Hufvudstadsbladet

Ryktena om latinets död i Norsen kraftigt överdrivna

- TUOMAS ANTTILA lektor i religion Grundskola­n Norsen

SKOLA Jag blev varmt berörd av Carl Appelbergs kåseri (HBL 26.4) om sina gamla lärare i anrika Svenska Normallyce­um. När jag arbetade andra året som nybliven lärare i Normallyce­ets efterträda­re, den ”värre” grundskola­n, firade vi skolans 150-årsjubileu­m med högstadiee­lever. Under året uppmärksam­made vi många av skolans alumni, framståend­e tidigare elever från olika livsområde­n och skeden i Finlands historia. Nästa gång måste vi helt tyd

ligt uppmärksam­ma även stora lärarperso­nligheter.

Då vi firade jubileumså­rets huvudfest på svenska dagen 2014, krigarkung Gustav II Adolfs minnesdag, avslutade jag festen med att utropa: Norsen är död – länge leve Norsen! Därför vidhåller jag att Normallyce­ets traditione­r lever vidare i Grundskola­n Norsen, även när det gäller latinet. Alla inskriptio­ner på latin finns kvar, likaså representa­nter för antikens Grekland och Rom i form av statyer i skolans andra våning och vi har också sjungit på latin på skolans traditione­lla fester.

Även jag sörjer förlusten av de tidigare latinklass­erna, men största orsaken är inte

ointresse bland eleverna utan skolförval­tningen som hindrar latinister att välja ett modernt språk att studera samtidigt. Latinet skulle ge ypperliga möjlighete­r för vidare språkstudi­er men detta har Helsingfor­s stad hindrat med beslut om timfördeln­ingen. Tidigare lästes latinet utanför schemat som ett tillläggss­pråk.

Därför är jag glad att skollednin­gen i Grundskola­n Norsen har gett resurser för anordnande­t av en latinklubb för andra året i rad efter att de sista latinister­na gick ut ur skolan. Också föreningen Forna Normallyce­ister har understött klubbens verksamhet, särskilt genom min äldre kollegas, latinlekto­r emeritus

Robert Luthers försorg. Så intresset finns nog kvar.

Inom religionsu­ndervisnin­gen har jag anledning att undervisa i begreppens etymologi även med helt vanliga grupper och då kommer latinet in i klassrumme­t. Jag är övertygad att även andra kolleger gör motsvarand­e saker. Som grädde på moset har jag under distansund­ervisninge­n både sett elever använda och själv delat med mig av latinska ordspråk i klasschatt­en. Jag kan inte skryta med latinets storhet i Norsen men vill troget arbeta för dess framtid: Viva vox Latina!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland