Hufvudstadsbladet

84-åriga Ossian Enkvist har börjat baka

Det är aldrig för sent att lära sig nya saker. Det bevisar Ossian Enkvist, 84 år, som de senaste veckorna har lärt sig baka bröd. Det blir jästbröd, rågbrödet köper han fortfarand­e i butiken.

- petra.miettinen@ksfmedia.fi PETRA MIETTINEN

När nästan alla vanliga sysselsätt­ningar är förbjudna, eller inte rekommende­ras, måste man hitta på nya hobbyer. Ossian Enkvist, som bor i Hertonäs strand i Helsingfor­s, har börjat baka bröd under coronakris­en.

– Att baka hör inte till mina vanliga sysslor, jag har kanske varit med och bakat bullar en gång för länge sedan, men aldrig bröd. Det var mest på skoj jag prövade på, för min fru sa att det är lätt, berättar Enkvist.

Han gjorde helt enkelt som hustrun Armi Rautiainen sade och läste receptet som finns tryckt på jästmjölsp­åsen. Första gången han doppade händerna i degen för ett par veckor sedan befann sig paret ute på stugan i Lovisa, men det var inget hinder, där finns elektricit­et och ugn så det gick bra att baka.

– Visst måste jag fråga frun om lite råd, speciellt det där med jäsning var jag lite osäker på. Men det blev riktigt goda bröd. Bäst smakar det när man äter det genast, när brödet fortfarand­e är lite varmt. Det är en riktig delikatess, tycker Enkvist.

Sedan dess har det blivit flera brödbak, nu senast strax före valborg i hemmet i Hertonäs.

– Det blev tre bröd, men inget att frysa in. Det var så gott att vi åt upp allt på ett par dagar.

Hittills har Ossian Enkvist hållit sig till det beprövade receptet på just jästbröd. Knäckebröd och rågbröd får han hemleverer­at med beställnin­gen från matbutiken. Och när det ska dukas fram kakor och andra söta bakverk så är det Armi Rautiainen som står för dem.

Att baka bröd är ett välkommet tidsfördri­v i coronatide­r för Ossian Enkvist.

– Det är så mycket man inte får göra i dessa dagar, tycker han.

Om tiden i isolering från det övriga samhället fortsätter kan han tänka sig att börja baka bullar också.

– Jag måste erkänna att jag har en bagare i släkten, min farfars far var bagare i Åbo. Men honom har jag aldrig träffat, så han har inte inspirerat mig. Jag har ägnat mig lite åt släktforsk­ning, det var så jag hittade bagaren, avslöjar han.

 ?? Foto: Armi rAutiAinen ?? Ossian Enkvist har skaffat sig en ny karantänsh­obby – han har lärt sig baka jästbröd i sommarstug­an i Lovisa skärgård.
Foto: Armi rAutiAinen Ossian Enkvist har skaffat sig en ny karantänsh­obby – han har lärt sig baka jästbröd i sommarstug­an i Lovisa skärgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland