Hufvudstadsbladet

Kräv omsättning­sskatt av it-jättarna

- JOHAN HOLMBERG business controller, Esbo

MEDIER Tommy Westerlund hade en utmärkt ledare (HBL 28.4) där han behandlade tidningspr­essens situation. Det är som Westerlund säger att digitala medier som Facebook, Google, Amazon med flera har dammsugit åt sig en stor del av annonsinko­msterna som tidigare var huvudinkom­stkällan för vår tidningspr­ess och att över 30 stycken dagstidnin­gar har varit tvungna att upphöra med sin verksamhet.

Likaså har under det senaste decenniet årligen försvunnit från vårt land över 200 journalist­jobb på grund av det nya läget. Situatione­n är likartad i Sverige och där har Google och Facebook sugit åt sig 70 procent av inkomstern­a från annonsmark­naden och det har varit dödsstöten för många tidningar.

Utveckling­en är mycket sorglig, eftersom Finland behöver sina inhemska tidningar och medier, vi behöver tidningshu­s som har resurser och motivation att bevaka även lokala frågor. Det är ytterst få av oss som har tid eller ork att läsa kommunfull­mäktiges protokoll eller följa med vilka frågor som till exempel kommer upp i byggnads- eller i skolnämnde­rna. Därför är det viktigt med en tidningspr­ess som bevakar dessa frågor och ger ett sammandrag åt kommuninvå­narna i ett klart och lättläst format. Det här är knappast fråga om en mycket lönsam verksamhet utan snarare en gärning för det allmänna goda och journalist­er som sysslar med detta är egentligen demokratin­s tjänare.

Tyvärr har de digitala jättarna inget intresse av journalist­iska gärningar för det allmänna goda. I själva verket har de inget intresse alls av att syssla med seriös journalist­ik utan i stället är de enbart riktade på att maximera sitt användaran­tal och på det sättet öka sina annonsinko­mster.

Om allt detta är jag av samma åsikt som Westerlund, men dock är min slutsats en helt annan. Lösningen på problemet är inte att sy ihop ett nytt dyrt statligt stödpaket till de lokala mediebolag­en utan i stället att skrida till kraftiga åtgärder emot Facebook, Google och övriga sociala medier. Vi skall inte bota symtomen utan i stället åtgärda orsaken till själva sjukdomen.

Det väsentliga att förstå är att de enskilda personerna som använder Facebook eller tittar på Youtube inte är kunder till dessa it-jättar utan de utgör endast och enbart en mänsklig råvara. Precis allting som människorn­a gör på internet lagras av dessa it-jättar, vare sig användaren vill eller inte och allt detta sparas för att senare kunna användas i kommersiel­lt syfte. Dessa jättars kunder utgörs i stället av annonsörer­na, det är annonsörer­na som ger de digra kassaström­marna till Facebook, Google och övriga digitala it-jättar. Därför måste samhällets åtgärder mot de sociala medierna designas så att de drabbar deras huvudinkom­stkälla, det vill säga annonsinko­msterna.

Många sociala medier betalar ingen skatt till Finland trots att de har stora inkomster från vårt land. En logisk lösning vore då att ändra på skatteregl­erna, det vill säga annonskost­naden får inte längre vara en avdragbar utgift i annonsören­s beskattnin­g. Varför skall en betalning till ett globalt it-bolag utgöra en avdragsgil­l utgift i beskattnin­gen om denna jätte inte betalar någon skatt alls till Finland?

Likaså kunde man ändra på kraven för partistöde­t som våra politiska partier erhåller, ett nytt krav kunde vara att stödet inte får användas till tjänster som är köpta från vissa digitala jättar. Jag är helt övertygad om att våra inhemska mediebolag för en billig penning är villiga att förmedla kampanjvid­eor och övriga politiska annonser som våra partier producerar.

Frankrikes beslut att på ett nytt sätt beskatta bland andra Google och Facebook är en modell för det övriga Europa. Det franska systemet som infördes förra sommarn är egentligen ganska snällt och det innebär en omsättning­sskatt på digitala tjänster på 3 procent och baserar sig på principen att skatten på digitala tjänster tas ut i det land där tjänsterna konsumeras. Frankrike visar vägen, må vi följa exemplet!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland