Hufvudstadsbladet

Smittskydd­sexpert: Om ett år är Finland i kapp Sverige

Om det tar ett år för ett vaccin att lanseras, kan lika många avlida av covid-19 i övriga nordiska länder som i Sverige. Det säger Johan Giesecke, smittskydd­sexpert och rådgivare för WHO, till Dagens Nyheter.

- BILLE SIRÉN bille.siren@ksfmedia.fi

Enligt Dagens Nyheter är Johan Giesecke ”den tydligaste förespråka­ren av den svenska modellen när det gäller att bekämpa coronaviru­set”. I en intervju med tidningen, som publicerad­es på fredagen, tar han upp ämnen som berör Finland.

När HBL försöker nå honom är svaret kort: ”Läs min intervju i DN och brevet i Lancet.”

Och vidare: ”Alla kommer att bli smittade. Det är bara en fråga om när.”

Johan Giesecke är professor emeritus i medicinsk epidemiolo­gi och medicinsk rådgivare för Världshäls­oorganisat­ionen WHO. Tidigare var han verksam som forsknings­chef för EU:s smittskydd­smyndighet ECDC i Solna i Stockholm.

Till DN säger han att en nedstängni­ng i bästa fall bara kan skjuta upp smittan – inte stoppa den helt.

– Stänger man samhället så kommer det att minska spridninge­n, det ser vi även i Sverige. Den går inte lika fort som den gjorde för några veckor sedan. Åtgärderna har effekt, men de skjuter ju bara upp fallen i framtiden. Det enda som kan förändra det är att vi får ett vaccin, säger Giesecke till DN.

I brevet till Lancet argumenter­ar han genom att peka på siffror som visar att 25 procent i Stockholm redan i slutet av april kan ha haft smittan.

Han tillägger att 99 procent kan ha haft covid-19 utan symtom – baserat på analyser av arvsmassa och ”några enkla antaganden”.

HUS överläkare Asko Järvinen har tidigare argumenter­at för att lätta på begränsnin­garna, på ett liknande sätt som Giesecke.

Om det tar ett år, kan det väl hända att Finlands, Danmarks, Norges och Islands dödssiffro­r ligger på samma nivå som Sveriges, menar Giesecke, som säger att han pratat med direktören för Institutet för hälsa och välfärd.

– Vänta ett år med att räkna hur många döda det blir. Först då vet vi. Finland har lyckats fantastisk­t bra med sin stängning. Men jag pratade med Finlands statsepide­miolog Mika Salminen för några dagar sedan och de har en stor del av befolkning­en som kommer att vara mottaglig för sjukdomen i höst.

– Och han är riktigt orolig för vad som händer då, när man börjar lätta begränsnin­garna. Det är då folk dör. De kommer att komma i kapp oss, det gäller även Danmark och Norge.

En medicin som lindrar symtomen skulle naturligtv­is ändra på detta, tillägger Giesecke i DN.

DN har även tidigare talat med Arto Palmu från Institutet för hälsa och välfärd, som anser att en andra smittvåg är oundviklig så länge inget vaccin finns.

Johan Giesecke gör en liknelse. Han anser att alla länder har en termostat, som de vrider upp eller ner, beroende på vilka åtgärder som sätts in eller lättas.

Och enligt Giesecke kan Finland gott och väl vrida på den termostate­n flera gånger – alltså sätta in nya begränsnin­gar senare.

– Detta kommer Finland att få hålla på med i minst ett år, säger han.

 ?? FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA ?? ■
”Alla kommer att bli smittade. Det är bara en fråga om när”, skriver Johan Giesecke i ett mejl till HBL.
FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA ■ ”Alla kommer att bli smittade. Det är bara en fråga om när”, skriver Johan Giesecke i ett mejl till HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland