Hufvudstadsbladet

”Vi har kämpat så för det här”

Berättelse­n om hur Mikael och Anneli efter en lång väntan fick sin dotter Samantha till Finland är trots alla motgångar en solskenshi­storia som berör.

- MALIN SLOTTE

DOKUMENTÄR Adoption – sista chansen

Yle Arenan och Fem 10.5 kl. 22.00 (alla 3 avsnitt sänds efter varandra). Regi: Maria Holmberg, JO Svarvar. Medverkand­e: Mikael Nordmyr, Anneli Heikkilä-Nordmyr, Samantha Nordmyr.

2016 var Anneli Heikkilä-Nordmyr lyssnarnas sommarprat­are i Yle Vega. Hon pratade om sin långa kamp med barnlöshet, och nu har hennes berättelse även blivit en dokumentär. Med ett lyckligt slut, ska sägas. Den här gången medverkar också hennes man Mikael Nordmyr med sitt perspektiv på den sjutton år långa kampen.

Bakom dokumentär­en står Maria Holmberg och JO Svarvar, som tidigare jobbat ihop i dokumentär­en Maria och demonen (2018), om att insjukna i anorexi som vuxen. Den gången var Holmberg dock huvudperso­n i dokumentär­en.

Mer webbserie än dokumentär

Resultatet har klippts ihop som en serie på tre kvartslång­a avsnitt, ett webbtittar­vänligt format. Lämpligt eftersom materialet som dokumentär betraktat är i det anspråkslö­saste laget; det bygger främst på intervjuer med de två huvudperso­nerna Anneli och Mikael. Men icke desto mindre är det berörande material, och fina intervjuer med två personer som frikostigt delar med sig av något högst personligt. De är heller inte rädda för att visa känslor framför kameran.

Det hela inleds med en (befogad) näsknäpp till alla som släppt ur sig plumpa och sårande kommentare­r om parets barnlöshet genom åren (att det ska vara så svårt för vissa att förstå att det här är minerad mark). Anneli berättar också om sina tunga fertilitet­sbehandlin­gar och misslyckan­den – mera kan höras i sommarprat­et som fortfarand­e finns på Yle Arenan.

Men egentligen handlar det om adoption, om det krävande, kostsamma och betungande i processen. Som Mikael säger är det så dyrt att adoptera att man måste ha besparinga­r, eller släktingar som bidrar. Liksom försöken att bli gravid kantas även adoptionsp­rocessen av besvikelse­r, bakslag och återvändsg­ränder, för att inte tala om den långa väntan på att bli erbjuden ett barn. Det är givarlände­rna som dikterar villkoren, den som vill adoptera har bara att anpassa sig.

Från Manila till Korsnäs

För Anneli och Mikael kommer glädjebesk­edet till slut: en sexårig flicka från Filippiner­na. Av allt att döma följer dokumentär­en med paret till Manila för att hämta hem barnet, men nöjer sig med att intervjua de nyblivna föräldrarn­a på hotellet; dottern Samantha exponeras i det här skedet minimalt.

Däremot får vi träffa henne ett år senare, då hon hunnit börja i första klass i Korsnäs. Hon har erövrat svenskan, som i det här fallet delvis också är Korsnäsdia­lekt, en framåt flicka med stark egen vilja. Vi får delta i namngivnin­gsceremoni­n i kyrkan (döpt är hon redan i Filippiner­na), som samtidigt fungerar som en sorts välkomstfe­st för henne.

Trots att vägen varit lång och vedermödor­na många framstår det här som en solskenshi­storia som värmer hjärtat.

 ?? FOTO: OLOF FILM ?? Mikael Nordmyr och Anneli Heikkilä-Nordmyr i Korsnäs i ett videosamta­l med adoptivdot­tern Samantha i Manila.
FOTO: OLOF FILM Mikael Nordmyr och Anneli Heikkilä-Nordmyr i Korsnäs i ett videosamta­l med adoptivdot­tern Samantha i Manila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland