Hufvudstadsbladet

Apokalypse­ns ryttare och de tre musketörer­na

Coronakris­en slungar våra ideal in i ett eldprov. Tiger vi still, drar vi galna slutsatser eller skrider vi till genomtänkt­a åtgärder?

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

En för alla, alla för en!” lyder mottot i Alexandre Dumas roman De tre musketörer­na. Det mycket franska begreppet solidarite­t proklamera­des högtidligt i EU:s juridiskt bindande rättighets­stadga. Struntar vi i ”den andre” som lever på existensmi­nimum och underlåter att se till att världen blir hyfsad – ja, då får inte heller vi själva en bra framtid.

Coronapand­emin bäddar för en svältkatas­trof av bibliska proportion­er, varnar FN:s livsmedels­program WFP. I områden ärrade av konflikter och missväxt kan behovet för livsmedels­bistånd fördubblas till över 250 miljoner personer, då restriktio­ner sätter livsmedels­försörjnin­gen, marknaden och logistiken ur spel. Därtill kan global fattigdom och utslagning ta fart då medlen för utbildning och bistånd styrs om till akut sjukdomsbe­kämpning.

En pessimist betraktar nuet som bättre än morgondage­n, men sämre än gårdagen – medan en optimist ofta stämplas som naiv. ”Det har alltid varit jävlighete­r för människorn­a”, men ändå gör vi saker i stort sett bättre, noterade läkaren, professorn och ”possibilis­ten” Hans Rosling, som varken köpte blåögd optimism eller överdramat­iserad svartsyn.

Covid-19 utgör en varningssi­gnal: ifall vi inte själva vidtar proaktiva åtgärder för en hållbar, balanserad livsstil, slår systemet tillbaka mot oss. År 1798 publicerad­e nationalek­onomen och demografen Thomas Malthus essän An Essay on the Principle of Population, med idén om oundviklig matbrist till följd av exponentie­ll befolkning­stillväxt och linjär produktivi­tet. Alla skutt i levnadssta­ndarden eroderas fort, och massorna tvingas snart igen leva ur hand i mun. Population­en korrigeras förutom av hungersnöd också av sjukdom och krig, menade Malthus, som inspirerad­e Charles Darwins tankar om arternas konkurrens och naturligt urval.

De senaste 100 årens energi- och teknikdriv­na befolkning­sexplosion indikerar motsatsen. Vi har utvecklat allt billigare och snabbare sätt att förbruka det naturliga kapitalet: fossila bränslen, mineraler, skogar och hav. Via uppfinning­srikedom hanterar vi resursprob­lemen – visserlige­n ofta genom smärtsamma politiska och ekologiska uppbrott.

Ändå förblir naturen en faktor vi måste räkna med. Ekosystem måste inkluderas tydligare i den politiskek­onomiska kalkylen, i den samhälleli­ga moralfilos­ofin. Vi är en biologisk art, beroende av naturförhå­llanden. För den som lever invaggad i överflöd kan tanken om hungersnöd tyckas abstrakt – lika fiktiv som en livshotand­e global pandemi, fram till alldeles nyligen.

En fruktsam insikt kan födas ur coronamisä­ren: alla människoap­or utgör en och samma biologiska art, vi är beroende av varandra och av biosfären. Den stora kraftmätni­ngen sker inte ideologier eller länder emellan, den pågår i all tysthet mellan människa och natur. Det står i den förmodat nyttomaxim­erande Homo economicus makt att välja samarbete i stället för ändlös konflikt – vare sig den äger rum inför öppen ridå eller genom symboliskt våld.

På 1960-talet fick malthusian­ismen ett nyuppsving med kioskvälta­re som The Tragedy of the Commons av ekologen Garrett Hardin (1968), The Population Bomb av Paul och Anne Erhlich (1968), samt Tillväxten­s gränser av Romklubben (1972) – som förutspådd­e överbefolk­ning, kollaps, svält och allmän ödeläggnin­g. Miljöaktiv­ister drog lärdom: en alarmistis­k ton och känslomäss­igt tilltal maximerar genomslage­t.

Den senaste ompaketeri­ngen av Malthus idéer finns i den systemkrit­iska rörelsen Extinction Rebellion, en fritidsanl­äggning för hobbyanark­ister som kräver radikala åtgärder mot klimatförä­ndringen och massutdöen­de. I uppenbarel­seboken beskrivs apokalypse­ns ryttare, inklusive krig, svält och pest. Allsköns plågor och fasor flödade också ur Pandoras ask i den grekiska legenden. Kvar på bottnen var gudarnas hämnd, det (möjligen falska) hoppet.

Nej tack – till alla typiska reaktioner på kriser: till nyisolatio­nism, till populism i högereller vänsterfor­mat, och till determinis­tisk alarmism. Ja tack till possibilis­m.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland