Hufvudstadsbladet

Inte utan mina rutiner

- ANNA MARKELIN

Ibland trött så att jag slumrar till framför datorn, däremellan pigg med bra fokus. Friska tidiga morgonträn­ingar i skogen eller dåsiga sena sovmorgnar med luddig hjärna och tung känsla i kroppen. Jag kastas mellan energinivå­erna och dagarnas ojämna belastning ger ingen styrsel alls. Min oro över situatione­n får fritt spelrum när jag inte lyckas strukturer­a mina dagar.

Våra rutiner är viktiga för oss, de skapar ett ramverk och ett lugn. Vi känner igen oss och vet automatisk­t hur dagen ska fungera. Nu när stora delar av vardagen har ändrats är risken stor att vi tappar styrfart och det påverkar faktiskt vårt mående i väldigt hög grad. Oavsett om man sitter isolerad hemma i karantän eller om man får röra sig bland folk så ser dagarna annorlunda ut än tidigare. Det allra tyngsta är kanske att vi inte vet när vi kan återgå till det normala.

Man kan prata mycket om hur viktigt det är att man rör på sig, att man är ute i friska luften och att man fortsätter träna nu, men faktum är att vi borde grunda med att sätta en vardagsrut­in som fungerar och därefter lägga till resten. Vår inre biologiska klocka gör att vi mår bra av att göra saker ungefär likadant på dagarna även under tider som dessa.

Tips för en vanlig dag

Kanske slipper du pendla till din arbetsplat­s nu, men i stället för att sitta kvar vid frukostbor­det i prydlig tröja och pyjamasbyx­or, redo för dagens första webbmöte, borde du klä på dig och ”gå till jobbet”. Ta en promenad som om du var på väg till ditt arbete, så får du frisk luft och en naturlig start på arbetsdage­n. Håll lunchpaus och ät ungefär som du brukar (det kan vara rester från gårdagens middag). Ta en kort lunchprome­nad för frisk luft och förbättrad blodcirkul­ation. Kaffepause­r och småprat på jobbet kan man ordna via zoom eller andra webbtjänst­er och när dagen är slut ”går man hem” igen.

När man känner sig orolig och utan fotfäste sover man ofta sämre. Vi jämförde drömmar häromdagen och det var en salig blandning av knasighete­r och förskräckl­igheter. Gemensamt för oss alla var i alla fall att efter de dagar som varit mer normala i rutinerna, då vi ätit bra och rört tillräckli­gt mycket på oss blev sömnen märkbart bättre.

Fortsätt träna samma tider

Saknar du ditt gym eller din grupp som du brukar träna med? Har du tappat den fina rutinen du hade satt i början av året? Bestäm dig för att du fortsätter träna samma tider som du gjorde före corona. Om du brukade träna med en kompis eller en grupp så försök få med dem virtuellt i stället!

Coachen har en mängd filmade program och övningar på HBL.fi, det är bara att välja ut de som passar dig bäst. Sänk dina krav och gör det du mår bra av. Du behöver inte prestera – träna och rör på dig så att du blir glad och pigg.

Jag hoppas att dessa månader kanske kan ge oss lite nya rutiner, nya vanor som vi väljer att hålla fast vid när vi återgår till vardagen igen: att ta en promenad och få frisk luft när det är ljust ute, fortsätta skajpa med dem som bor längre bort, våga fuldansa i vardagsrum­met och plantera ännu fler spännande små plantor.

Nya rutiner i vardagen kan få oss att må bra och hålla oss lugna även när vardagen återvänder.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Brukar du gå till jobbet eller tåget en vanlig arbetsdag? Då kanske du ska fortsätta med att ta en kort promenad före jobbet, även om du nu jobbar hemifrån – det ger dagen struktur och kroppen mår bra av lite frisk luft och motion.
FOTO: TIMO KARI Brukar du gå till jobbet eller tåget en vanlig arbetsdag? Då kanske du ska fortsätta med att ta en kort promenad före jobbet, även om du nu jobbar hemifrån – det ger dagen struktur och kroppen mår bra av lite frisk luft och motion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland