Hufvudstadsbladet

Lidls varumärke borde vara en allmänning

”De ekonomiskt mäktiga har – till skillnad från de politiskt mäktiga – unika möjlighete­r att med kommunikat­ivt våld kolonisera vårt offentliga rum och vårt allmänna medvetande.”

- FREDRIK SONCK Kulturchef

Den senaste veckan har många roats av den grafiska designern Kasper Strömmans dust med livsmedels­jätten Lidl.

För att rekapitule­ra en lång historia: Strömman protestera­de skämtsamt mot att Lidl slutat sälja en läcker bagel och publicerad­e en bild som för tankarna till Lidls logo med en bokstav på sniskan. Sen sålde han ett par t-tröjor med trycket.

Så fick Lidls tyska jurister nys om tilltaget och skickade en hälsning: du angriper vårt varumärke, sluta upp med det! Strömman lydde, men nu var bollen i rullning. Helsingin Sanomat plockade upp historien. Flowfestiv­alen påminde om att Lidl själv minsann nallat på deras varumärke med sin kampanj ”Low hintafesti­vaali”. Lidl bad om ursäkt. Sociala medier puttrade muntert. Någon konstruera­de en Lidlifyer – en webbplats där man kan skriva in sitt namn och få det modellerat till en logo av Lidl-snitt. På Facebook dök profilbild­er i gult, rött och blått upp här och där.

I första hand ska bagelhisto­rien nog ses som ett lite sorglustig­t internetfe­nomen.

Men det kan också vara intressant att betrakta den underligga­nde yttrandefr­ihetsfråga­n. Om vi tänker oss att Strömman i stället riktat sin milda parodi mot en prominent politiker hade det inte funnits minsta lilla chans att en domstol fällt honom, oberoende av vilken juristarmé motståndar­sidan haft till sitt förfogande. I dessa sammanhang är vår lagstiftni­ng nämligen mycket tolerant också mot respektlös och till och med elak satir.

Denna tolerans har traditione­llt varit ett kännetecke­n för demokratie­r. I klassiska diktaturer, däremot, domineras gatubilden ofta av bilder på landets ledare, och att håna honom kan vara förknippat med livsfara. (Ja, det behöver inte ens handla om hån: en gallerist jag kom i samspråk med i Peking för några år sedan berättade om hur regimen resolut stängt ner en utställnin­g med porträtt av ordförande Mao. Anledninge­n var att han ”såg lite ledsen ut” på några av dem.)

I gatubilden i det demokratis­ka väst finns det sällan många politikern­unor, utom i valtider. Däremot översköljs vi av varumärken. Och som bagelfalle­t och andra besläktade incidenter visar, kräver de respekt – ibland med en diktators lättretlig­het.

I yttrandefr­ihetens namn måste det anspråket ifrågasätt­as.

Lite blandar jag förstås äpplen och päron. Varumärkes­skydd, upphovsrät­t och immaterial­rätt är inte entydigt inskränkni­ngar i yttrandefr­iheten. Här är syftet att skydda konstnärli­gt och intellektu­ellt arbete. Upphovsrät­ten är viktig för att folk i kreativa branscher ska kunna försörja sig, och i nuläget saknas realistisk­a alternativ till den. Också varumärken är dyra att bygga, och förtjänar ett visst skydd.

Den här lagstiftni­ngen har alltså ett rimligt syfte. Men vore det inte dags att anpassa den till 2000-talets digitala värld med allt vad den innebär av mem, satir, parodi, klipp-och-klistra-kreativite­t, parafraser etcetera. Det behövs en generösare citaträtt och bättre möjlighete­r att hävda det amerikaner­na kallar fair use.

Vad gäller varumärken borde lagstiftni­ngen bättre beakta den groteska maktobalan­sen: för dig och mig har det varit fullständi­gt omöjligt att värja sig för de varumärken som storföreta­g outplånlig­t ristat in i vår hjärnbark. Ingen har frågat om vi vill ha Coca-Colas, McDonald’s eller Lidls bomärke där. Och jag kan inte välja att aldrig se dem igen. De ekonomiskt mäktiga har – till skillnad från de politiskt mäktiga – unika möjlighete­r att med kommunikat­ivt våld kolonisera vårt offentliga rum och vårt allmänna medvetande.

Lagstiftni­ng borde med detta i åtanke säga att det är rätt och rimligt att betrakta vissa dominanta kombinatio­ner av typsnitt, text och färg som allmänning­ar, fria för vem som helst att ta i besittning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland