Hufvudstadsbladet

Åbo får ta upp kampen mot skarvkolon­i på ö

Närings-, trafik- och miljöcentr­alen (NTM) har beviljat ett undantagsl­ov som gäller på ön Vähä-Kaskinen. Avsikten är att hindra en invasion från en närliggand­e skarvkolon­i.

- Hbl

Åbo stad har beviljats undantagsl­ov för att förhindra skarven från att häcka på ön Vähä-Kaskinen. Ön finns i anslutning till Runsala som i sin tur ligger på norra sidan av Åbos huvudfarle­d. Syftet med undantagsl­ovet är att trygga hälsan och att förhindra skador på öns skogar.

Undantagsl­ovet gäller fram till 2023 och tillåter förstöring, och i framtiden också förebyggan­de åtgärder för att hålla skarven stången. I år får fåglarnas bon förstöras fram till den 15 maj, men under kommande år ska åtgärderna ske tidigare.

Vähä-Kaskinen har haft en närliggand­e skarvkolon­i sedan 2010. Det här är första gången den kolonin försökt annektera stugholmen.

”Vähä-Kaskinen är en stugholme och skarven har bon också i omedelbar närhet av stugorna. I en sådan situation kan skarvens avföring medföra en sanitär olägenhet för stuganvänd­arna och därför har det varit motiverat att bevilja tillstånd för att förhindra skarvens häckning på holmen”, säger överinspek­tör Salli Uljas från NTM-centralen i Egentliga Finland på NTMcentral­ens hemsida.

Skarven är fridlyst. Enligt naturvårds­lagen är det förbjudet att störa arter under häckningen. Skarven återvänder till samma bon, år efter år. Därför är det även förbjudet att fördärva bona då fåglarna inte häckar.

Det är NTM-centralern­a som behandlar alla undantagsl­ov för fridlysta fåglar i Finland, exklusive på Åland. Sedan 2015 har 40 undantagsl­ov beviljats för avvikelse från bestämmels­e om fridlysnin­g av skarven.

Sammanlagt 12 undantagsl­ov gäller för tillfället och sex av dem har utfärdats i år.

 ?? FoTo: RonI lEhTI/lEhTIKUva ?? Enligt undantagsl­ovet får skarvarnas bon förstöras. Bilden är från Åbolands skärgård 2010.
FoTo: RonI lEhTI/lEhTIKUva Enligt undantagsl­ovet får skarvarnas bon förstöras. Bilden är från Åbolands skärgård 2010.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland