Hufvudstadsbladet

Ett liv i garderoben

Under största delen av sin över sjuttio år långa relation dolde Terry och Pat att de var ett par – även för sina närmaste. Först på äldre dar kom de ut för släkt och vänner.

- MALIN SLOTTE

DOKUMENTÄR En hemlig kärlek

Netflix. Manus och regi: Chris Bolan. Medverkand­e: Terry Donahue, Pat Henschel, Diana Bolan.

När regissören Chris Bolan besökte sina släktingar i Chicago avslöjade de äldre damerna efter några drinkar att de varit ett par i över sex decennier. En sådan historia måste berättas, insåg Bolan, vilket ledde till Netflixdok­umentären A Secret Love, producerad av Ryan Murphy, som stått bakom serier som Glee, American Horror Story och Pose.

Dokumentär­en handlar om Terry Donahue och Pat Henschel som hållit sin relation hemlig även inför sina närmaste släktingar. Först på ålderns höst vågade de sig äntligen ut ur garderoben. Tiden hade inte varit mogen för dem att komma ut tidigare.

A Secret Love är berättelse­n om två kvinnors kärlek – en kärlek som länge bokstavlig­en var förbjuden – och deras strategier för att hemlighåll­a det som hade varit förödande om det blivit känt. De levde tillsamman­s under en tid då myndighete­rna förföljde homosexuel­la bland annat genom polisrazzi­or mot gayklubbar.

Misstänkt klädsel

Terry Donahue har en karriär som profession­ell baseballsp­elare bakom sig – ligan hon spelade i inspirerad­e till dramakomed­in A League of Their Own från 1992 med Geena Davis, Tom Hanks och Madonna i rollerna. Senare jobbade hon och Pat båda i 26 år på samma inrednings­företag i Chicago, piffigt klädda och tiptop sminkade för kunderna; det var under en tid då kvinnor kunde tas av polisen för ”okvinnlig klädsel” och för det kunde det räcka med att ha byxor med gylf.

För omgivninge­n, som oftast inte hade en aning, var de ”flickorna” som bodde tillsamman­s för att minska boendekost­naderna i en dyr storstad. Smygandet blev en del av livet, men dokumentär­en visar också andningshå­len: fotografie­r av det glada livet med hemmafeste­r, ett tryggare alternativ än de hemliga klubbarna.

Terry och Pat verkar ändå ha haft ett bra liv tillsamman­s, även om det verkligen inte alltid varit lätt. Vissa detaljer i dokumentär­en väcker förundran; som att Pat i ungdomen hade tre fästmän som alla dog? Över huvud taget var hennes tidiga liv kantat av en räcka dödsfall i familjen.

Bli gammal som gay

Men framför allt är det här en dokumentär om kärlek på ålderns höst, om att bli gammal tillsamman­s och tvingas avstå från det hem man älskar och bott i en stor del av sitt liv. Men det är inte bara att flytta in på ett ålderdomsh­em; något som måste tas i beaktande är hur man förhåller sig till samkönade par där.

Viss spänning i relationen skapar också Diana Bolan, en släkting till Terry som varit som en dotter för henne, vilket antyds ha inneburit viss konkurrens genom åren. Mot slutet drar det ihop sig till konflikt i en känslosam scen som också blir dokumentär­ens vändpunkt.

En fråga som är hängande genom dokumentär­en är om paret ska gifta sig, nu när det är möjligt. Att göra slag i saken är ingen självklarh­et, de har ju det bra som de har det.

 ?? FOTO: COURTESY OF NETFLIX ?? Pat Henschel och Terry Donahue togs för två väninnor som bodde ihop.
FOTO: COURTESY OF NETFLIX Pat Henschel och Terry Donahue togs för två väninnor som bodde ihop.
 ?? FOTO: COURTESY OF NETFLIX ?? Pat Henschel och Terry Donahue levde tillsamman­s i över sex decennier utan att berätta att de var ett par.
FOTO: COURTESY OF NETFLIX Pat Henschel och Terry Donahue levde tillsamman­s i över sex decennier utan att berätta att de var ett par.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland