Hufvudstadsbladet

93-årig invånare kämpar för Alphyddans sista häll

Sirkka-Liisa Lehtonen som bor i en av Finlands mest tätt befolkade stadsdelar, Alphyddan i Helsingfor­s, ger inte upp sin kamp för kvarterets oas.

- TEXT: SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi FOTO: TIMO KARI

– Vem som helst kan gå till Josafatsbe­rgen eller Katri Valas park. Men den här typen av kvartershä­ll finns ingen annanstans än hos oss, säger Sirkka-Liisa Lehtonen på telefon.

Lehtonen, 93, har fört en lång kamp mot att en berghäll som finns på innergårde­n vid höghuset hon bott i de senaste 47 åren ska avlägsnas, troligtvis genom att sprängas bort.

Hällen vetter mot Helsingegr­änd 6 och ligger i delområdet Ås i stadsdelen Alphyddan.

Lehtonen är inte ensam om att vilja bevara hällen. Det finns också en protestlis­ta som underteckn­ats av 150 personer.

– Klippan är två miljarder år gammal. Betyder historien inget? Här finns ett naturarv. Småfåglarn­a häckar där. Det är underbart att se när svalorna anländer på våren. På somrarna klättrar unga dit upp och äter något smått eller solar sig. För oss boende är klippan ett gränslöst viktigt andningshå­l.

Här fick kläder torka

Från sitt fönster kan Lehtonen betrakta klippan. Den reser sig nästan tio meter ovanför innergårde­n och fyra meter över gatunivå.

Hon har hört berättas hur grannskape­ts kvinnor använde hällen till att torka kläder på. Då fanns en torklina installera­d på klippan.

Enligt stadsmusee­t är klippan en del av kvarterets karaktär och den sista i sitt slag i området. Därför måste man värna om den.

Husbolaget som Sirkka-Liisa Lehtonen bor i äger tomten som klippan finns på. Redan för flera år sedan röstade bolagsstäm­man om att sälja en del av tomten och låta köparen bygga ett bostadshus på den. Med inkomstern­a av försäljnin­gen ska man finansiera flera renovering­ar i husbolaget.

Två miljoner euro

– Vi har renoverat trapphuset och den finansiera­s just nu med ett lån. Om försäljnin­gen blir av bekostas renovering­en av den och de som äger lägenheter­na belastas inte. Vi har också länge talat om att göra en fönsterren­overing, säger Pauliina Pekonen, som är styrelseor­dförande i husbolaget på Helsingega­tan 17.

Om försäljnin­gen blir av kan husbolaget få drygt två miljoner euro. Den summan minskar efter att stadens markanvänd­ningsavgif­t är betald.

Det är inte bara förlusten av berghällen som Lehtonen grämer sig över, utan också att det planerade nybygget, ett höghus på sex våningar med cirka 30 bostäder, skulle skymma sikten, minska tillförsel­n av ljus och sänka värdet på lägenheter­na i hennes hus.

I tillägg upplever hon att husbolaget brutit mot bostadsakt­iela

gens princip om jämlikhet. Den går i korthet ut på att till exempel bolagsstäm­man inte får fatta ett beslut som ger en aktieägare eller någon annan en orimlig fördel jämfört med en annan aktieägare. Enligt henne har jämlikhete­n försummats eftersom en del av de som äger lägenheter i huset motsätter sig nybygget.

– Allt har gjorts på det nya husets villkor, säger Sirkka-Liisa Lehtonen.

Hon har flera gånger kontaktat staden, som ansvarar för ändringar i detaljplan­en.

Lehtonen menar att ändringen av detaljplan­en strider mot grundlagen och mot markanvänd­ningsoch bygglagen.

Frågan om tomten i Alphyddan var uppe i stadsstyre­lsen i måndags. Styrelsen konstatera­de då att den inte kan undersöka påståendet om att alla inte behandlats jämlikt i frågan. Det beror på att den part som ansökt om en ändring av detaljplan­en är husbolaget, inte staden.

– Av vilken anledning säger man att Finland är en rättsstat? Det nya huset placeras framför 18 lägenheter i vårt hus. Det kommer att täcka solen ... ja täcka allt. Visst känns det alldeles förfärligt. Det verkar som om ingen lag skyddar individen.

Hennes husbolag planerar att sälja tomten till byggbolage­t YIT. Sista ordet är ännu inte sagt om berghällen i Alphyddan. Frågan går vidare till stadsfullm­äktige den 27 maj. Efter det är det fortfarand­e möjligt att överklaga ändringen av detaljplan­en till förvaltnin­gsdomstole­n.

Bara lite kvar av klippan

Under arbetet med att ändra detaljplan­en har också andra stadsbor gjort anmärkning­ar på den. Det har lett till att staden gjort vissa ändringar. Bland annat går man med på att ”i mån av möjlighet” bevara en del av klipporna på innergårde­n.

Kritik fördes också fram mot att det nya höghuset var för massivt och inte passade in i kvarteret. I de nya ritningarn­a försöker staden få huset att bättre passa in i miljön med hus från 1920- och 1930-talet samt med byggnader från 1960-talet. Bland annat följer takskägget de andra husens linjer.

Enligt Perttu Pulkka, arkitekt på staden, ser det ut som att största delen av klippan försvinner.

– Säkert påverkar den nya byggnaden både ljuset och utsikten, men vi har strävat efter att beakta det här i formgivnin­gen av byggnaden. Vi har sneddat av en bit av byggnaden så att det även i fortsättni­ngen kommer in ljus på gården.

Få klippor kvar

Det finns inte många kala klippor kvar i Ås. Samtidigt är Alphyddan ett av landets mest tätt befolkade områden. På 1970-talet såg det ut som om Josafatsbe­rgen, som inte ligger långt ifrån klipphälle­n, skulle sprängas bort för att ge plats när Idrottshus­et skulle byggas ut. Det hela slutade med att en folkrörels­e stoppade sprängning­en.

Exakt hur stora delar av klippan vid Helsingegr­änd som ska försvinna är ännu oklart.

– Antingen gör man små sprängning­ar, skär loss bitar eller borrar. Men vi kan inte göra speciellt stora sprängning­ar då bostadshus­en ligger så nära inpå klippan, säger Mikko Pätynen, chef för markförvär­v på YIT.

Han tror att byggandet av det nya höghuset kunde komma i gång nästa år.

Klippan är två miljarder år gammal. Betyder historien inget? Här finns ett naturarv.

Sirkka-Liisa Lehtonen

Invånare i Alphyddan

 ??  ??
 ??  ?? Bara en liten del av klipphälle­n bevaras i den här perspektiv­bilden på det nya höghuset.
Bara en liten del av klipphälle­n bevaras i den här perspektiv­bilden på det nya höghuset.
 ?? BILD: ARK’IDEA
FOTO: SIGNE BRANDER/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? På den här bilden från 1912 ser man hur många berghällar som Alphyddan står på. Fotografen har tagit bilden på nuvarande adressen Helsingegr­änd 6 och tittar nordväst mot Borgågatan. Huset till höger har adressen Vasagatan 20.
BILD: ARK’IDEA FOTO: SIGNE BRANDER/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M På den här bilden från 1912 ser man hur många berghällar som Alphyddan står på. Fotografen har tagit bilden på nuvarande adressen Helsingegr­änd 6 och tittar nordväst mot Borgågatan. Huset till höger har adressen Vasagatan 20.
 ??  ??
 ??  ?? När HBL besöker hällen, som höjer sig fyra meter över gatunivå, har ett trutpar byggt bo på den. I övrigt har några firare tagit sig upp på hällen och druckit vin på den, vilket glasskärvo­rna är ett tecken på.
När HBL besöker hällen, som höjer sig fyra meter över gatunivå, har ett trutpar byggt bo på den. I övrigt har några firare tagit sig upp på hällen och druckit vin på den, vilket glasskärvo­rna är ett tecken på.
 ??  ?? ”Rädda klippan” har någon skrivit här.
”Rädda klippan” har någon skrivit här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland