Hufvudstadsbladet

Finland har redan kväst viruset i stora delar av landet

Debatten om hur Finland ska hantera coronaviru­set går het. Ska man kväsa eller leva med viruset? Frågan prövas i praktiken varje dag när finländska regioner utan smitta försöker hålla viruset stången.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

På torsdagen gick 46 forskare ut med ett öppet brev till regeringen där de krävde att Finland ska kväsa epidemin i landet.

Detta i stället för den strategi som regeringen gått in för med en gradvis öppning av samhället och en acceptans att viruset kommer att leva länge i Finland.

Institutet för hälsa och välfärd, som regeringen förlitar sig på, har flera gånger sagt att epidemin knappast går att kväsa. Förr eller senare tar sig den globala pandemin in i landet igen.

Samtidigt utgör Finland för tillfället ett levande laboratori­um för debatten.

Delar av landet har i praktiken kväst epidemin på sitt område. Smittan kan ta sig tillbaka genom inresa. Kommer man att lyckas hålla viruset stången?

Stora delar av landets sjukvårdsd­istrikt har haft noll eller några bekräftade fall av covid-19 under de senaste två veckorna.

På Åland noterades det tionde fallet den 11 april. Sedan dess har man haft ett nytt fall, den 24 april, då en vårdanstäl­ld konstatera­des ha covid-19.

Södra Karelen med totalt 15 bekräftade fall hade inte haft ett enda fall på en månad när man i tisdags meddelade om ett nytt fall.

I Mellersta Österbotte­n med 17 fall bekräftade man ett nytt fall i måndags efter en paus på fyra veckor.

I Södra Österbotte­n med 40 fall hade man inte haft ett enda nytt fall på två veckor, men den här veckan har fyra personer testats positivt för viruset.

Södra Karelen, Mellersta Österbotte­n och Södra Österbotte­n kan vara argument för dem som anser att vi inte kan bli av med viruset, utan att det återkommer också efter flera veckors paus av bekräftade fall. Antalet nya fall är ändå mycket litet och smittkedjo­rna är nästan alltid kända.

Färre nya nyländska fall

På fredagen rapportera­de Institutet för hälsa och välfärd om 65 nya fall i hela landet. Totala antalet fall är nu 5 738.

De nya fallen är fortsättni­ngsvis mycket ojämnt fördelade över Finland.

I praktiken är det bara sjukvårdsd­istrikten i Nyland, Egentliga Finland och Birkaland som noterar fler än 10 nya fall per vecka. I lilla Länsi-Pohja i Lappland lever också epidemin vidare.

Sjukvårdsd­istrikten i Birkaland och Egentliga Finland ansvarar för vården för cirka en halv miljon personer var.

På fredagen rapportera­de man några nya fall var. I praktiken är läget i de två distrikten mycket nära det lugna läget i stora delar av landet.

Avgjort flest nya fall har rapportera­ts från Nyland och då framför allt från Helsingfor­sregionen.

På fredagen rapportera­de det nyländska sjukvårdsd­istriktet om 49 nya coronaviru­sfall, vilket var färre än tidigare dagar.

Av de nya nyländska hade 19 upptäckts i Helsingfor­s, 17 i Vanda och 6 i Esbo. Borgå noterade en ökning på 4.

Den stora majoritete­n nyländska kommuner rapportera­de om noll nya fall på fredagen.

De relativt få nya fallen i Nyland i förhålland­e till befolkning­smängden gör att skillnaden mellan Nyland och övriga Finland minskar om trenden fortsätter.

Då faller bottnen ur debatten om hur Finland ska bekämpa viruset. I praktiken skulle Finland då kväsa epidemin för stunden oberoende av vad som debatteras i offentligh­eten.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Vårdperson­al utförde virustestn­ing i Esbo i onsdags. På fredagen
■ rapportera­de Institutet för hälsa och välfärd om sex nya fall i Esbo.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Vårdperson­al utförde virustestn­ing i Esbo i onsdags. På fredagen ■ rapportera­de Institutet för hälsa och välfärd om sex nya fall i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland