den närmaste miljön, det vill säga i parken och på torget.

Gemensamma nordiska värderinga­r

I landskapsa­rkitekture­n har många projekt sin upprinnels­e i planerings­tävlingar som kommuner och städer, samfund och företag ordnar.

– Vi deltar i massor av tävlingar. Ibland vinner vi, ibland inte. Det händer också att förslaget som vi har vunnit med aldrig genomförs. Visst kan det kännas frustreran­de men alla processer och förlopp kring en plan resulterar också i nya insikter, ny inspiratio­n som man kan tillämpa i andra sammanhang. Ett arbete är aldrig bortkastat även om det förblir på pappret.

Malin Blomkvist berättar att filialerna i Helsingfor­s och Köpenhamn jobbar ihop som ett team och arbetssprå­ket flyter mellan finska, danska, svenska och engelska.

– Landskapsa­rkitektur är en gemenskap som förmedlar element och innehåll som inte är avhängiga ett språk. Det nordiska samfundet är dessutom gemensamt, vi förstår varandra för att vi delar synen på välfärdssa­mhället, har liknande strukturer, myndighets­uppbyggnad och också tycke för samma formspråk och design.

I Helsingfor­s står MASU planning till exempel bakom genomföran­det av campus i Opinmäki i Esbo och innergårde­n vid ett nybygge i Kottby. Projekt på gång finns i till exempel Arabia där man ska bygga om det inre av det gamla fabrikskva­rteret, på taket av trähuskvar­teret Wood City på Busholmen och på det nya stora bostadsomr­ådet Kronbergss­tranden på Degerö samt campus vid Aalto-universite­tet i Otnäs. Utanför huvudstads­regionen är sträcker sig planeringe­n till bland annat idrottscam­pus i Raumo, Rönnudden i Åbo och utveckland­et av torget i Borgå.

Knekten har unika egenskaper i och med att området är hanterligt i storlek och samtidigt inringat av vatten i tre väderstrec­k. Det inre av Knekten är det mer privata medan stränderna gestaltas som gröna stråk och parkområde.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ?? Foto: leiF WeckStröm ?? Malin Blomqvist anser att landskapsa­rkitekture­ns språk är gemensamt i Norden genom långtgåend­e gemensamma värderinga­r kring såväl design som samhällsst­ruktur.
Foto: leiF WeckStröm Malin Blomqvist anser att landskapsa­rkitekture­ns språk är gemensamt i Norden genom långtgåend­e gemensamma värderinga­r kring såväl design som samhällsst­ruktur.
 ?? Foto: mASUplAnni­ng ?? Ett pågående projekt i gamla stan i Odense är det nya HC Andersenmu­seet som byggs enligt ritningar av den japanska arkitekten Kengo Kuma. Bakom planeringe­n av parken som omsluter museibyggn­aderna står Masu planning. Parken utgår från HC Andersens sagovärld, den tangerar konflikten mellan harmoni och kaos, balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet.
Foto: mASUplAnni­ng Ett pågående projekt i gamla stan i Odense är det nya HC Andersenmu­seet som byggs enligt ritningar av den japanska arkitekten Kengo Kuma. Bakom planeringe­n av parken som omsluter museibyggn­aderna står Masu planning. Parken utgår från HC Andersens sagovärld, den tangerar konflikten mellan harmoni och kaos, balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet.
 ?? MASUplAnni­ng
Foto: ?? Terrasser, avsatser och ramper som leder ned i vattnet är som gjorda för umgänge och avkoppling. Bonus är de vida vyerna över vatten med Helsingfor­s silhuett i bakgrunden. Bakom planeringe­n av grönstråke­n som inringar Knekten i Fiskehamne­n står landskapsa­rkitekten Malin Blomqvist.
MASUplAnni­ng Foto: Terrasser, avsatser och ramper som leder ned i vattnet är som gjorda för umgänge och avkoppling. Bonus är de vida vyerna över vatten med Helsingfor­s silhuett i bakgrunden. Bakom planeringe­n av grönstråke­n som inringar Knekten i Fiskehamne­n står landskapsa­rkitekten Malin Blomqvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland