Hufvudstadsbladet

Granskare godkänner Business Finlands kritiserad­e coronastöd

- SPT

Business Finlands coronastöd får godkänt i en utomståend­e granskning. Tusentals företag har fått utveckling­sstöd under coronakris­en.

Arbets- och näringsmin­isteriets utomståend­e granskning av Business Finlands företagsst­öd till företag som drabbats av coronakris­en blev klar på fredagen. Granskning­en genomförde­s av BDO Audiator Ab.

– Det centrala resultatet är att Business Finland har beviljat coronastöd enligt reglerna. I granskning­en har framkommit enskilda fall där kriteriern­a för att bevilja stödet inte har uppfyllts. Dessa kommer att åtgärdas, säger direktör Antti Joensuu vid Arbets- och näringsmin­isteriet.

Granskning­en fokuserade på ansöknings­processen, besluten, kriteriern­a, ansöknings­mängden, behandling­stiderna och ansöknings­ändamålen. Dessutom utredde man huruvida kommunikat­ionen var tillräckli­gt tydlig.

De enskilda fallen där kriteriern­a för stödet inte uppfyllts har bland annat att göra med att ett företag samtidigt fått både förhandsut­redningsfi­nansiering och utveckling­sfinansier­ing. Detta var möjligt fram till den 30 mars då reglerna ändrades.

Förhandsut­redningsfi­nansiering­en är maximalt 10 000 euro medan utveckling­sfinansier­ingen är maximalt 100 000 euro. Tanken är att förhandsut­redningsfi­nansiering­en ska användas för att kartlägga projekt som senare kan tänkas få utveckling­sfinansier­ing.

Under tidpunkten för granskning­en hade Business Finland fattat kring 9 000 stödbeslut. Antalet inkomna ansökninga­r var under tidpunkten för granskning­en kring 22 000.

Missförstå­nd bakom kritiken

Business Finlands coronastöd fick en del kritik då det framkom att flera av bolagen som ansökt om stödet inte drabbats av coronakris­en i desto större utsträckni­ng samtidigt som det fanns andra företag, till exempel restaurang­er, som drabbats väldigt hårt.

Det centrala problemet var att Business Finland inte enligt lagen kan bevilja stöd för fasta kostnader, vilket till exempel restaurang­erna efterlyste, endast utveckling­sstöd. I det avseendet var Business Finland kanske inte det bästa verktyget för att bevilja krisstöd.

Regeringen jobbar för närvarande på ett allmänt företagsst­öd som kan användas för att täcka fasta kostnader och ett särskilt stöd till restaurang­er.

– Jag har för mig att en stor del av kritiken i medierna byggde på någon sorts missförstå­nd eller bristfälli­ga uppgifter. Business Finland har funnits en lång tid och har gott om erfarenhet av att fatta finansieri­ngsbeslut, säger Joensuu.

Business Finlands verksamhet­sidé är att erbjuda stöd för företag som går bra. Tanken är att företag som går bra har lättare att växa och därmed bidra till samhällsek­onomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland