Hufvudstadsbladet

Avgörandet­s ögonblick nalkas för Norwegian

Det akut krisdrabba­de flygbolage­t Norwegian dansar farligt nära konkursens rand – men företaget har nu enats med sina långivare om en räddningsp­lan. Bolaget hoppas att aktieägarn­a ska säga ja till den vid en extra bolagsstäm­ma i dag på måndagen.

-

Förhandlin­garna har pågått i flera dagar. Nu ber vd:n Jacob Schram bolagets ägare att vid den extra stämman godta ledningens räddningsp­lan, annars hotar konkurs.

– De har kniven mot strupen. Om det röstas nej till ledningens förslag på bolagsstäm­man finns det inte många alternativ kvar, säger Espen Andersen vid Handelshög­skolan BI i Oslo.

Om räddningsp­lanen godtas är målet för Schram att få del av det statliga räddningsp­aketet på 2,7 miljarder norska kronor (2,5 miljarder euro) i mitten av maj. Med tillgång till krislånen anser han att det går att hålla företaget flytande hela 2020.

Många pusselbita­r

Norwegians ledning har under den senaste veckan förhandlat med långivarna och de 24 bolag som hyr ut flygplan till koncernen för att få tillräckli­gt stöd för planen. Långivarna sitter på obligation­er utgivna av Norwegian på motsvarand­e 1,2 miljarder dollar. Norwegian erbjöd först långivarna 41,7 procent av aktierna som ersättning för dessa lån.

Redan i torsdags skulle långivarna ha tagit ställning till förslaget men Norwegian tvingades komma med ett nytt, mer generöst bud.

Det som Jacob Schram kallade för ”det sista erbjudande­t” gick ut på att hälften av skulderna samt 80 procent av ett så kallat konvertibe­lt obligation­slån värt 150 miljoner dollar ska kvittas mot aktierna. Dessutom

slängdes intäkterna från försäljnin­gen av de mest lukrativa avgångarna på London- flygplatse­n Gatwick in som pant.

På fredagen uppgav Norwegian att bolaget fått ”robust” stöd från tre av fyra grupper långivare. Men förslaget fick 62 procent stöd från sista gruppen obligation­sinnehavar­e, vilket inte räckte eftersom två tredjedels majoritet krävs.

Uthyrarna återstår

Därför fortsatte förhandlin­garna och på söndagen uppgav koncernen att även den fjärde gruppen är med på tåget sedan den till 76 procent sagt ja.

Däremot återstår det förhandlin­gar för att nå en överenskom­melse före den extra bolagsstäm­man med de bolag som hyr ut flygplanen.

Hela flyg- och resebransc­hen påverkas hårt av de restriktio­ner som infördes för att bromsa spridninge­n av coronaviru­set, men Norwegian var redan tidigare i en mycket svår ekonomisk situation.

Om räddningsp­lanen går om intet ser Espen Andersen bara tre möjlighete­r: att andra stora aktörer investerar, att det blir ett konkursför­farande eller att norska staten räddar Norwegian – vilket han tror är högst osannolikt.

Inte heller flyganalyt­ikern Hans Jørgen Elnaes tror att staten går in. Nu hänger det på att parterna kan enas om räddningsp­lanen, säger han. – Det här är den sista utvägen. Vid en konkurs för Norwegian kan Norge hamna i ett läge där SAS får något som liknar en monopolsit­uation på den norska marknaden, som när SAS köpte konkurrent­en Braathens 2004.

– Jag tror att den nordiska marknaden behöver Norwegian för att hålla SAS i schack och hoppas att de får det, säger Espen Andersen.

 ?? FOTO: HåKON MOSVOLD LARSEN/NTB ?? Jacob Schram går igenom svåra tider som Norwegians vd och koncernsch­ef .
FOTO: HåKON MOSVOLD LARSEN/NTB Jacob Schram går igenom svåra tider som Norwegians vd och koncernsch­ef .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland