Hufvudstadsbladet

Inget grönt ljus för Premier League

Fotbollen i England kan ännu inte ta för givet att en omstart står runt knuten. – Jag har stora förhoppnin­gar om att vi kan dra i gång den, men allmänhete­ns säkerhet måste gå först, säger landets idrottsmin­ister Oliver Dowden, som också har idrotten på si

- HBL-TT-AFP

På söndag talar en hel del för att Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson ska lätta på vissa restriktio­ner för coronakris­en. Dagen därpå ska Premier Leagueklub­barna träffas för att diskutera nästa steg i ”Project Restart”, med målsättnin­gen att så snart som möjligt återstarta den avbrutna säsongen på herrsidan.

Men klubbarna kan inte ta för givet att det går att sparka i gång även om ligan kan presentera en noga utarbetad plan för att sätta bollen i rullning på ett säkert sätt.

– De har inte fått grönt ljus än, poängterar Storbritan­niens idrottsmin­ister Oliver Dowden till BBC Radio.

”Bra för nationen”

Dowden hoppas dock att det ska gå vägen. Fotbollen betyder mycket för det brittiska folket, säger han.

– Om vi kan få till en plan som fungerar så hoppas jag att vi kan lösa det för jag tror att det vore bra för nationen, jag tror att det vore bra för fotbollen i stort.

– Jag har stora förhoppnin­gar om att vi ska kunna dra i gång den, men allmänhete­ns säkerhet måste gå först. Så det är bara om vi är säkra på den saken som vi kan gå vidare.

Bland kraven som ställs på klubbarna ryktas ett vara att säsongen bara kan återupptas om de återståend­e matcherna spelas på ett fåtal neutrala arenor. På så sätt skulle man begränsa belastning­en på viktiga samhällsfu­nktioner samtidigt som man kan undvika stora samlingar av fans.

Oklart med Super League

Men det finns kritiker som menar att det blir orättvist om man inte har riktiga hemma- och bortamatch­er. Brighton ligger exempelvis två poäng ovanför nedflyttni­ngsstrecke­t och lagets vd Paul Barber gillar inte idén om neutrala arenor. Detta eftersom Brighton skulle ha spelat fem av de nio återståend­e omgångarna på hemmaplan.

Minst en klubb ska ha föreslagit att man ska slopa nedflyttni­ngar helt om säsongen måste avslutas på neutrala arenor.

Hur det blir med Super League är också oklart. Tidigare har den engelska högstaliga­n på damsidan sagt att man följer utveckling­en på herrsidan, för att sedan följa det exemplet. För några dagar sedan rapportera­de dock The Times att flera Super League-klubbar motsätter sig att starta säsongen då de är rädda att spelarnas säkerhet äventyras.

❞ Om vi kan få till en plan som fungerar så hoppas jag att vi kan lösa det för jag tror att det vore bra för nationen, jag tror att det vore bra för fotbollen i stort. Oliver Dowden Storbritan­niens idrottsmin­ister

 ?? FOTO: MATT DUNHAM/AP PHOTO ?? Den påbörjade Premier League-säsongens vara eller inte vara är ännu inte spikad.
■
FOTO: MATT DUNHAM/AP PHOTO Den påbörjade Premier League-säsongens vara eller inte vara är ännu inte spikad. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland