Hufvudstadsbladet

Finländare vill sy sina egna munskydd

Tidigare har munskydd inte varit ett av svaren då personalen i tygaffären frågat vad kunden ska sy. Coronaepid­emin har förändrat situatione­n.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Allt fler finländare vill bära munskydd utomhus, trots att ingen allmän uppmaning om det råder i Finland.

Detta märks bland annat i en tygaffär i Vasa och en i Helsingfor­s, där efterfråga­n på tyg som passar för hemgjorda munskydd har ökat. Och varför nöja sig med ett blågrönt trist skydd som får de flesta att rikta tankarna mot sjukhus och vårdinrätt­ningar, är en fråga allt fler finländare nu verkar fråga sig.

– Vi ser ingen minskning alls i vår försäljnin­g trots coronaepid­emin. Kunder kommer i en ständig ström och då man frågar vad för slags tyg de söker så blir svaret ofta att de ska sy munskydd, säger Heidi Huttunen, biträdande butikschef vid Eurokangas i Helsingfor­s centrum.

– Innan epidemin var det käpphästar som folk skulle sy. Nu blir svaret munskydd.

Under de 30 år som Tea Jousmäki arbetat inom tygbransch­en har en kund aldrig tidigare stigit in i hennes affär Willa Wasa i Vasa för att köpa tyg till munskydd. Under den senaste tiden har situatione­n förändrats även där, och nu finns det i affären både färdigsydd­a munskydd och anvisninga­r om hur man själv tryggt syr ett munskydd.

Från Institutet för hälsa och välfärd THL:s håll understryk­s att munskydden av tyg inte är ett andningssk­ydd. Munskydden är till för att skydda andra ifall man själv bär på smitta. De skyddar därmed inte användaren från att smittas av coronaviru­set.

Nytt kreativite­tstänk i coronatide­r

För att förenkla handarbete­t för de kunder som känner sig mer ovana med att sy, har Eurokangas redan en tid sålt färdigklip­pta tygbitar enligt måtten för ett munskydd.

– Vi säljer olika lakanstyg och bomullstyg som maskerna kan tillverkas av. Lakanstyge­t tål högre tvättemper­aturer och är på så vis bättre, men många väljer ändå hellre bomullstyg­et som kan fås i granna färger och mönster, säger Huttunen.

Dessutom har affären nyligen också börjat sälja färdigsydd­a munskydd för dem som själva inte kan eller vill sy.

Jousmäki rekommende­rar i sin tur ett aningen dyrare, men tåligare bomullstyg som är förbehandl­at för att hålla höga tvättemper­aturer.

– Tyget kan tvättas i upp till 90 grader och därför rekommende­rar jag det till alla kunder som kommer och frågar efter tyg för munskydd, säger Jousmäki.

Huttunen konstatera­r att coronaepid­emin lett till många nya kreativa idéer, och hemgjorda munskydd hör definitivt till dem. Hon berättar om en kund som visade upp en bild på sina valborgsmu­nskydd. Valborgsmi­ddagens vackra servetter hade i år blivit utbytta mot vackra, mönstrade munskydd.

– Det var ett litet sällskap som firade valborg ihop utomhus och de hade alla sytt sig varsitt munskydd i olika Marimekkot­yger. Jag tror inte någon under tidigare år har förberett sig så inför valborgsfi­randet, säger Huttunen.

Ingen fröjd att bära munskydd

En av alla de finländare som skapat sig egna, personliga munskydd är Sirpa Ekblom.

– De hemgjorda mönstrade munskydden ger färg åt coronavard­agen och vardagen i allmänhet, säger hon.

De granna munskydden sparas ändå för hemmabruk, och ute bland allmänhete­n väljer hon att använda munskydd köpta på apoteket.

– Det känns som att munskydden från apoteket är en tydligare signal till omgivninge­n att man önskar att de ska hålla avstånd.

Men att bära ett munskydd – vare sig det är grant eller inte – är ändå ingen fröjd.

– Då man bär munskyddet korrekt så att det täcker både mun och näsa så är glasögonen i vägen.

Dessutom säger Ekblom att det är tungt att prata bakom ett munskydd. Hon ser fram emot den dag då munskydden igen i första hand riktar ens tankar mot sjukhus och vårdinrätt­ningar.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Kitte Brück och Sirpa Ekblom ser fram emot den dag då munskydden igen i första hand riktar tankarna mot sjukhus och vårdinrätt­ningar.
■
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Kitte Brück och Sirpa Ekblom ser fram emot den dag då munskydden igen i första hand riktar tankarna mot sjukhus och vårdinrätt­ningar. ■
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Heidi Huttunen, biträdande butikschef vid Eurokangas i Helsingfor­s centrum, säger att de flesta kunder som ska sy egna munskydd vill ha granna och mönstrade tyger.
■
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Heidi Huttunen, biträdande butikschef vid Eurokangas i Helsingfor­s centrum, säger att de flesta kunder som ska sy egna munskydd vill ha granna och mönstrade tyger. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland