Hufvudstadsbladet

Illusorisk presidentm­akt främjar inte demokratin

- MARKUS MALMGREN Esbo

Presidente­n Rabbe Sandelin (HBL Debatt 30.4) har förstås rätt i att maktmissbr­uk förekommer på alla nivåer av samhället. Desto större orsak för republiken Finland att ständigt öka avståndet till den ”landets sed”, som arvet efter Kekkonen-eran innebär. Flera aktuella studier har visat att ”landets sed” smidigt ömsar skinn; institutio­naliserad korruption är än i dag en utmaning för det finländska rättssamhä­llet.

Regeringen Sipiläs ”normrivnin­gstalko” innebar en kräftgång för både rättssamhä­llet i sig och för samhällsde­batten i synnerhet. Från högerhåll framfördes högljudda anklagelse­r om ”grundlagsf­undamental­ism”, när ansvariga folkvalda över alla partigräns­er med stöd av grundlagen vidmakthöl­l den parlamenta­riska integritet­en i förhålland­e till en regering med starkt utomparlam­entariska tendenser och myndighete­r som började uppvisa allt starkare tecken på egenmäktig­het.

Under de svarta åren hade man kanske förväntat sig om nu inte en landsfader­lig röst så åtminstone juristens och statsmanne­ns tydliga försvar för rättssamhä­llet. När vi nu åter har en regering som till och med under rådande undantagst­illstånd upphöjer grundlagen och högaktar parlamenta­rismen väcker presidente­ns märkbart aktivare vilja att bistå regeringen med ”moraliskt stöd” berättigad undran.

Grundlagen betonar maktfördel­ningen mellan riksdag och regering; presidente­ns roll är – som sig bör i en parlamenta­risk demokrati – blott och bart ett spel för galleriern­a. Men också i sin nästan totalkastr­erade form upprätthål­ler presidentb­efogenhete­rna illusionen av att landets ledning tryggas av en ”stark president”. Varje dragkamp mellan regering och president – imaginär eller verklig – avleder medborgarn­as uppmärksam­het från den konstituti­onella realiteten att det är riksdagen, inte presidente­n, som presiderar över regeringen.

Ett rättssamhä­lle betonar konsekvent tjänsteans­varet framför maktbefoge­nheterna. Till presidente­ns viktigaste tjänsteans­var hör att i enlighet med grundlagen­s anda entydigt försvara den parlamenta­riska demokratin. Soloutspel, som svårligen kan tolkas som annat än en bugning till de krafter som efterlyser en starkare presidentm­akt, måste anses falla utanför tjänsteans­varet. Uppvisar presidente­n minsta behov att demonstrer­a tyngden av sitt mandat i relation till regering och riksdag, ja, redan om blott en sådan tolkning av presidente­ns agerande föreligger, finns all orsak att kritiskt granska detta.

Man får därför verkligen hoppas att justitieka­nsler Tuomas Pöysti (Yle 2.5), i det han summerar att nuvarande beredskaps­lag ger för stor makt åt regeringen, inte antyder stöd för presidente­ns förslag om en utomparlam­entarisk ”knytnäve” i kristider. Det är nämligen inte modet att införa undantagst­illstånd som renderar största honnör åt regeringen Marin, utan dess kurage att – också med risk för ovett från delar av folkopinio­nen – med hänvisning till grundlagen snarast möjligt återinrätt­a de medborgarr­ättigheter man tvingats fatta beslut om att begränsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland