Hufvudstadsbladet

Helikopter­pengar eller basinkomst?

Börsen rusar mot nya höjder samtidigt som miljoner och åter miljoner människor förlorar jobben. Krisen accentuera­r inkomstski­llnaderna, vilket sätter spår i den politiska debatten.

-

”Donald Trump, vilken fin man”. Det sade en bekant som bor i New York häromvecka­n, efter att han fick en 1 200-dollarsche­ck med presidente­ns signatur hemleverer­ad. Det låg visserlige­n en skopa sarkasm bakom uttalandet, men många amerikansk­a väljare lär förhålla sig betydligt mindre ironiskt, tacksamma till presidente­ns pengaregn över alla vuxna amerikansk­a medborgare.

Under valborgshe­lgen fick vi se en öppning för liknande åtgärder i Finland, då Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson föreslog en servicesed­el på 100 euro till varje finländare. Då krisen lättar ska sedeln gå att använda för att stödja restaurang­er och kultur, branscher som på grund av regeringen­s beslut har tvingats ut i kylan på obestämd tid. Samma dag kom De grönas ordförande Maria Ohisalo med ett förslag i samma anda då hon tog upp frågan om basinkomst i sitt förstamajt­al.

Man bör notera att det finns viktiga skillnader mellan USA:s stimulansp­engar och Li Anderssons servicesed­lar: Trumps check delas ut mitt under krisen när tanken uttrycklig­en är att man inte ska bege sig ut för att konsumera, medan Andersson föreslår en mer riktad sedel som delas ut först då ekonomin ska startas upp igen. USA har också en egen centralban­k, vilket betyder att man kan skapa nya pengar om man så tycker, medan Finland måste skriva upp servicesed­larna på statsskuld­en då vi är bundna till euroområde­ts penningmän­gd. Man kan inte heller bortse från att Trump har en valbatalj att utkämpa senare i år.

”I takt med att krisen förvärrats har ändå de traditione­lla partierna klättrat förbi populister­na på bred front i opinionsmä­tningarna.”

FREDRIK HÄGGMAN journalist

Men även om jämförelse­n är ytlig, speglar den flera intressant­a tendenser. Krisens vindar river upp tidigare politiska skiljelinj­er och plötsligt sitter gamla meningsmot­ståndare på samma sida. Socialdemo­kratiska politiker i Norden stänger gränserna och begränsar privatlive­t, samtidigt som hårdföra amerikansk­a libertaria­ner, målar plakat med texten ”USA borde vara mer som Sverige”.

De senaste åren har populistis­ka rörelser, som i hög grad spelar på identitets­politik, vunnit terräng runtom i världen. Politiska indelnings­dimensione­r som gal-tan-skalan, som mäter sådant som konservati­vism och värdeliber­alism, har fått genomslag då den bättre anses beskriva det nya debattklim­atet än den klassiska vänster–höger-skalan.

I takt med att krisen förvärrats har ändå de traditione­lla partierna klättrat förbi populister­na på bred front i opinionsmä­tningarna. Det finns litet utrymme för identitets­politik i ett läge där 30 miljoner amerikaner kan bli arbetslösa på bara sex veckor.

Dessutom är det här en kris som drabbar dem som redan har små inkomster hårdast. I en rapport från tankesmedj­an Pew Research Center sade cirka hälften av de hushåll som hör till tredjedele­n med lägst inkomster i USA att någon i hushållet har förlorat jobbet till följd av pandemin. Därtill har bland annat New York Times rapportera­t att människor i fattiga och minoritets­dominerand­e områden löper ökad risk för att falla offer för viruset i sig.

Centralban­kerna har gjort vad de kan för att hålla arbetsgiva­rna, företagen, vid liv. Med hjälp av stödköp av historiska mått har man pumpat in likviditet i kapitalmar­knaderna och därigenom räddat det finansiell­a systemet, vilket är ett villkor för att inte realekonom­in ska kollapsa.

Men även om stödköpen är nödvändiga för ekonomins överlevnad bidrar de till att understryk­a inkomstkly­ftorna, bland annat i form av tjurrusnin­gar på börsen. Med The Fed i ryggen har Dow Jones-indexet redan kunnat återfå nästan hälften av det värde som utraderade­s i den initiala kraschen i mars.

Man kan tycka vad man vill om att börsen och arbetslösh­eten stiger hand i hand. Och just därför är det ingen högoddsare att fördelning­spolitiken åter intar förstaplat­sen på den politiska dagordning­en framöver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland