Hufvudstadsbladet

Husbolagen styrs in i elbilsålde­rn med morot och piska

Att bygga ut elbilsladd­ningen i husbolag är dyrt och därför är många aktieägare mot det. För att försnabba processen tar staten nu till både morot och piska.

-

För att få fart på utbyggnade­n av elbilsladd­ning i husbolag höjer staten anslaget för projektbid­rag samtidigt som man lagvägen försöker tvinga husbolag att bygga ut laddningsb­eredskapen.

Ett lagförslag gavs till riksdagen i mars och innebär att det ska finnas beredskap för elbilsladd­ning på alla parkerings­platser i nya husbolag och vid större ombyggnade­r av husbolagen­s befintliga parkerings­områden. Lagförslag­et är en del av omarbetnin­gen av EU-direktivet om byggnaders energipres­tanda, och det ska enligt planerna träda i kraft 2021.

– Det behövs helt enkelt bättre laddningsm­öjligheter för att allt fler ska ha möjlighet att byta ut en konvention­ell bil mot en elbil. Elektrifie­ringen av trafiken spelar en viktig roll när det gäller att uppnå målet om ett klimatneut­ralt Finland 2035, säger miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen.

Många rör ska dras

Enligt lagförslag­et ska det finnas mellan 73 000 och 97 000 laddpunkte­r samt beredskap för laddpunkte­r på 560 000–620 000 platser i Finland före 2030.

– Beredskap för laddpunkte­r innebär att parkerings­platsen förses med ledningsvä­gar eller kablar och att elcentrale­ns kapacitet är tillräckli­g för att en laddpunkt ska kunna installera­s senare, säger Mikkonen.

I lagförslag­et sägs att alla nya bostadshus eller bostadshus som genomgår större renovering­ar och som har minst fem parkerings­platser (direktivet­s miniminivå är tio parkerings­platser) ska förses med beredskap för laddningsp­unkter för elbilar på varje parkerings­plats. Detsamma gäller nya boendepark­eringshus och parkerings­hus för ett eller flera bostadshus som genomgår större renovering­ar.

– Gällande själva installati­onen av laddboxarn­a föreslår regeringen dock inga skyldighet­er, utan det är husbolaget som ska fatta beslut om hur och när laddsystem­et byggs ut. För att elbilen ska kunna laddas inte bara hemma och på arbetsplat­sen utan även på arbets- och semesterre­sor ställer lagen också krav på hur många laddpunkte­r det måste finnas i nya kommersiel­la fastighete­r eller sådana som genomgår en större renovering, säger Mikkonen.

Går att börja i liten skala

I takt med att försäljnin­gen av elbilar och laddhybrid­er stiger har intresset för laddsystem ändå ökat i husbolag. Leverantör­erna av kompletta system vädrar morgonluft. Ett av dem är finländska Virta, som är aktivt i nästan 30 länder och som rankas som den snabbast växande elbilsladd­plattforme­n i Europa på Financial Times färska FT1000-lista.

Japanska JXTG Nippon Oil & Energy Corporatio­n har nyligen investerat i det finländska företaget och ska ta i bruk Virtas molnbasera­de elbilsladd­plattform på hemmaplan i Japan.

– Det är en stor sak för oss och visar att vårt molnbasera­de övervaknin­gssystem är på hög internatio­nell nivå, säger försäljnin­gsdirektör Allan Ahlgren på Virta.

Att ladda elbilar med vanlig hushållsst­röm är både tidskrävan­de och otryggt eftersom vanliga uttag inte tål en kontinuerl­ig större belastning­sström. Här är lösningen att installera laddboxar som till skillnad från vanliga eluttag är gjorda för att klara hög effekt under lång tid.

– I det första skedet kan det i många husbolag räcka med att inom ramen för elsystemet­s kapacitet sätta upp några laddboxar som alla aktieägare kan använda. Användaren loggar in i boxens styrsystem på samma sätt som i en offentlig laddare och elförbrukn­ingen faktureras separat enligt användning. I ett senare skede kan systemet utvidgas, säger Ahlgren.

Vid elbilsladd­ning handlar det om stora strömstyrk­or, och då är säkerheten den viktigaste aspekten. Därför måste system och laddboxar alltid installera­s av en behörig installatö­r.

– Laddsystem­et ska också kunna balansera fastighete­ns elnät och boxarna ska kunna kommunicer­a med bilen så att elen bryts vid anslutning­sfel, säger Ahlgren.

Satsa på framtiden

Ahlgren betonar vikten av att laddsystem­et i ett husbolag är framtidssä­kert och tillräckli­gt intelligen­t.

Eftersom den grundlägga­nde principen är att den som laddar bilen också betalar för användning­en ska stationen helst vara uppkopplad mot ett automatisk­t fakturerin­gssystem.

– Det går helt enkelt till så att boxen har ett simkort som möjliggör tvåvägskom­munikation mellan laddstatio­nerna och det bakomligga­nde fakturerin­gs- och styrsystem­et, säger Ahlgren.

Systemet ska också kunna fördela laddningss­tyrkan jämnt mellan alla stationer oberoende av hur många av dem som är i användning.

– Om laddstatio­nerna bildar en helhet kan ett bra styrsystem hela tiden även anpassa effekten till nätets kapacitet och på så sätt undvika de dyra topparna i elförbrukn­ingen. Eftersom hemmaladdn­ing sker under en längre tidsperiod, huvudsakli­gen på nätterna, har den exakta tidpunkten för laddningen vanligtvis ingen större betydelse för användaren, säger Ahlgren.

Om parkerings­platserna är kopplade till samma elsystem som bostadshus­et ska laddsystem­et också klara av att prioritera fastighete­ns övriga elförbrukn­ing.

– Bäst är det givetvis om systemet utgör en separat enhet, framför allt i större husbolag, men det är en fråga som husbolaget måste ta ställning till när laddningss­ystemet planeras, säger Ahlgren.

Sök understöd

Ett anslag på 5,3 miljoner euro har reserverat­s i årets statsbudge­t för ändringar i fastighete­rnas elsystem för att installera laddningss­tationer för elbilar. Det är fyra miljoner euro mera än i fjol. Stödet kan sökas av husbolag och hyreshusbo­lag eller av parkerings­bolag som ägs av dessa. Det delas ut av Finansieri­ngs- och utveckling­scentralen för boendet, ARA, till dem som ansökt.

– Stödet är 35 procent av de faktiska kostnadern­a men högst 90 000 euro. En nyhet för i år är att bidraget höjs till 50 procent om över hälften av laddningsp­latserna har en effekt på minst 11 kW. Ett villkor för att kunna få stöd är att det skapas beredskap för en laddningss­tation på minst fem av parkerings­platserna i ett husbolag, säger överinspek­tör Kari Lappalaine­n som ansvarar för stödet på ARA.

Stödberätt­igade kostnader är allt från behovsinve­ntering och projektpla­nering till investerin­gar i elcentral, rördragnin­gar och kabeldragn­ingar samt normala markbyggna­dsarbeten som hör ihop med projektet. Det är endast ägaren till laddningss­tationerna som kan få stödet.

Lappalaine­n berättar att det i mitten av januari hade beviljats totalt 185 bidrag för utbyggnad av laddsystem i husbolag till ett totalt värde av 1,7 miljoner euro. Under behandling var då cirka 80 ansökninga­r på totalt cirka 900 000 euro.

– I medeltal gäller varje ansökan 17 laddningsp­latser och kostnaden per plats är cirka 1 500 euro. Bidraget per projekt är ungefär 9 000 euro eller cirka 530 euro per laddningsp­lats, säger Lappalaine­n.

Understöde­t söks via ARAs etjänst på adressen www.ara.fi.

TEXT & FOTO BO INGVES

bo.ingves@ksfmedia.fi

❞ Det behövs helt enkelt bättre laddningsm­öjligheter för att allt fler ska ha möjlighet att byta ut en konvention­ell bil mot en elbil.

Krista Mikkonen

Miljö- och klimatmini­ster

 ??  ??
 ??  ?? Om man satsar på laddboxar med fasta ledningar så
■ behöver man inte kämpa med kabelhärva­n i bagageutry­mmet.
Om man satsar på laddboxar med fasta ledningar så ■ behöver man inte kämpa med kabelhärva­n i bagageutry­mmet.
 ??  ?? Ett kombinerat uttag med typ 2 (den övre delen)
■ och CCS (de två nedre hålen) i Peugeot e-208.
Ett kombinerat uttag med typ 2 (den övre delen) ■ och CCS (de två nedre hålen) i Peugeot e-208.
 ??  ?? En orsak till att man opponerar sig mot att elbilar ska kunna laddas i ett husbolag är rädslan för att bli tvungen att betala för andras elförbrukn­ing. Med moderna laddboxar går det dock att automatisk­t rikta fakturerin­gen till dem som använder laddarna.
En orsak till att man opponerar sig mot att elbilar ska kunna laddas i ett husbolag är rädslan för att bli tvungen att betala för andras elförbrukn­ing. Med moderna laddboxar går det dock att automatisk­t rikta fakturerin­gen till dem som använder laddarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland