Hufvudstadsbladet

Funktionsh­inderfrågo­r ännu en vit fläck på Europas karta

- STEFAN KARLSSON ordförande, Föreningen JAG, Finland MAGNUS ANDÉN ordförande, Riksföreni­ngen JAG, Sverige TOR ARNE HØIDAL ordförande, Foreningen JAG, Norge

SAMHÄLLE I flera av Europas stater tvingas fortfarand­e många personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning att leva inlåsta på institutio­ner. Det är lätt att tro att det inte förekommer i välfärdslä­nder som Sverige, Norge och Finland. Men det förekommer, funktionsh­inderfrågo­rna är fortfarand­e något av en vit fläck på kartan över mänskliga rättighete­r i Europa.

I dag är det European Independen­t Living Day. Den uppmärksam­mas varje år av European Network on Independen­t Living Syftet är att uppmärksam­ma livssituat­ionen för personer med funktionsn­edsättning i Europa och att öka medvetenhe­ten om independen­t living.

Vi skriver den här artikeln genom våra gode män och företrädar­e. Alla tre lever vi med stora funktionsn­edsättning­ar och har lång erfarenhet av att arbeta mot IQ-diskrimine­ring. Våra föreningar har som mål att arbeta för att vi med intellektu­ell funktionsn­edsättning ska kunna leva våra liv i frihet med personlig assistans och för independen­t living för fler.

Många tror att vi med intellektu­ell funktionsn­edsättning inte kan eller vill bestämma själva över våra liv. Den som inte tydligt kan uttrycka sin vilja till vem som helst anses inte ha någon. Vår individual­itet, våra behov och vår egen vilja avfärdas av samhället. Det är vad vi kallar IQ-diskrimine­ring. Vårt gemensamma arbete för lika rättighete­r på det området är långt ifrån klart.

Det finns i dag många människor i våra tre länder som lever med personlig assistans. Vilket är mycket bra. För oss är det vägen till ett liv i frihet, självbestä­mmande och full delaktighe­t i samhället. Vi har ett stort behov av en nära och långvarig relation till den som assisterar oss. Och vi har svårare än många andra att anpassa oss till andras behov och livsstil, till exempel i kollektiva boendeform­er.

Men, vårt behov av personlig assistans ifrågasätt­s öppet av myndighete­r och beslutsfat­tare. I Finland får vi inte personlig assistans för att vi inte kan arbetsleda våra assistente­r helt själva. Lagens formulerin­g kräver att assistansa­nvändaren själv kan besluta om och definiera sina behov för att beviljas personlig assistans – i motsats till Norge och Sverige där vi med intellektu­ell funktionsn­edsättning klarar det utmärkt med hjälp av vår legala företrädar­e.

I Norge ifrågasätt­er myndighete­rna allt oftare om det går att leva i ett eget hem med personlig assistans. Och trenden är att det byggs fler och fler och större och större institutio­nsboenden dit vi i stället hänvisas. Boenden som innebär ett ofritt liv där vi måste anpassa oss till institutio­nens regler i stället för att leva våra liv som vi vill på egna villkor. Dessutom varierar besluten om personlig assistans många gånger beroende på i vilken kommun vi bor.

Sverige har en rättighets­lagstiftni­ng, LSS, och många JAG-medlemmar lever med personlig assistans. Men assistanse­n är hotad på flera sätt. Schablonbe­loppet som styr den statliga assistanse­rsättninge­n har inte justerats

Är det rimligt att dessa tre nordiska länder som ligger så långt fram i välfärdspo­litik kan ligga så långt efter inom funktionsh­inderpolit­ik?

på sju år och följer inte löneutveck­lingen. Snart blir det omöjligt att organisera en trygg assistans och betala marknadsmä­ssig lön till våra kvalificer­ade assistente­r.

De små barnen med omfattande funktionsn­edsättning­ar och behov av stöd dygnet runt nekas kategorisk­t assistanse­rsättning när Försäkring­skassan bedömer att assistansb­ehovet är föräldraan­svar. Familjer kollapsar och tvingas låta barnen växa upp på barnboende­n – det vill säga institutio­ner. I dag i Sverige bygger kommunerna nya boenden för små barn med stora funktionsh­inder.

Är det rimligt att dessa tre nordiska länder som ligger så långt fram i välfärdspo­litik kan ligga så långt efter inom funktionsh­inderpolit­ik?

Regeringar­na i våra tre länder måste bli bättre på att lyssna på oss, förstå våra behov och prioritera oss. Vi accepterar inte att bli utsorterad­e och behandlade som mindre värda än andra. Vi kräver att bli behandlade som fullvärdig­a medborgare i alla avseenden och i alla situatione­r och att våra mänskliga rättighete­r respektera­s.

I Finland är det nödvändigt med en lagändring om kravet på att själv kunna definiera sitt assistansb­ehov. Schablonbe­loppet i Sverige måste återställa­s till dagens lönenivåer så att det går att bedriva en säker och kvalificer­ad assistansv­erksamhet även i framtiden. Norges kommuner måste behandla oss lika. Alla ska ha samma rätt till assistanst­immar oavsett var vi bor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland