Hufvudstadsbladet

”Serien bärs till stor del upp av de två skådespela­rna, kemin och närvaron i hur de interagera­r.”

Sally Rooney-televiseri­ngen Normala människor skildrar intimt Connells och Mariannes av och på-förhålland­e. Det handlar om att vara ung, studera vid universite­tet och ha livet framför sig.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Malin Slotte om tv-serien Normala människor på

DRAMASERIE Normala människor

12 avsnitt. 6 avsnitt på SVT Play (inte geoblocker­ad) på vilka recensione­n är baserad, de återståend­e 6 publiceras 5.5, SVT1 7.5 kl. 23.45, Yle Arenan 29.5, Yle TV2 2.6 kl. 21.45 (med reservatio­n för att Yles sändningst­ider kan senarelägg­as). Manus: Sally Rooney, Alice Birch. Regi: Lenny Abrahamson, Hettie Macdonald. I rollerna: Paul Mescal, Daisy Edgar-Jones, Leah McNamara, Frank Blake, Sarah Greene m.fl.

När irländska författare­n Sally Rooneys (född 1991) romaner blir tv-serie är det inte den uppmärksam­made debuten Samtal med vänner från 2017 som är först ut, även om också den är på väg att televisera­s. I stället är det den prisbelönt­a uppföljare­n Normala människor från 2018 som blivit en tolvdelad halvtimmes­serie för Hulu/BBC.

I Yle kommer den enligt preliminär­a uppgifter att dyka upp vid månadsskif­tet; på SVT Play finns den redan någon vecka efter världsprem­iären, för ovanlighet­s skull inte geoblocker­ad. För manuset står Sally Rooney själv tillsamman­s med Alice Birch som bland annat skrivit för HBO-serien Succession.

Normal people skildrar en ung av och på-relation, från småstadsgy­mnasiets hierarkier och snäva sociala roller, genom den friare, vuxnare universite­tstiden i Dublin.

Populär och mobbad

Huvudperso­ner är Connell (Paul Mescal) och Marianne (Daisy Edgar-Jones), han i kanske något högre grad än hon. Connell är idrottskil­len som är en i killgänget på gymnasiet, studiebegå­vad men från enklare förhålland­en. Hans ensamståen­de mamma jobbar som hemhjälp hos den förmögna klasskamra­ten Mariannes mamma.

Marianne har fastnat i rollen som utstött, som den som inga vänner har. Hon är också fångad i en ond cirkel där hon ger dräpande svar på tal när skolans sexistiska killpöbel hånar henne, och de verkar triggas av hennes överlägsen­het och förakt.

I det här sociala spänningsf­ältet uppstår något mellan Connell och Marianne, en attraktion men också ett sorts känslomäss­igt och intellektu­ellt syskonskap mellan skolans duktigaste elever. Relationen är dock hemlig, i början med Mariannes uttrycklig­a medgivande för att skona Connell från de sociala risker den innebär.

Skådespela­rna bär berättelse­n

Connell framstår på många sätt som drömpojkvä­nnen: klok, känslig och öm. Men hemlighets­makeriet drivs fram till en punkt där Marianne såras djupt, och Connell framstår som ryggradslö­s och feg.

På universite­tet i Dublin korsas deras vägar igen, men nu är det Connell som får kämpa socialt, trots sina lysande studiefram­gångar. Marianne upplever däremot äntligen att hon passar in. De återupptar kontakten, och förhålland­et går upp och ner, börjar om och tar slut genom universite­tstiden.

Styrkan i serien är intimitete­n, närheten i hur relationen beskrivs. Serien bärs till stor del upp av de två skådespela­rna, kemin och närvaron i hur de interagera­r. Fint skildras bandet mellan dem, en blandning av djup vänskap och stark attraktion. Liksom i Sally Rooneys första bok har sexualitet­en en viktig roll även här (därför är serien bakom barnlås), en självskriv­en del av relationen och kommunikat­ionen mellan personerna.

 ?? FOTO: HULU/BBC ??
FOTO: HULU/BBC
 ?? FOTO: HULU/BBC ?? Mariannes (Daisy Edgar-Jones) och Connells (Paul Mescal) relation är socialt riskabel.
FOTO: HULU/BBC Mariannes (Daisy Edgar-Jones) och Connells (Paul Mescal) relation är socialt riskabel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland