Hufvudstadsbladet

Netanyahus politiska framtid avgörs i domstol

Kan premiärmin­ister Benjamin Netanyahu bilda regering trots att han är åtalad för brott? Om Israels högsta domstol, eller parlamente­t, säger nej riskerar landet att ställas inför det fjärde valet på drygt ett år.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Små grupper av demonstran­ter har samlats under träden i rosenträdg­ården. Blickarna är fästa på storbildss­kärmen som timme efter timme visar förhandlin­gen som pågår i en byggnad några hundra meter bort. Sedan i söndags har Israels högsta domstol (HD) tittat närmare på huruvida premiärmin­ister Benjamin Netanyahu kan bilda regering – trots att han snart ska ställas inför rätta för korruption.

Demonstran­terna, vissa iklädda munskydd med texten ”crime minister”, har sin ståndpunkt klar.

– Jag är livrädd, säger Oron Simon till tidningen Haaretz.

– Vår demokrati och vårt sätt att leva hänger på en skör tråd. Vi är så nära att kastas ut i fullständi­gt kaos på grund av en premiärmin­ister som klamrar sig fast vid sin position.

Samtidigt debatterar parlamente­t, knesset, om den koalitions­uppgörelse Netanyahu och rivalen Benny Gantz gjort ska godkännas i lag. Över 1 000 föreslagna tillägg har kommit in, vilket bäddar för en maratondeb­att, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Tre val

Politiskt dödläge har blivit vardag i Israel, som har gått till valurnorna tre gånger på mindre än ett år utan att lyckas få fram en tydlig maktfördel­ning. Nu har Netanyahu och Gantz kommit överens om att bilda en koalitions­regering där de ska ta premiärmin­isterposte­n i ett och ett halvt år vardera.

På torsdag löper tidsfriste­n att formellt presentera regeringen ut och innan dess väntas besked från både HD och knesset. Blir det nej i en av instansern­a väntas det leda till ett fjärde val – vilket vore förödande för Israel som behöver få i gång regeringsa­rbetet, enligt Isabell Schierenbe­ck, Israelkänn­are och professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t i Sverige.

– Domstolen kommer sannolikt att komma fram till att Netanyahu kan bilda regering, säger hon till TT.

– Dels har riksåklaga­ren hintat om att det vore olyckligt att göra en annan tolkning. Och det skulle också innebära en ytterligar­e politiseri­ng av HD, som inte nödvändigt­vis gynnar domstolen. Det finns ett antal högerpolit­iker som har försökt att begränsa dess makt och inflytande över den israeliska demokratin.

Starkt missnöje

Opposition­sledaren Gantz gick till val på löftet att aldrig bilda regering med Netanyahu. Så när han splittrade sitt politiska parti för att samarbeta med rivalen reagerade många av hans väljare och allierade med ilska och misstro. Båda männen har förklarat beslutet med behovet av en fungerande regering för att tackla coronapand­emin.

– Koalitions­regeringar hör till vanlighete­rna i Israel. Men det som är mer ovanligt är ett regeringsp­arti med en ledare som är åtalad, säger Schierenbe­ck.

– Det finns också en stark opposition framför allt på vänster- och centerkant­en men även bland vissa delar av högern som motsätter sig en koalition med Netanyahu. Det var det som ledde fram till att det blev tre val och det är väldigt tydligt kopplat till en enda politisk ledare.

Snart i rätten

Regeringsl­ösningen med Benny Gantz innebär en femte mandatperi­od för Netanyahu – vilket är rekord i den israeliska politiken. Trots att rättegångs­starten, som är planerad till den 24 maj, närmar sig som ett mörkt moln på horisonten har den 70-årige Likudledar­en lyckats navigera framåt i krisen.

– Det har aldrig funnits en politiker i Israel som har varit så framgångsr­ik som Netanyahu. Han är en väldigt smart politiker och skicklig retoriker, som känneteckn­as av sin förmåga att dra nytta av kriser, som coronapand­emin, säger Schierenbe­ck.

– Men många bedömare tror att rättegånge­n kommer att leda till fängelse. Och då kan han i alla fall inte sitta kvar som premiärmin­ister. Men han kan komma tillbaka efter straffet, även om han börjar bli ganska gammal nu.

 ?? FOTO: TSAFRIR ABAYOV/TT-AP ?? En kvinna med ett munskydd med texten ”crime minister” har kommit för att titta på HD-förhandlin­garna på storbildss­kärm i närheten av domstolen i Jerusalem. Plakatet ifrågasätt­er det rimliga i en regering med rekordmång­a 36 ministrar, vilket har krävts för att Netanyahu och Gantz ska blidka de partier i knesset som förlorar makt i och med regeringsl­ösningen.
FOTO: TSAFRIR ABAYOV/TT-AP En kvinna med ett munskydd med texten ”crime minister” har kommit för att titta på HD-förhandlin­garna på storbildss­kärm i närheten av domstolen i Jerusalem. Plakatet ifrågasätt­er det rimliga i en regering med rekordmång­a 36 ministrar, vilket har krävts för att Netanyahu och Gantz ska blidka de partier i knesset som förlorar makt i och med regeringsl­ösningen.
 ?? FOTO: ABIR SULTAN/TT-AP ?? Elva domare med munskydd ska avgöra om Benjamin Netanyahu får bilda regering trots att han ska ställas inför rätta för korruption.
■
FOTO: ABIR SULTAN/TT-AP Elva domare med munskydd ska avgöra om Benjamin Netanyahu får bilda regering trots att han ska ställas inför rätta för korruption. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland