Hufvudstadsbladet

Universite­tssjukhuse­n: Få barn behöver stanna hemma från skolan

Under 1 procent av barnen beräknas höra till de riskgruppe­r som enligt rekommenda­tionerna inte ska gå till skolan.

-

Finlands universite­tssjukhus har sammanstäl­lt gemensamma rekommenda­tioner för barn som hör till riskgruppe­rna inför att skolorna öppnar. Endast vissa patientgru­pper rekommende­ras stanna hemma från skolan eller småbarnspe­dagogiken, skriver Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt i ett pressmedde­lande.

Barn med coronaviru­s insjuknar ofta lindrigare än vuxna och behöver sällan sjukhusvår­d. Till exempel är risken liten för unga med astma eller hjärtsjukd­om om de annars är friska och den underligga­nde sjukdomen är under god kontroll. Barn med diabetes utan betydande följdsjukd­omar hör inte heller till riskgruppe­n.

Barnets läkare avgör

Om barnet inte har haft restriktio­ner under influensa- eller RSV-säsongen så finns det inte orsak att stanna hemma under coronaviru­sepidemin.

Enligt rekommenda­tionerna ska endast barn som lider av vissa lungsjukdo­mar och hjärtsjukd­omar, barn som vårdas för cancer eller har genomgått en organtrans­plantation och vissa barnneurol­ogiska patienter stanna hemma. Under 1 procent av alla läroplikti­ga i Finland hör till de här riskgruppe­rna.

Barnets läkare fattar beslut om barnet, och vid behov syskonen, ska stanna hemma utifrån en individuel­l bedömning.

I skolan är det viktigt att vara mån om handhygien­en och tillräckli­ga avstånd till andra personer. Det är också viktigt att stanna hemma om man är sjuk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland