Hufvudstadsbladet

EU äventyrar den åländska jägarkåren­s viltvårdsi­nsatser

- LUCAS WIDEMAN ordförande, Archipelag­o Pares rf, Leader-projektet Ådans vänner

VåRJAKT EU-domstolen beslutar att förbjuda det åländska kulturarve­t med vårjakt på ett litet antal gudingar som sker efter deras parning. Det är förutom den uppenbara förlusten av en månghundra­årig sedvänja vi ålänningar anser värd att beskydda, och även bibehålla framöver, de facto en ödesfråga för ejderpopul­ationen i Östersjön.

Ejderns population­sökning eller reducering är beroende av ådorna. Under vårjakten har man alltid skjutit endast hanfåglar, gudingarna, och kom man hem med en åda blev man svartlista­d i bygden långt före dagens kontroller existerade. Ejderstamm­en är beroende av att ådorna överlever och under sin livstid lyckas kläcka fler än två ungar som når vuxen ålder för att stammen skall öka. Detta har man alltid förstått i skärgården och därför värnat om just honfågeln. Den ytterst lilla påverkan som gudingjakt­en har haft på population­sstorleken har jägarkåren år efter år med råge kompensera­t med viltvårdså­tgärder i linje med landskapet­s Åtgärdspla­n för ejderstamm­en på Åland.

En studie på mårdhund i skärgårdsh­avets nationalpa­rk uppskattad­e att en mårdhund i medeltal dödade tre fyra ådor per vår; endast 20 mårdhundar i skärgården bedöms ha samma negativa inverkan på ejderpopul­ationen som den åländska vårjakten. Antalet invasiva predatorer som fälls årligen inom landskapet av åländska viltvårdan­de jägare ligger kring 4 500 mårdhundar och 800 minkar. Insatserna är betydande och man kan konkludera att den potentiell­a skadan, ifall insatserna minskade, vore förödande för ejdern och många andra arter.

Att, som i EU:s och Birdlife Finlands fall, ens antyda att en bibehållni­ng av nivån på de viltvårdan­de insatserna inte är direkt avhängigt en fortsatt vårjakt är ett hån inte bara mot den åländska jägarkåren, utan mot alla viltvårdar­e. Det vittnar även om en oförståels­e kring motivation­en bakom allt det frivilliga arbete som lagts ner från jägarnas sida, med ejderns bästa i åtanke och med en önskan om en tillvaro i samspel med naturen.

EU-domstolen äventyrar genom sin dom de riktade viltvårdsi­nsatserna den åländska jägarkåren kämpat med vilket riskerar ha långtgåend­e konsekvens­er för den numera rödlistade ejdern, i en situation då ådorna hade behövt dem som mest. Det är taktlöst och går emot målsättnin­gen i EU:s fågeldirek­tiv; att stärka och bibehålla fågelstamm­en. Landskapet­s förnuftiga och faktabaser­ade argumentat­ion får inget fotfäste i det byråkratis­ka Bryssel

som verkar mer intressera­t att gå enorma lobbyorgan­isationer till mötes än att värna om kulturarv och ådor.

Predation på ådor och ungar är lokalt det verkliga hotet mot ejderstamm­en. Jägarkåren kan, med rätt motivation, sköta hanteringe­n av detta på ett förtjänstf­ullt sätt när det gäller alla predatorer utom örnen. Åland har som bekant 120 häckande örnpar, i jämförelse har Sverige 700 häckande par, örntäthete­n av enbart de häckande paren är 50 gånger högre per kvadratkil­ometer på Åland jämfört med i Sverige. Vittnesmål

om havsörnens framfart, med en ytterskärg­ård utan ejder som konsekvens, har blivit vardagsmat. Det är inte hållbart på sikt, men genom samarbete kunde situatione­n hanteras och förvaltnin­gsplanen för den inte längre hotade havsörnen kunde under tiden revideras.

Vi är övertygade att en överväldig­ande majoritet i samhället förespråka­r ett hållbart aktivt samspel med naturen där jakt och fiske har sin naturliga plats framför förbud och självregle­ring av viltstamma­r.

Framöver vill vi vädja till alla naturintre­sserade att ha ejderns bästa för ögonen. Det är dags att övergripan­de hot som invasiva arter, miljöförst­öring, global uppvärmnin­g och urbaniseri­ng får den uppmärksam­het de förtjänar.

Kom man hem med en åda blev man svartlista­d i bygden långt före dagens kontroller existerade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland