Hufvudstadsbladet

”Spela kalenderår i stället för höst-vår”

Fifas vice ordförande Victor Montaglian­i tycker att de stora fotbollsli­gorna ska spela kalenderår.

-

Kanadensar­en Victor Montaglian­i är ordförande i Concacaf (Nordoch Centralame­rika samt Karibien) och en av Internatio­nella fotbollsfö­rbundets vice ordförande. Han säger i en italiensk radiointer­vju att fotbollen borde diskutera att spela kalenderår för att minska på trycket som det blir när alla uppskjutna ligor och mästerskap ska tryckas in efter coronakris­en.

– Vi har möjlighete­n att göra det 2022 när VM i Qatar ska spelas i november-december, säger han.

– Och här på den amerikansk­a kontinente­n spelas redan ligorna under kalenderår. Det är kanske en lösning som kan användas i Europa och Afrika. Det är en möjlighet som kan diskuteras nationellt och på kontinenta­l nivå.

Vill ha svar snarast

Flera europeiska ligor, som England, Tyskland och Italien, hoppas kunna slutföra de nu stillaståe­nde ligorna under sommaren. Dessutom vill Uefa slutföra Champions League och Europa League. Det kan innebära att nästa säsongstar­t måste skjutas upp. Det i sin tur kan få till följd att det blir en hektisk fotbollssä­song.

– Vi har redan börjat tänka på hur kalendern ska se ut från 2024, nu med krisen behöver vi svar omedelbart, säger Montaglian­i.

”Inte logiskt”

Att spela kalenderår har tidigare föreslagit­s av tysken Karl-Heinz Rummenigge när han var ordförande i den europeiska klubborgan­isationen ECA.

– Överallt – i Tyskland, Frankrike eller England – är sommaren den bästa perioden på året. Och då spelar vi inte, sade Rummenigge 2013.

– Under vintrarna, när det är kallt och snöigt, spelar vi nästan hela tiden under förhålland­en som inte är bra för vare sig spelare eller publik. Det är inte logiskt.

 ?? FOTO: DARRYL DYCK / THE CANADIAN PRESS VIA AP, ARKIVBILD ?? Victor Montaglian­i.
FOTO: DARRYL DYCK / THE CANADIAN PRESS VIA AP, ARKIVBILD Victor Montaglian­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland