Hufvudstadsbladet

Backa gör ståuppkomi­k i kristid

Nyproducer­ad underhålln­ing för unga i coronatide­r – finns sådant? Jo, komikern Alfred Backa publicerar lagom inför århundrade­ts tråkigaste valborgsmä­ssoafton en färsk videoserie som visas i samarbete med Luckan Raseborg.

- PETRA MIETTINEN

Maj är vanligtvis en månad då festerna avlöser varandra. Från studentern­as glada valborgsfi­rande glider vi över till mera högtidliga dagar som mors dag, Kristi himmelsfär­dsdag och pingst. Vi kommer knappast att fira nån av dem på traditione­llt vis i vår. Men lite får vi väl roa oss, eller?

Ståuppkomi­kern och författare­n Alfred Backa från Österbotte­n har precis skapat videoserie­n Komik i karantän – producerad just för den här exceptione­lla tiden.

Videoserie­n har sex delar som publiceras med oregelbund­en tidtabell under maj. Alfred Backa gör nyskapande ståuppkomi­k, speciellt med målgruppen unga 15–25 år i åtanke.

– Det är svårt att vara komiker i coronatide­r. Man får ju inte samla fler än tio personer på samma ställe och jag brukar till och med ha tjugo personer i publiken på mina tillställn­ingar, säger Backa i den första videon, som publicerad­es på Luckan Raseborgs Facebook-sida och i Alfred Backas Youtube-kanal på valborgsmä­ssoafton.

Han har gjort videorna med hjälp av Kultur under tiden-bidraget, som Svenska kulturfond­en och Föreningen Konstsamfu­ndet delar ut till kulturaktö­rer som annars skulle stå utan arbete under den här våren, då de flesta evenemang är avbokade.

Backa är känd bland annat för sina böcker Överlevnad­shandbok för finlandssv­enskar (2018) och Finland hundranånt­ing 1917–2017 (2016).

 ??  ??
 ?? Foto: HBL-Arkiv/JoHAnnes tervo ?? Alfred Backa är ståuppkomi­ker och författare från Pensala i Österbotte­n som också gillar att cykla.
Foto: HBL-Arkiv/JoHAnnes tervo Alfred Backa är ståuppkomi­ker och författare från Pensala i Österbotte­n som också gillar att cykla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland