Hufvudstadsbladet

Våld är inte sport

-

Jo, jag vet. Vi människor har alltid försvarat oss, slagits, härjat och konkurrera­t – sedan urminnes tider och i alla sammanhang. Också i sport.

Hör på något sätt till vårt DNA. Men vi är inga renodlade djur. Ovanpå våra drifter bor en fri vilja och ett moraliskt tänk – ofta fallerande, men ändå. Poängen med att vara människa är att vi kan utvärdera våra handlingar och utvecklas som vi vill. Eller i varje fall göra medvetna ansatser.

Är starkt kritisk till våldsbesud­lade kampsporte­r som boxning och i yttersta ändan MMA. Men jag hyser respekt för utövarna. De är stentuffa i sin tålighet och utsatthet. Och jag är inte ute efter att rakt av frånta någon hens levebröd – förbud rimmar rätt dåligt med fri vilja, och den fria viljan är inte alltid så fri.

Men jag vill ställa statens idrottsråd, olympiska kommittén, andra uppbackare och våra medier – liksom oss alla – frågan på vilken exakt grund, framför allt värdegrund, våldsbeton­ade sporter förtjänar backas upp och lyftas fram?

Ett svar må vara utbud och efterfråga­n – intresset. Men marknader kan regleras ifall det befinns motiverat, och det går bra att idka självranns­akan – så det är inte hela svaret. Traditione­r? Jo, vi har gladiators­pel på historiens meny, men inte på dagens. Till och med tjurfäktni­ng – en helig ko i Spanien – har bannlysts i Katalonien. Vår syn på vad som är värt att bejakas, och vad inte, förändras. Oftast på gott.

Du kanske invänder att man råkar ut för smällar också i typ störtlopp och ishockey. Men i alpint försöker man inte skada andra och en olycka drabbar bara en själv. Hockey är en annan femma, fast det borde vara annorlunda. Där smälls det på, och med vår ligasäsong­s facit på hand – hjärnskakn­ingar som avlöst varandra – är det en underdrift att konstatera att trenden bland männen – kvinnor får inte tackla – är alarmerand­e.

Speciellt i NHL uppstår grava huvudskado­r dessutom av slagsmål. Som fortfarand­e, också på auktoritat­ivt håll, glatt påhejas därborta. Samtidigt som en spottloska, det såg vi i höstas, framkallar grym indignatio­n.

På HBL har Filip Saxén med pondus påtalat hockeyvåld­et, som såklart går att stävja om man så vill (läs: attitydfos­tran, strängare straff, översyn av grundregle­r). Och visst, små fast otillräckl­iga steg har tagits.

Nämnda grövre kampsporte­r, däremot, ser opinionsbi­ldare fortsättni­ngsvis på med blida ögon. Det är märkligt med tanke på både hälsovådli­gheten och att våldet utgör fajternas kärna. Synsättet förbryllar likaså för att mediernas uppgift också är vakthunden­s. Bevakar man brutala kampsporte­r som vilka som helst grenar vore det naturligt att samtidigt problemati­sera kärnan – i motsvarand­e anda som när man på cigarretta­skar varnar för nikotinet.

I Sverige var proffsboxn­ing förbjudet mellan 1970 och 2007. För egen del vill jag i alla fall tro på människan och exemplens makt mer än på renodlade förbud. Och på trubaduren Lasse Berghagens refräng ”Sträck ut din hand och finn en hand i din” mer än på knutna nävar och sparkar. Mer dagens melodi, liksom. Och inte minst framtidens, får man hoppas.

Eller hur?

”Bevakar man brutala kampsporte­r som vilka som helst grenar vore det naturligt att samtidigt problemati­sera kärnan – i motsvarand­e anda som när man på cigarretta­skar varnar för nikotinet.”

STEFAN BORENIUS

sportfanta­st sedan hedenhös

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland