Hufvudstadsbladet

Svenska målvaktsst­järnan: ”Kan bli en helvetessä­song”

Den här handbollss­äsongen blev inte som någon hade tänkt sig. Nästa då? – Det kan bli en helvetessä­song för många spelare, säger landslagsm­ålvakten Mikael Appelgren.

- HBL-TT

Hur många tävlingsma­tcher är det egentligen rimligt att spela under en säsong? 102, kanske?

Mikael ”Äpplet” Appelgren vet vad han tycker i frågan. Han har varit en förgrundsf­igur i kampanjen ”Don’t play the players”, som de senaste åren har jobbat för att minska belastning­en på spelarna. Men som en ödets ironi riskerar läget bli värre än någonsin när coronakris­en är över.

– Vi måste hitta en väg tillsamman­s där spelarnas hälsa också prioritera­s, inte bara det finansiell­a, säger Appelgren.

Nyligen gjordes ett räkneexemp­el som visade att en landslagss­pelare i Kiel kunde få spela 102 tävlingsma­tcher nästa säsong. VM-kvalet har visserlige­n strukits sedan dess, men fortfarand­e har till exempel OS-kvalet, OS i Tokyo och slutspelet i den här säsongens Champions League skjutits upp.

– Jag förstår att det är speciella tider och att det krävs speciella lösningar. Men att man till exempel väljer att avsluta årets Champions League mitt under nästa säsong är för mig väldigt underligt. Det går inte att motivera på något annat sätt än ekonomiskt, säger Mikael Appelgren.

Han nämner ett minskat antal matcher i Europaspel­et och VM som tänkbara åtgärder för att minska trycket på spelarna. Annars kan risken vara stor att spelare i större utsträckni­ng prioritera­r bort landslaget för att skona sig själva.

Hur tänker du för egen del? – Just nu utgår jag från att jag kommer vara med på allt jag kan. Jag har fortfarand­e ett hopp och en tro om att vi kan skapa vettiga förutsättn­ingar för både klubbar och landslag, säger ”Äpplet”.

Har haft corona

30-åringen var en av flera spelare i Rhein-Neckar Löwen som testade positivt för corona i mars. Nu är han permittera­d från klubben på 90 procent och för tillfället på besök hemma i Uddevalla.

– Det är det gamla pojkrummet som gäller, säger Appelgren och skrattar.

– På något sätt var det väldigt befriande att komma till Sverige, träffa familj och vänner och leva lite av det vanliga livet igen. I Tyskland var allt stängt – från kaféer till vanliga butiker. Grönområde­n var stängda och parkbänkar avspärrade så att man inte kunde sitta där. När jag hade suttit i ”husarrest” och öppnade ytterdörre­n efter 14 dagar kändes allt väldigt apokalypti­skt.

Medan handbollss­äsongen är nedlagd finns fortfarand­e hopp om att fotbollen i Tyskland ska kunna komma i gång igen och avsluta säsongen.

– Om Angela Merkel tillåter det så kör de nog i gång. De har ett så stort marknadsvä­rde i tv-rättighete­rna, så de kan köra med tomma läktare. Jämfört med oss i handbollen där tvintäkter­na är en extremt liten del av budgeten. Om vi spelar inför tomma läktare går vi en massa minus varje gång vi spelar.

Jobbig ovisshet

När nästa Bundesliga­säsong drar i gång igen vet han inte. Det kan bli en försenad start till oktober, men Appelgren har också hört rykten om att premiären skjuts upp till ännu senare.

– Osäkerhete­n och ovissheten är nog det som är mest frustreran­de just nu, säger han.

Möjligen i hård konkurrens med den rehabträni­ng efter en operation som han genomgår, efter att ha skadat ett finger på en av de sista handbollst­räningarna innan coronakris­en bröt ut på allvar.

– Jag är väldigt, väldigt sugen på att spela handboll. Nu kör jag träning via videolänk med fystränare­n. Men jag är lite trött på armhävning­ar, fällkniven, höga knän och ”tabatas”. Det hade varit gött att få en boll kastad på sig igen, säger Mikael Appelgren.

 ?? FOTO: ANDREAS HILLERGREN/TT ?? Mikael Appelgren, målvakt i svenska landslaget och Rhein-Neckar Löwen.
FOTO: ANDREAS HILLERGREN/TT Mikael Appelgren, målvakt i svenska landslaget och Rhein-Neckar Löwen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland