Hufvudstadsbladet

Ett ännu svårare beslut att öppna igen

”Trycket ökar också i Tyskland att ta större hänsyn till krisens ekonomiska och sociala följder.”

- Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel. HORST BACIA

En återgång till normala förhålland­en – eller det som före coronakris­en ansågs vara normalt – drar ut på tiden. Det är inte ens säkert hur det nya normala ska se ut.

De som bär ansvaret måste ständigt fatta nya, tunga beslut. Det var svårt att bokstavlig­en stänga ner ett land genom social distanseri­ng; det är ännu svårare att väga ekonomiska, etiska och praktiska argument mot varandra när det gäller att öppna allt igen, steg för steg.

Krisen blir ett eldprov för den verkställa­nde makten. I nästan alla länder, som har drabbats av viruset, pekar opinionsun­dersökning­ar på ett brett stöd för regeringar­na. Till och med Donald Trumps popularite­t var på väg upp till mer än femtio procent innan han spelade bort en liten vinst i förtroende med förvirrand­e presskonfe­renser fulla av självberöm.

Bland de stora, tätt befolkade länderna i Europa har Tyskland klarat sig bra under coronakris­en med numera drygt 7 000 döda. Tre fjärdedela­r av medborgarn­a godkänner de strikta åtgärderna för att stoppa virusets spridning, i stort sett detsamma som i Finland.

Enligt de senaste opinionsmä­tningarna har väljarstöd­et för det kristdemok­ratiska CDU/CSU stigit sedan början av året från 28 till 39 procent, det bästa resultatet inom mandatperi­oden. Regeringsp­artnern SPD förbättrar från 12 till 16 procent. Däremot förlorar opposition­spartiet De gröna efter en lång, uppåtgåend­e trend sex procentenh­eter och hamnar nu på samma nivå som socialdemo­kraterna. Klimatkris­en överskugga­s för tillfället av pandemin.

Angela Merkel leder kampen mot viruset. I ett direktsänt tv-tal i mitten av mars uppmanade förbundska­nslern befolkning­en att ta läget på stort allvar och noggrant följa restriktio­nerna. Sedan dess har hon gång på gång krävt försiktigh­et och tålamod för att inte äventyra allt som redan har uppnåtts. Risken för en ny epidemivåg är stor.

Förbundska­nslerns ledarstil – ”att köra på sikt”, som hon själv säger, hennes politiska erfarenhet och hennes personligh­et, en blandning av naturveten­skaplig forskare och prästdotte­r, skapar förtroende. Uppskattni­ngen för Merkel har igen stigit tydligt. Hon är lika populär som före flyktingkr­isen då hennes insisteran­de på medmänskli­ghet irriterade också många av de egna. Hon avgick som CDU:s partiledar­e i oktober 2018.

Merkels strategisk­a kalkyl att då lämna ordförande­posten för att kunna fortsätta som regeringsc­hef har visat sig vara rätt. Koalitione­n med SPD, som flera gånger var nära att säga upp regeringss­amarbetet, har stärkts under krisen. Allt tyder nu på att förbundska­nslern leder regeringen till mandatperi­odens slut hösten 2021 – så som hon har önskat – och sedan drar sig tillbaka med högt anseende efter sexton år vid makten.

Under tiden tar möjliga efterträda­re chansen att profilera sig. Armin Laschet, som vill bli CDU:s partiledar­e, är regeringsc­hef i Nordrhein-Westfalen. Och Markus Söder har redan vunnit en lång maktkamp och blivit CSU:s partiledar­e och regeringsc­hef i Bayern. Den ena försöker forcera debatten om hur man ska lätta på restriktio­nerna, den andra håller emot. Men det är ännu oklart om Laschet kan vinna partiledar­valet, som CDU på grund av coronakris­en har skjutit upp till slutet av året, eller om Söder över huvud taget vill bli kristdemok­raternas gemensamma kanslerska­ndidat.

Trycket ökar också i Tyskland att ta större hänsyn till krisens ekonomiska och sociala följder. Än så länge har Merkel och ländernas regeringsc­hefer – som har administra­tivt ansvar för de flesta besluten – kunnat enas om en gemensam strategi. Den bygger på att minska virusets spridning till en nivå som gör det möjligt att följa nya infektions­kedjor och samtidigt tillåter lättnader som beaktar de stora regionala skillnader­na.

Men befolkning­ens förtroende för att politikern­a och ett demokratis­kt system kan hantera en så allvarlig kris är inte alls givet. Förtroende­t bör bevaras och vinnas på nytt varje dag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland