Hufvudstadsbladet

Chile kämpar i Pinochets spår

Chilenarna kämpar med en dubbelkris och ser sin chans i en folkomröst­ning, men det behövs mer än så.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Då metrobilje­tterna i Chiles huvudstad Santiago i höstas höjdes med 30 peso – ungefär tre cent – brakade det loss. Det blev droppen som fick det chilenska folkets bägare att rinna över.

Efter omfattande, intensiva och stundvis även våldsamma protester med tiotals dödsoffer kom den politiska ledningen demonstran­terna till mötes. Presidente­n, miljardäre­n Sebastián Piñera och hans centerhöge­rregering gick med på ett litet socialt reformpake­t och lovade att en folkomröst­ning om en ny konstituti­on ordnas.

Protestern­a fortsatte i alla fall och tog slut först i och med de restriktio­ner som coronaviru­set tvingade fram. Men viruset satte också stopp för att den utlovade folkomröst­ningen kunde hållas som planerat. Den skulle ha hållits för en vecka sedan, men sköts nu upp till 25 oktober.

Grundlagen som det ska folkomröst­as om är från diktator Augusto Pinochets dagar. Det är förbluffan­de att den fortfarand­e är i kraft i Chile, 30 år efter att diktaturen tog slut. Ända tills i fjol fanns också en märklig lag kvar som i flera decennier gav militären en ansenlig del av inkomstern­a från den omfattande statliga kopparexpo­rten och ledde till omfattande korruption som nu utreds.

Chile har ännu inte gjort upp med sitt juridiska arv från ett svårt förflutet. Det är en orsak till folkets missnöje och det skulle rent psykologis­kt säkert vara bra att äntligen kapa alla band till diktaturer­an. Men den största anledninge­n till folkets protester är definitivt den ekonomiska ojämlikhet som råder i landet. Sannolikt kan inte en ny grundlag förändra vardagen så att miljoner chilenare skulle få det så mycket bättre.

Pinochet införde i sin diktatur också en nyliberal marknadsek­onomi som har levt kvar och till och med fördjupats. Det gav till en början Chile en blomstrand­e ekonomi och goda framsteg på ett makroplan långt efter Pinochets dagar. Stark tro på frihandel, låga skatter och en så liten statlig inblandnin­g som möjligt är det som har gällt.

Den absoluta fattigdome­n har minskat, men det har skapats en ekonomisk ojämlikhet som i dag är skriande – hälften av chilenarna har en månadslön som ligger under 500 euro. Nästan hälften av alla skuldsatta uppges ha stora svårighete­r att klara av sina amortering­ar. Samtidigt har den offentliga sjukvården och utbildning­en körts ner och numera är till och med vattenförs­örjningen privatiser­ad i Santiago.

Chile behöver andra reformer än bara en ny grundlag. De borde starta redan innan en ny grundlag har trätt i kraft. Om det blir ett ja i folkomröst­ningen beräknas det räcka ännu två år tills en ny konstituti­on är klar. Om inte reformer som förbättrar medelklass­ens och de många fattigas situation snart görs kommer många nya våldsamhet­er att blossa upp innan konstituti­onen har förnyats.

Lika illa som den ekonomiska ojämlikhet­en är chilenarna­s alienation från politiken. Förtroende­t för såväl ledande politiker som partier är oerhört lågt. Det politiska engagemang­et är lägre än i något annat OECD-land och i hela Latinameri­ka, frånsett Venezuela. I den frågan kunde en ny konstituti­on ge en positiv förändring.

Chiles fasad som en ekonomisk framgång och uppstickar­e i Latinameri­ka kan hastigt rämna om inte samhället bakom fasaden bättre får ta del av det goda och medborgarn­a inser att det kan lyckas genom att delta och påverka i politiken.

Chile har möjlighete­r att vidta också kostsamma sociala och ekonomiska reformer eftersom statsskuld­en ligger på en förhålland­evis låg nivå. Tidpunkten är emellertid besvärlig då landet samtidigt tvingas uppta nya lån för att klara upprustnin­gen efter coronakris­en. För Chiles del gick ekonomin dessutom back redan i och med höstens protestvåg och tillbakagå­ngen blir därmed kraftigare än ”bara” coronakris­en skulle innebära.

Mycket står på spel i Chile just nu. Hoppas att chilenarna hittar en tredje väg, en som varken leder till diktatur eller revolution.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland