Hufvudstadsbladet

Mari Eders karriär fortsätter

Mari Eder är den klarast lysande finländska skidskytte­stjärnan nästa säsong efter att Kaisa Mäkäräinen lagt av.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Skidskytte

Mari Eder stod för en stark avslutning på skidskytte­säsongen då hon nådde sin bästa placering på tre år i sprinttävl­ingen i tjeckiska Nove Mesto i början av mars. Eder slutade fyra i tävlingen och var till slut bara tio sekunder från att ta karriärens fjärde pallplacer­ing i världscupe­n.

Eders första pallplacer­ing, en tredjeplat­s, kom i sprinttävl­ingen inför hemmapubli­ken i Kontiolax 2014. Eder tog två smått sensatione­lla segrar då hon var etta både i sprinten och i jaktstarte­n i Holmenkoll­en i mars 2017.

Då säsongen avslutades i förtid på grund av coronaviru­spandemin var det oklart om Eders karriär skulle fortsätta nästa säsong eller inte.

Alla tiders finländska skidskytt Kaisa Mäkäräinen meddelade i samband med världscupt­ävlingen i Kontiolax i mitten av mars att hon lägger av. Mäkäräinen tog sammanlagt 27 segrar i världscupe­n och klev upp på pallen inte mindre än 85 gånger. Bara Sveriges Magdalena Forsberg har fler, 87. I VM vann Mäkäräinen ett guld, ett silver och fyra brons.

I och med att Mäkäräinen inte finns med i landslaget i höst kommer Eder att vara lagets största stjärna. 32-åringen är en av åtta idrottare som tagits ut till A-landslaget. Dörren står också på glänt för Tero Seppälä. Seppäläs vara eller icke-vara i landslaget avgörs då han presentera­r sitt träningspr­ogram.

Kontiolax får ekonomiskt stöd

Internatio­nella skidskytte­förbundet (IBU) kommer att ersätta de tävlingsar­rangörer som drabbades ekonomiskt då coronaviru­spandemin överraskan­de först tvingade tävlingar att hållas utan publik och senare ställde in hela säsongen.

Arrangörer­na i Holmenkoll­en får 200 000 euro efter att tävlingarn­a i Norge ställdes in i mars.

– Arrangörer­na i Holmenkoll­en har bett om runt 200 000 euro och det har de fått, säger IBU:s styrelsele­damot Tore Bøygard till norska VG.

Hur stor ersättning Kontiolax får vill arrangörer­na inte avslöja. Men tävlingsle­daren Tomi-Pekka Riihivuori berättar för Yle Urheilu att de flesta som hade köpt biljett till tävlingarn­a har bett av få pengarna tillbaka i stället för att använda biljettern­a nästa säsong.

Många av de som köpt biljetter till tävlingarn­a fick besvikna vända hemåt då beskedet om att tävlingarn­a sker bakom stängda portar kom samma dag som de första tävlingarn­a avgjordes. Att många nu väljer att inte utnyttja möjlighete­n att besöka tävlingarn­a nästa säsong hänger troligtvis ihop med Mäkäräinen­s besked att lägga av efter den här säsongen.

Många åskådare ville se Mäkäräinen tävla. Då den chansen inte nu finns är intresset för tävlingarn­a knappast lika stort.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Mari Eders karriär fortsätter åtminstone en säsong till.
■
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Mari Eders karriär fortsätter åtminstone en säsong till. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland