Hufvudstadsbladet

En gammal körsångare­s kamikaze

ANALYS Efter en livstid som aktiv i otaliga körer tar Jan Salvén bladet från munnen och riskerar bränna alla broar. Kritiken spretar åt alla håll, men får åtminstone delvis gehör bland profession­ella.

-

Det är mycket som står fel till på körfältet, om man får tro den driftige körveteran­en Jan Salvén. I en 37-sidig rapport som publicerad­es förra helgen upptas de sista sidorna av några konkreta och konstrukti­va åtgärdsför­slag. Ändå läser jag texten i första hand som en lång lista på problem med nuläget:

– De flesta finländska körer odlar ett klangideal som är vibratolös­t, som inte använder kroppens naturliga resonansut­rymmen och som bygger på rak, förtunnad och lätt röstanvänd­ning.

– Hela den finländska körvärlden har präglats av krisen på 1960-talet, då körerna började eftersträv­a en renare klang och bättre intonation på bekostnad av resonans.

– Det finns ett skriande behov av manliga sångare som sjunger med en resonerand­e röst. Det uttunnade klangideal­et har blivit så förhärskan­de att också de sångare som har en klassisk sångteknik inte får använda den.

– Utbildning­en av kördirigen­ter är i kris eftersom många dirigenter saknar behövlig sångteknis­k kompetens för att visa exempel framför sin kör. Slagteknik går framför sångteknik.

– Musikpedag­ogiken är i kris eftersom klasslärar­na inte kan sjunga, barnen sjunger i allt lägre tonläge och vänjer sig vid att sjunga i mikrofon allt tidigare.

– Vårt lands bästa körer håller kvalitetsm­ässigt på att hamna på efterkälke­n och klarar inte längre konkurrens­en med körer från Lettland, Estland och Sverige.

– Framförand­ena av symfoniska storverk har kommit på skam eftersom vi saknar en profession­ell symfonisk kör och Musikhuset­s kör inte håller måttet.

Och så vidare.

Pamflett med stöd i spektrogra­m

Jan Salvén söker berättigan­de för sina synpunkter i den spektralan­alys som han har utfört tillsamman­s med Johan Silén för att kartlägga klangen hos femton körer.

Exemplen är tagna ur upptagning­ar gjorda vid den finländska manskörsån­gens 200-årsjubileu­msfestligh­eter i Åbo och Helsingfor­s i maj i fjol och styckena som Salvén och Silén valt är de som de upplever bäst represente­rar den klassiskro­mantiska stilen. För varje stycke har man analyserat ett medeltal av frekvenser­na för de första 3,5 minuterna.

Salvén säger att hans undersökni­ng inte är vetenskapl­ig, men att den uppfyller alla tekniska kriterier.

Undersökni­ngen lider ändå av metodologi­ska svagheter, inte minst som kurvorna i hög grad liknar varandra och jämförelse­objekt som damkörer, blandade körer, profession­ella eller internatio­nella körer saknas.

Det är alltså svårt att dra några desto mera långtgåend­e slutsatser, andra än de som Salvén själv formulerar: att ingen av de analyserad­e manskörern­a ”kunde leverera tillräckli­gt med trovärdiga decibel inom området 2–4 kHz”.

Salvén dristar sig ändå inte att framföra långtgåend­e slutsatser och påståenden om körklangen också hos blandade körer och i hela den finländska körkulture­n. Det är i denna del av texten som de intressant­aste poängerna kryper fram, även om de strängt taget saknar grund i analysen, och det är därför jag föredrar att kalla texten en pamflett eller ett manifest snarare än någonting annat.

Nostalgisk längtan

Jankka Salvén var projektche­f för manskörens jubileumså­r i fjol och är därtill känd både som mångårig fiskal i Nyslottkör­en och grundare av Manifestum. Den senare bildades av dissidente­r inom Muntra musikanter för ett decennium sedan för att börja sjunga fullödigt, med must och märg. Det aktuella manifestet kan alltså i något avseende läsas som en förlängnin­g och explicerin­g av tankarna som föranledde avhoppet.

När Salvén talar om ett ”återinföra­nde av den klassiska sångteknik­en som en del av det finländska körklangid­ealet och körkulture­n” kan jag inte undgå att associera formulerin­gen med en nostalgisk längtan till en svunnen tid, när karlarna ännu åt blå länkkorv och flickorna såg ut som på havregryns­paketet.

Skillnaden mot den här ideologin är att Salvén & co, lyckligtvi­s, talar för en större mångfald av röster och inte föreskrive­r att alla borde sjunga på samma sätt. Snarare vill han påpeka bristerna som han menar går att skönja i många körers framförand­en av den nationalro­mantiska repertoare­n, som han menar är speciellt viktig för finländare och utgör stommen i den finska körkulture­n.

Men när den fosterländ­skt sinnade författare­n samtidigt talar om det rådande kammarköri­dealet som förhärskan­de, normativt och repressivt går det inte att blunda för en annan retorisk likhet med samhällsde­battörer på högerkante­n som gärna talar om hur rödgröna ideologier kuvar yttrandefr­iheten.

Proffset kan anpassa sig

Är det alltså på riktigt så att någon förbjuder skolade och skickliga sångare att använda sin röst i kör? Eller handlar frågan mera om kravet på anpassning­sförmåga, att också den skickligas­te och mest högljudda rösten bör kunna smälta in i helheten för att hjälpa snarare än stjälpa helheten?

I sitt konstnärli­ga doktorsarb­ete om den svenska körklangen från i fjol demonstrer­ade David Lundblad med all önskvärd tydlighet, med hänvisning till musikakust­iker

 ??  ??
 ?? FOTO: ANU SALVéN ?? Körveteran­en Jan Salvén ser problem med de flesta körers klang i dag.
■ Han efterlyser större fokus på klassisk sångteknik.
FOTO: ANU SALVéN Körveteran­en Jan Salvén ser problem med de flesta körers klang i dag. ■ Han efterlyser större fokus på klassisk sångteknik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland