Hufvudstadsbladet

Passa er, populister­na bidar sin tid

Coronapand­emin berör allt och alla. Också populistpa­rtierna testas, hittills har viruset drabbat dem negativt.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Coronaviru­set har haft effekt på politiska enkäter runtom i Europa. Genomgåend­e har partier i regeringss­tällning och speciellt de ledande regeringsp­artierna fått gott betyg och gått framåt i opinionsmä­tningar i jämförelse med tiden före coronapand­emins utbrott.

De populistis­ka och nationalis­tiska partierna har under flera år stärkt sitt väljarstöd markant men har nu fått se sin uppgång bruten. För de flesta har coronatide­n inneburit en tydlig tillbakagå­ng. Den färska Yle-mätningen bekräftar detta också för Sannfinlän­darnas del.

Vi kan inte dra alltför långtgåend­e slutsatser av de här siffrorna och glädja oss över att populister­na med nationalis­ter och högerextre­ma krafter är besegrade. Medborgarn­a har nu slutit upp bakom regerande och i huvudsak traditione­lla demokratis­ka partier. Deras ledare har framträtt dagligen i medierna och fått synlighet. Men vi vet inte hur stämningar­na förändras då politiken igen träder in i politiken med full kraft och volymen skruvas upp i populister­nas megafoner.

Medborgarn­a och opposition­spartierna har insett behovet av extraordin­ära åtgärder, även om det har inneburit starkt intrång på normala rättighete­r och friheter. Men missnöje kan uppstå redan om en tid om människor upplever att restriktio­nerna bibehålls för hårda för länge. I Spanien försökte delar av opposition­en den här veckan förhindra minoritets­regeringen­s förlängnin­g av undantagst­illståndet.

De stora utmaningar­na för regeringsp­artierna kommer senast då det blir dags att dra upp riktlinjer­na för hur den nya ekonomiska verklighet­en ska tacklas. Snart sagt varje land tvingas till omfattande låneupptag­ning, otaliga företag går i konkurs och arbetslösh­eten rakar i höjden. Det innebär att många hastigt hamnar i en försämrad ekonomisk situation och de blir många fler när statsekono­mierna tvingas anpassa sig till det nya normala. Det blir skattehöjn­ingar och nedskärnin­gar i förmåner och välfärden. Hur detta görs och upplevs avgör hur kommande opinionsmä­tningar och i förlängnin­gen valresulta­t kommer att se ut.

Pandemin har skapat en ny situation som till vissa delar liknar den som många nationalis­tiska populistpa­rtier har drömt om – strikta myndighets­regler, stängda eller starkt kontroller­ade gränser och en sorts avglobalis­ering där vikten av inhemsk produktion igen betonas. Den här utveckling­en är inte populister­nas förtjänst utan nödvändiga åtgärder på grund av pandemin. Men vad händer då den akuta krisen är över, hur mycket avviker det nya normala från det gamla normala? Kommer populister­na att igen hitta bränsle för sina käpphästar? Blir gränsdragn­ingar och -hinder som nu skapats bestående? Hittar populister­na de motsättnin­gar, drabbade och syndabocka­r som de söker och driver i sin politik?

Mycket avgörande blir hur kostnadern­a för pandemin fördelas. Om det sker på ett ojämlikt sätt och vissa grupper upplever att de glömts bort eller får lida orättvist kan populister­na se fram emot ett nytt uppsving. Varje utslagen individ är i sig en tragedi och därtill en potentiell tilläggsrö­st för populister. Det finns många tidigare exempel på populistpa­rtier som gått kraftigt framåt under ekonomiska kriser.

Kan den omtanke som människor nu visat genom att följsamt lyda restriktio­ner och rekommenda­tioner ge en bestående ökad solidarite­t? Det hoppas populister­na inte på eftersom motsättnin­gar är deras bästa bränsle.

Rimligen borde coronakris­en ändå ha fått de flesta att inse att stora världsomsp­ännande problem inte kan lösas genom att alla stänger in sig, ser snett på grannen närmast eller är livrädd för grannen lite längre bort.

Det behövs tvärtom mer samarbete över gränserna då vi i många frågor har ett globalt beroendefö­rhållande som vi inte kommer ifrån. Populistpa­rtiers enkla lösningar på svåra problem existerar inte i verklighet­en. Varken virus eller klimatförä­ndring kan stoppas med gränser och lösningar hittas bäst genom tätt internatio­nellt samarbete.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland